Imobiliare

Se construiesc și în România case care îți scad facturile cu 90% la utilități

  Mulți dintre noi visăm la o casă pe pământ, cu un petic de curte sau grădină și ne facem planuri fie să cumpărăm una de-a gata, fie să construim. Acum, pe lângă casele clasice, avem și opțiunea de a cumpăra o casă pasivă. Ce este ea, cât costă și cu ce vine în plus, ne povestește chiar un producător român.

  E posibil să urmărești evoluția pieței imobiliare și să te descurajezi din a mai căuta o casă pe pământ, căci prețurile cresc și e greu să găsești și un spațiu ok, și într-o zonă ok. Dar trage un ochi și către conceptul de casă pasivă și producătorii din România care au pornit pe drumul ăsta. O casă pasivă nu folosește deloc sau mai deloc sursele convenționale de încălzire, e gândită să fie eficientă energetic și să asigure un climat interior confortabil, indiferent de temperatura de afară. Pentru acest lucru este foarte importantă termoizolația, etanșeitatea, umbrirea și sistemul de ventilație al unei case, mai mult chiar decât sistemul alternativ de alimentare cu energie, precum panourile solare. Construcția uneia costă mai mult, dar amortizarea se face și ea mult mai repede.

  În România, casele pasive sunt rare, dar am găsit un producător din Cluj care să povestească despre cum se mișcă trendul ăsta în România și ce presupune construirea unei astfel de case.

  Într-o casă pasivă, costurile de întreținere scad cu 90%

  casă pasivă România
  Casă pasivă: materiale folosite trebuie să fie aproape 100 % naturale

  O casă pasivă îți aduce facturi foarte mici pentru încălzire și răcire, liniște și confort, aer interior curat, mai puțin praf, temperatura interioară constantă în fiecare zi și încăperi cu ferestre mari bine orientate, deci implicit spații interioare luminoase, care îți dau energie pe tot parcursul zilei, după cum explică Monica Ciocan, reprezentanta constructorului Biobuilds. Pentru că vorbim de niște case care te ajută să economisești la factura pentru întreținere, costurile de construcție trebuie să fie, evident, mai mari. Cât de mari, însă?

  „În cazul firmei noastre, e un procent cu până la 20% mai mare pentru costul unei case, comparativ cu o construcție convențională. Dar această investiție inițială mai mare pentru o casă pasivă se amortizează în decurs de 5 până la 10 ani. În schimb, atunci când cumperi o casă convențională îi plătești doar o prima rată, ea ajungând să te coste de trei ori mai mult decât ai plătit inițial. Într-o casă pasivă, costurile de întreținere scad cu 90% și pot fi chiar reduse la zero”, spune Monica.

  Ca o casă să fie recunoscută oficial ca fiind eco și eficientă energetic, constructorul e obligat să respecte câteva criterii care sunt evaluate încă din anul 1996 de către Institutul Passive House din Darmstadt, o entitate independentă de orice companie producătoare de case pasive. Această instituție din Germania se asigură că se respectă atât eficiența energetică, cât și confortul interior. Certificarea nu este valabilă doar pentru clădiri, ci și pentru componentele clădirii și profesioniștii implicați în construcția de case pasive.

  O casă mai ușoară și mai rezistentă la cutremur

  Firma clujeană Biobuilds este unul dintre puținii producători autorizați de case ecologice și pasive de la noi. Ei construiesc case pe o structură de lemn, cu montanți din lemn masiv, între care este dispusă termoizolația principală, din baloți presați de paie. Folosesc doar parchet din lemn stratificat, respectiv placaje din piatră naturală sau mochetă de lână.

  Astfel, casele pasive se adaptează la încărcările din seism și, având o structură de tip cutie, elastică, preiau încărcările și revin la forma stabilă. Ele sunt de aproximativ patru ori mai ușoare ca cele clasice și mult mai rezistente la cutremur.

  Ce poți obține la cel mai mic preț?

  Cum costurile de construcție ale unei astfel de case sunt mai ridicate, te-aștepți ca și prețul de vânzare să depășească cu mult ce ai tu în minte. Depinde spre ce tinzi, căci producătorii de case pasive au de toate pentru… aproape toți. Există pachetul semifinisat, care începe cu documentația pentru obținerea autorizațiilor de construcție și se termină cu construcția casei cu finisaje exterioare finale.

  O locuință cu cost de întreținere minim sau un apartament la oraș?
  O locuință cu cost de întreținere minim sau un apartament la oraș?

  Prețurile pentru acest pachet încep de la 675 euro/metrul pătrat, însă trebuie să iei în calcul și costul terenului. Dacă vrei o casă la cheie, care să cuprindă și finisaje interioare, grupuri sanitare, elemente smart-home, prețul începe de la 975€/metrul pătrat. Mai exact, o casă precum cea din poză, de 71 metri pătrați construiți și 52,50 metri pătrați utili, cu două camere, are un preț de pornire de 50.572 euro, cam cât un apartament vechi într-o zonă de periferie din București.

  Casa din poză are bucătărie plus zona de dining de 10,57 metri pătrați, un living de 16,34 metri pătrați, un dormitor de 13,17 metri pătrați, un spațiu tehnic de 6,20 metri pătrați și o baie de 6,23 metri pătrați.

  Foto: Biobuilds

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Se construiesc și în România case care îți scad facturile cu 90% la utilit�...