Hotspots: 6 restaurante din București unde poți avea o experiență de fine dining la preț accesibil
publicat pe 22 feb. 2022Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspots vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, de la cafenele de specialitate, la locuri de brunch, date sau pet-friendly, iar în episodul de astăzi am ales să-ți vorbim despre șase restaurante speciale din București, unde-ți este promisă o experiență culinară aparte.
1. Restaurant Grai
Daniel Pălici, chef și co-owner al restaurantului, a povestit cum a deschis spațiul în toamna lui 2021, deoarece a visat la un loc unde experiența de fine dining să fie accesibilă tuturor. Și-a dorit să împărtășească pasiunea pentru experiment și bucătăria modernă, creativă, cu toți cei interesați de asta, dar care poate evită ieșirile în mediile cu pretenții sau nu și le permit.
„Cred mult în democratizarea fine dining-ului și mai cred că te poți bucura de de o mâncarea excepțională și într-un cadru relaxat”, explică chef-ul. Daniel mărturisește că oaspeții localului sunt tratați cu același respect și cu foarte mare deschidere, indiferent de cât de mare e consumația, deoarece „bucuria cea mai mare este să vedem că vizita la noi s-a transformat într-un moment special pentru toți cei care ne trec pragul.”
Grai este localizat pe strada Logofăt Luca Stroici, la numărul 40, într-o casă veche, a cărei istorie este legată de una dintre cele mai importante familii nobiliare din România – familia Brătianu. „După opt luni și o investiție de 200.000 euro, spațiul a fost transformat într-un restaurant cu număr restrâns de locuri și bucătărie deschisă, pentru a elibera bariera fizică și simbolică dintre mine și oaspeții mei”, explică proprietarul.
Așa cum adaugă, foarte implicați în partea de șantier, dar și în modificările structurale aduse casei, au fost asociații lui, Ilinca Dănescu și Gabriel Stanciu, investitorii din spatele restaurantului Grai.
În ceea ce privește arhitectura și designul interior, Daniel spune că a apelat la un profesionist aproape de el, soția lui, Mădălina Pălici. „Amenajarea are la bază un decor minimalist, în care predomină negrul, cu accente aurii, pentru ca toată atenția să se poată concentra pe dish-uri, care devin astfel petele de culoare ce dau viață spațiului. Pereții închiși la culoare sunt îmblânziți de lemnul pardoselei și de auriul panourilor metalice cu motive tradiționale”, descrie designerul spațiului.
Mădălina povestește despre bar, primul element pe care-l vezi imediat ce intri în restaurant, și cum a devenit un obiect statement pentru întreaga amenajare. „A fost realizat la comandă și conceput pentru a pune în evidență câteva dintre sticlele cele mai importante pe care le avem în meniu”, adaugă ea.
Viziunea ei a fost aceea de a crea un spațiu unde să te detașezi de cotidian și să fii cu adevărat prezent, să te concentrezi pe experiența oferită și să-ți acorzi acel răgaz de care avem cu toții nevoie din când în când. „Tapetul ilustrează cerul, iar asta induce o stare de bine, de libertate, ca un început de dialog cu partea cealaltă a spațiului, bucătăria, în care „sky is the limit”. Scaunele au fost alese pentru a crea un contrast cromatic puternic, dar și pentru cât de confortabile sunt”, explică Mădălina.
Bucătăria Grai este una experimentală, modernă și creativă, dominată de tehnici noi și precizie, cu o grijă deosebită pentru estetica dish-urilor, după cum explică Daniel. Ingredientele provin de la producători locali, dar nu-și propun să reinterpreteze bucătăria românească, ci să ofere o viziune absolut subiectivă asupra mâncării, inspirată de parcusul culinar al chef-ului.
„Plecăm de la ideea că cei care ne trec pragul trebuie să aibă parte de o experiență memorabilă, să fie surprinși de fiecare farfurie care ajunge la ei. Orice masă la Grai începe cu pâinea pe care o fac în fiecare zi, dintr-o maia care are deja trei ani”, adaugă el.
Cât despre buget, spune owner-ul, poți comanda atât a la carte, sau poți alege un meniu de degustare. „Bugetul pentru o persoană este între 150 RON (pentru două feluri de mâncare a la carte sau un tasting menu restrâns) și 360 RON (pentru varianta de tasting menu extinsă, care trece prin toate felurile de mâncare)”, spune el.
Dacă vrei o experiență completă, cu un pairing de vin pentru fiecare fel de mâncare, atunci se va adăuga un cost de până la 250 lei.
Mai multe detalii aici.
2. Restaurant NOUA
NOUA, așa cum spune chef Alex Petricean, și-a deschis porțile pe 8 mai 2019, din dorința de a aduce un aer proaspăt bucătăriei românești și a aborda tradiționalul cu o viziune modernă. „Cumva, visul nostru a fost de la început să atragem atenția internațională asupra potențialului culinar românesc”, explică el.
Vei găsi restaurantul pe strada Popa Nan, la numărul 7, într-o casă aristocratică de la 1915, cu două etaje, care a suferit mai multe transformări de-a lungul anilor, dar care și-a păstrat aerul interbelic. Casa are și o grădină spațioasă, îmbrăcată în viță de vie și iederă, care vara abordează un concept relaxat.
„Designul a fost realizat de Gabriel Ciobanu de la Pianoterra. El a gândit un loc extrem de călduros, de inspirație nordică, într-un fel de minimalism mioritic. Am încercat împreună să concepem un spațiu unitar, în care detaliile finale să fie observate așezat la masă. Am reușit să păstrăm accentele clasice ale construcției, tavanele înalte, tocurile și tâmplăria de lemn, sobele din teracotă recondiționate, dar și căldura ospitalității aristocratice”, descrie el.
Au folosit materiale naturale, cât mai neprelucrate, cum ar fi lemn, lână, blănuri de oaie, granit, metal sau piele. Nuanțele de gri de pe pereți îmbracă frumos bârnele de lemn, norișorii din lână sau blana de pe pereți.
Restaurantul reflectă sezonalitatea, deci este un restaurant al naturii, așa că este ornat cu multe plante uscate din flora spontană a României, așezate în puncte cheie. „Mansarda beneficiază de dinamismul bucătăriei deschise, unde se montează în timp real toate preparatele, iar parterul oferă un plus de intimitate. Cele trei camere primesc denumirile unui set de trei tablouri semnate de Iulia Șchiopu, pornind de la Vlad Țepes”, precizează Alex.
În ceea ce privește mâncarea, NOUA oferă o experiență care înglobează elemente din zestrea culinară românescă, cu focus pe ingrediente locale, ambele transpuse într-un modernism minimalist. „Din meniul actual putem enumera saramura de șalău cu gutui, balmoșul dreptunghiular cu șunculiță afumată și trufe negre, stelele oltenești cu cremă de limbă, praz și măsline sau colarezul cu prune uscate și cremă de piper”, completează Alex.
La capitolul buget, Alex spune că NOUA este unul dintre puținele restaurante din România care propune oaspeților un meniu de degustare fix de 11 preparate, la prețul de 170 lei. Evident, subliniază el, meniul poate fi personalizat în funcție de posibilele alergii sau intoleranțe alimentare ale oaspeților. „Putem servi meniuri vegetariene, vegane, pescateriene, fără gluten sau chiar fără lactoză”, încheie chef-ul.
Mai multe detalii aici.
3. Restaurant Maimuca
Maimuca este poziționat în centrul Bucureștiului, pe strada Edgar Quinet, la numărul 7. A fost deschis în septembrie pentru echipă și prieteni. „Ne-am distrat câteva zile și abia apoi, la sfârșitul lunii, am deschis și pentru clienți. Ne-am propus să ne simțim bine și să fim fericiți în fiecare zi”, au povestit cei de aici.
Spațiul este mic, dar suficient pentru cei care înțeleg conceptul, adaugă echipa. „Am investit idei și gânduri acumulate în mulți ani. Locația e tip vagon, cu un design industrial, iar totul este la vedere. Gătim și pregătim băuturi în fața clientului, ne bucurăm și ne ciondănim în fața clientului, totul se petrece live. Nu avem nimic de ascuns, pare greșit, dar e corect. E despre noi și despre client, cu bune și cu mai puțin bune”, susțin oamenii de la Maimuca.
Așa cum povestesc, restaurantul este unul punk și s-a născut în urmă cu câțiva ani pe o plajă din Ibiza, cu dorința unei vieți frumoase la New York. Viața i-a reunit la București, unde au lucrat cu două arhitecte, Alexandra și Alexandra. În clipa în care s-au hotărât să deschidă, au comandat toate utilajele, materialele și ce era necesar, deoarece știau în mare ce vor.
„Avem cinci mese de câte două persone. O tejghea ce aduce cu un pian care coboară și unde se bea și se mănâncă. Așa l-am vrut noi, știm că e greu de înțeles, dar e perfect așa cum e. În spate avem un pupitru de DJ și tot acolo organizăm și masa de lux. Trebuie neapărat să ne vizitezi. Obiectele sanitare sunt antivandalism. Așa sunt în pușcăriile din New York”, descrie echipa localul și atmosfera.
Din punct de vedere mâncare, explică ei, conceptul este „IS DEAD.” Schimbă meniul săptămânal sau chiar de două ori pe săptămână, așa că pozele de aici sunt de inspirație, deoarece e posibil să găsești alte mâncăruri când te hotărăști să le treci pragul.
„Nu repetăm meniul niciodată. Toate ingredientele pe care le folosim sunt de calitate superioară și așa o să fie mereu. Ne trec pragul oamenii care înțeleg conceptul și care vor să mănânce inedit și spectaculos. La noi e o nebunie totală și reală”, adaugă staff-ul Maimuca. Care e bugetul? Echipa răspunde: „Bugetul este unul mic pentru calitatea ingredientelor și pentru produsul finit. Depinde și cine IS DEAD. Ceaușescu este ieftin, dar dacă ajungem să vorbim de Gorbachev cu Beluga Caviar, atunci vorbim de alte prețuri.”
Mai multe detalii aici.
4. Restaurant Soro.lume
Pe strada Fluierului, la numărul 33, în mahalaua Mătăsari, vei descoperi restaurantul Soro.lume, amplasat într-o casă veche de tip neoromânesc. Localul a fost deschis oficial pe data de 10 septembrie, dar înainte cu o lună a organizat câteva evenimente pre-deschidere.
Chef Mihai Toader și Melinda Teohari sunt owner-ii acestui spațiu, de la care și-au propus să „facă mâncare bună, la foc deschis, de care să se bucure oamenii și pe care să o schimbe, în funcție de sezon.”
Soro.lume are o curte în care a fost construită o bucătărie inspirată din cercetările lui Mihai pe teritoriul României, care conține ogeac oltenesc cu țest, un cuptor moldovenesc pe lemne, o plită mănăstirească, o zonă de grătar și o afumătoare ardelenească.
Aici vei găsi mâncare cu aromă dată de foc, băuturi exclusiv din România, o atmosferă de prietenie, dar și muzică înregistrată de ei, din perioada antebelică până azi.
În ceea ce privește designul, Mihai și Melinda spun că s-au ocupat ei, „prin diferite recondiționări și prin readucerea la suprafață a elementelor din lemn.” Vei avea parte de o experiență culinară delicioasă și, în funcție de preparate și băutură, vei scoate din buzunar în jur de 100 sau 200 lei.
Mai multe detalii aici.
5. Restaurant KAIAMO
KAIAMO s-a deschis pentru public pe 9 septembrie 2018, la ora 18:00. Radu Ionescu, founder și head chef spune că mereu și-au dorit ca acest proiect să fie mai mult decât un restaurant.
Vei găsi restaurantul pe strada Ermil Pangratti, un loc simbolic pentru cultura interbelică a Bucureștiului, spune Radu, o stradă încărcată de amintirea vechilor ateliere de creație, pictură și sculptură a acelor vremuri. Spațiul, continuă chef-ul este „un loc artistic, cu suflet vibrând pentru creație și artă. Acum, în viziunea noastră, o artă gastronomică uneori abstractă, însă plină de integritate.”
În ceea ce privește designul localului, Radu spune că mare parte a viziunii aparține echipei. „Obiectele decorative, obiectele simbolice, obiectele apogeu ale proiectului sunt realizate în totalitate în România de către meșteri și artizani locali.
La capitolul mâncare, adaugă Radu, oamenii vor găsi întotdeauna o experiență, tangibilă și emoțională. „Vor găsi o Românie conturată diferit, prin ochi de copil. Un tribut românesc pur și personal prin farfurii și filozofii culinare aparte. Meniuri de degustare, de 9, 11, 15 sau 20 de preparate. Vinuri din terroir-ul local, însă și din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Cocktail-uri experimentale și adaptate filozofiei sustenabile și sezoniere, precum și o familie dornică să vă primească și să vă găzduiască #acasă”, completează owner-ul.
Bugetul diferă în funcție de tipul experienței ales, fie că vorbim despre A La Carte sau Tasting Menu, subliniază chef-ul. „Poate varia între 120-500 lei, însă, de multe ori, este greu să poți pune o etichetă a costului, când vine vorba despre o experiență complexă și nu despre o simplă farfurie de mâncare”, încheie Radu.
Mai multe detalii aici.
6. Restaurant MOM
Așa cum explică owner-ii MOM, Toni Godeanu și Răzvan Buruiană, conceptul este despre celebrarea energiei feminine, sinceritatea absolută a simplității, luptă continuă dintre natural și ce este creat de om. „Fiecare element al experienței evocă o căldură primordială și accentuează, în același timp, contrastul dintre ce ne este înnăscut și ce este învățat”, susțin ei.
MOM s-a deschis oficial pe 11 octombrie 2021, dar au avut și un soft launch cu câteva zile înainte, o perioadă de rodaj și de calibrare, în care au avut ocazia să pună în practică și să testeze cum funcționează ca echipă și dacă rezultatele sunt pe măsura așteptărilor.
În ceea ce privește planurile pentru acest local, pe lângă atmosfera descrisă mai sus, chef-ii vorbesc despre meniu, care nu se încadrează într-o gastronomie anume, nu reinterpretează bucătăria niciunei țări sau culturi.
„Ne-am dorit chiar de la început să venim cu un meniu în care oricine poate să găsească ceva familiar și nou în același timp, un dish care să ofere confort, dar care să îndemne și la explorat. Și, mai presus de orice, ne concentrăm pe calitatea preparatelor pe care le servim”, susțin owner-ii.
MOM este poziționat pe strada Franceză, pe colț cu Muzeul de Istorie, într-o clădire de la începutul anilor 1900, cu tavan înalt și arcade frumos definite. Chef-ii povestesc cum au pus mare accent pe design, deoarece au fost nevoiți să identifice acea zonă în care spațiul să nu fie o distragere de la ceea ce este pe masă, ci să vină ca un factor de susținere. „Inspirația a venit din zona mediteraneană în ceea ce privește texturile, formele, permisivitatea în a avea imperfecțiuni dictate de spațiu și au fost gândite tocmai în această direcție”, adaugă ei.
Designul aparține lui Andrei Vintilă și, așa cum povestește chiar el, și-a dorit să obțină un loc lipsit de distrageri, „un fel de black space, dar off-white, curat, un spațiu în care am aplicat cât de bine am putut o parte din principiile mele estetice din fotografie și design.
Materialele alese vin din două spectre, aflate în contrast, unul inspirat de natură, care se reflectă în fluiditatea și imperfecțiunea pereților, dar și în culoarea caldă a lemnului din mobilier folosit; iar pe cealaltă parte avem barurile din inox, sobre, monolitice.”
Meniul este schimbat des, poate chiar prea des pentru binele lor, spun băieții, dar printre dish-urile cele mai apreciate acum se numără burgerul, Nobility in a puffshell, care este o pară umplută cu gorgonzola, învelită în aluat de foietaj și garnisită cu miere, nucă și cimbru, dar și Ambedo, care este un fileu de doradă, servit alături de o cremă de cartofi infuzată cu lămâie și cafea.
„Practic, nu ne-am concentrat pe a reinventa roata sau pe a veni cu lucruri decare nu a mai auzit nimeni, ci am încercat să elevăm și să perfecționăm feluri de mâncare iubite, care aduc confort”, precizează ei. Bugetul? Între 100 și 150 lei, pentru a parcurge experiența culinară pe care chefii își doresc s-o transmită.
Mai multe detalii aici.
Foto principală: Facebook Mom
-
UTILE
La ce ajută aerisirea caloriferelor și la cât timp trebuie făcută
Dacă nu aerisești caloriferele, facturile vor fi mai mari.
-
Grădină
Când se acoperă trandafirii pentru a-i proteja în sezonul rece. Sfaturi pentru îngrijirea de iarnă
E un moment anume, de care trebuie să ții cont.
-
Sponsored
Cum să îți transformi pasiunea pentru design interior în business: „Primii 10 ani de arhitectură au fost o bătălie”
Arhitecta Alina Vîlcu ne-a povestit ce a învățat din experiența ei de 20 de ani în lumea businessului, în domeniul designului de interior.