LIFE

La pas prin Iași: top localuri unde să mergi și ce obiective merită să vizitezi într-o excursie de o zi

    Iașiul a devenit unul dintre cele mai căutate orașe din țară când vine vorba de o vacanță de o zi sau un weekend. Pe lângă multele obiective turistice, orașul are de oferit o mulțime de opțiuni dacă vrei să bei o cafea bună, să iei un prânz sau o cină delicioasă. Dacă vrei să mergi la pas prin Iași, iată ghidul nostru complet cu recomandări pentru o zi.

    O cafea de specialitate e mereu binevenită dacă începi explorarea orașului. Fika, situată în Piața Unirii, la numărul 7, este una dintre cafenelele de specialitate din Iași pe care merită să le experimentezi. „Fika” este un concept adus din Suedia de către Andrei Gheorghiță în 2016, care s-a îndrăgostit de idee în călătoriile lui.

    La pas prin Iași: Fika, localul unde găsești o stare de bine și cafea delicioasă

    Pentru suedezi, „fika” înseamnă o stare de spirit, o pauză sănătoasă de cafea, un timp pe care să-l ai tu cu tine ca să simți cu adevărat gustul cafelei. Un fel de ceai englezesc servit la ora 17:00. Fix asta a încercat Andrei să implementeze în Iași și a reușit ca pe lângă cafenea să adune o comunitate, dar și să seteze un standard în materie de cafea de specialitate.

    În ceea ce privește amenajarea spațiului, pentru a aduce aerul și cultura scandinavă în tot ceea ce înseamnă cafeneaua Fika, Andrei a lucrat cu studioul de arhitectură E-zeppelin din Bucureşti.

    Dincolo de a fi o cafenea, Fika a devenit și un spațiu în care au loc concerte, degustări de vin, lansări de carte, dezbateri, şedinţe cu părinţii, aniversări etc. Un spațiu divers, plin de culoare și de energie, unde se dezbat idei și unde utilul se îmbină cu plăcutul, liantul oricărei activități fiind cafeaua.

    Privită în ansamblu, Fika e un loc bun în care să mănânci și un brunch, un prânz sau chiar o cină. Fika și-a diversificat meniul și dispune de opțiuni de mâncare pe toată săptămâna, pentru fiecare oră a zilei. Iar produsele dulci disponibile sunt specifice culturii suedeze, dar fabricate local, din ingrediente proaspete și mereu de calitate, după cum precizează Andrei.

    „Fika is a concept, a state of mind, an attitude, a ritual”, e motto-ul cafenelei. Iar dacă te gândești să îi treci pragul, atunci trebuie să ai fix acest mindset.

    Brunch în Iași: CUIB, un local al oamenilor pentru oameni

    În căutarea unui brunch bun și chiar al unui prânz pe măsură, la Iași poți să dai peste CUIB aka Centru Urban de Inițiative Bune, care se află pe Strada Gavriil Musicescu 14. Localul promovează ideea de slow food și folosește ingrediente de la producători locali în proporție de 90%.

    Ceea ce înseamnă că preparatele pe care le găsești aici sunt mereu proaspete și de sezon. De asemenea, CUIB are ca misiune promovarea consumului sustenabil și dezvoltarea unor alternative pentru minimizarea impactului negativ asupra naturii și pentru sporirea impactului pozitiv în comunitate.

    CUIB are multe opțiuni vegane, iar printre cele mai apreciate se numără burgerii vegani și omleta cu năut. Bucătarii de aici, pe care vizitatorii localului i-au caracterizat drept foarte pasionați de ceea ce fac, experimentează zilnic rețete noi, astfel că vei putea fi surprins de un fel de mâncare total nou și neașteptat, care nu apare în meniu.

    Ambianța relaxată și confortabilă de la CUIB sunt două dintre elementele care îi fac pe oameni să revină aici. Mult lemn, aromele locale duse la alt nivel și sentimentul de apartenență la o idee care ajută comunitatea și societatea fac din CUIB un local al oamenilor pentru oameni.

    Asta vei putea să spui și tu după ce îți vei petrece o după-amiază liniștită, cu mâncare bună și atmosferă pe măsură. Nu uita să faci o vizită în shop-ul de aici, de unde poți lua diverse obiecte și accesorii create de artiști și întreprinderi locale.

    Ce poți să vizitezi dacă o iei la pas prin Iași

    Între mese, o plimbare prin Iași poate fi cea mai bună cale prin care poți să descoperi orașul și să îi afli o parte din povești și din istorie. O oprire importantă este, fără doar și poate, la Palatul Culturii și în zona Palas.

    Inițial, Palatul Culturii a fost gândit drept Palat de Justiție și Administrație, dar și-a încetat acest scop din 1955. Fiind de atunci gazda a patru muzee importante. Sala Voievozilor, unde poți admira o galerie cu portrete ale domnitorilor Moldovei, e considerată una dintre cele mai frumoase încăperi ale palatului. O vizită aici costă 40 lei, iar programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00.

    Cladirea Palatului Culturii poate să fie admirată și din exterior. O să descoperi o îmbinare de mai multe stiluri arhitecturale, anume neogotic, romantic și neobaroc. Precum și turnul cu ceas care pentru o perioadă a fost cea mai înaltă clădire din oraș. Turnul a devenit faimos datorită ceasului pe care îl găzduiește și unde se regăsesc cele 12 zodii în vitraliile cadranelor.

    La fiecare oră fixă, orologiul cântă „Hora unirii”. Mecanismul a fost instalat în 1925 de inginerul Horia Pascalovici din București, reprezentantul companiei J.F. Weule, Bockenem.

    Biletul de acces în turnul cu ceas costă 16 lei, tururile ghidate fiind organizate din oră în oră.

    Și zona din spatele Palatului Culturii merită vizitată. O oază de spațiu verde unde te poți relaxa, zona oferă o priveliște superbă asupra palatului, mai ales seara când este iluminat. Pe timp de vară aici există un teatru de vară, iar iarna se amenajează un patinoar.

    Râpa Galbenă, obiectiv instagramabil de vizitat în Iași

    Rapa Galbena Iasi
    Râpa Galbenă e un punct important de atracție al Iașiului pentru o poză instagramabilă Foto: Facebook

    Pentru o poză instagramabilă, fă o plimbare către Râpa Galbenă, cunoscută și sub denumirea de Esplanada Elisabeta. Acum un punct de atracție pentru localnici, dar și pentru turiști, Râpa Galbenă stă într-o zonă cu maluri abrupte și argiloase, fiind construită pentru a facilita circulația pietonilor între zona gării, Dealul Copou și zona centrală a orașului.

    Esplanada a permis, prin construcția ei, stabilizarea terenului. Are o formă semicirculară, cu o terasă superioară încadrată de două scări monumentale, iar la interior are o grădină și o minicascadă.

    Ia-o la pas prin Iași către Biblioteca „Gheorghe Asachi” și Teiul lui Eminescu

    Biblioteca „Gheorghe Asachi” este, de asemenea, un alt obiectiv important din Iași pe care merită să îl vizitezi. Biblioteca este găzduită de Universitatea Tehnică, fiind considerată una dintre cele mai frumoase din lume. A fost construită în anul 1860 după planurile arhitectului elvețian Loius Blanc.

    Arhitectura este în stil eclectic, un amestec de baroc şi rococo viu colorat, iar tavanul este decorat cu vopsea de efect stucco veneziano. Pe pereții laterali au existat imagini ale unor biserici şi mănăstiri, iar pe fundal erau pictate Sfinxul şi piramidele egiptene de către pictori români precum Mureşan, Alpar şi Voinescu.

    Biblioteca „Gheorghe Asachi” dispune de aproximativ un milion de cărți adunate de-a lungul timpului, iar din 1955 este inclusă în patrimoniul național. Ține cont de faptul că biblioteca este închisă sâmbăta și duminica. Iar în restul zilelor poate să fi fie vizitată între orele 08:00 și 14:00.

    O ultimă oprire ar putea să fie în Parcul Copou, unde vei găsi Teiul lui Eminescu și bustul poetului. Totodată, pe Aleea Junimea sunt amplasate busturile membrilor, precum și cel al Veronicăi Micle.

    Cină și teatru în Iași

    Pentru cină, am ales să consultăm preferințele și sugestiile localnicilor și vizitatorilor. Astfel că, Toujours este văzut drept unul dintre cele mai bine cotate restaurante din Iași în ceea ce privește calitatea mâncării, modul de servire, atmosfera și facilitățile oferite. Toujours, situat pe Strada Gându nr. 2, e un candidat serios pentru a luat cina în Iași, dacă planul tău de o zi include și o masă bună.

    Toujours nu excelează la capitolul design și amenajare interioară, fiind o afacere de familie și având un aspect european cu tente românești. Însă, vizitatorii localului nu au pus preț pe aspect, cât au pus pe calitatea preparatelor servite aici. „O experiență gastronomică cu adevărat plăcută”, spune un vizitator. Ține cont de faptul că restaurantul are prețuri ceva mai mari și că uneori e posibil să ai nevoie de rezervare.

    Pentru a încheia o zi completă în Iași, o recomandare de going-out ar putea fi o piesă de teatru la Teatrul National „Vasile Alecsandri”. Poți să consulți aici stagiunea actuală a teatrului.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    La pas prin Iași: top localuri unde să mergi și ce obiective merită să vizi...