
Cum arată o casă din centrul Craiovei, cu amenajare minimalistă la interior și cu piscină și saună la exterior
publicat pe 17 oct. 2024Spațiile ample, suprafața mare vitrată care asigură legătura interior/exterior și materialele de înaltă calitate, folosite atât la construcția casei, cât și la amenajarea interiorului, sunt doar câteva dintre elementele care definesc cel mai recent proiect al biroului de arhitectură și design interior 2.1. Vorbim despre o locuință cu arhitectură modernă, construită în inima Craiovei. Amenajarea a pornit de la ideea unui interior minimalist și practic, pliat pe nevoile unei familii cu doi copii.
Proiectul a durat doi ani și jumătate, de la la faza de schițe de concept până la implementarea sa în realitate. Lucrările au fost coordonate de biroul de arhitectură și design interior 2.1. (arh. Cristina Caradim și arh. Radu Caradim). Din echipă au mai făcut parte, în acest proiect, arhitecții Maria Sfiazof, Andreea Istrate, Emanuel Budăieș și arhitectul urbanist Alexandra Saptelei. Construcția casei, dar și partea de optimizare și amenajare a interiorului a venit la pachet cu numeroase provocări. Este o locuință cu arhitectură contemporană, construită la standard de casă pasivă, folosind cele mai noi tehnologii în domeniu. Se remarcă printr-o sobrietate a liniilor și o eleganță atemporală, atât la interior, cât și la exterior.
Pentru beneficiari, a fost foarte important ca amenajarea să reflecte stilul lor de viață. De aceea, punctul de plecare al proiectului a fost crearea de spații deschise care să încurajeze interacțiunea și timpul petrecut în familie. Casa e dispusă pe două niveluri, iar parterul găzduiește zona de zi cu living, bucătărie, dining, camera de joacă a copiilor, baie și spații tehnice. La etaj, zona de noapte cu dormitoare, băi și dressinguri, pentru fiecare membru al familiei. Un alt aspect important al proiectului a fost legătura cu exteriorul, lucru obținut prin orientarea încăperilor către curtea interioară și prin suprafața vitrată generoasă.
Corpurile de iluminat sunt vedetele amenajării
Stilul de amenajare este unul contemporan, cu linii simple și accent pus pe confort. Predomină materialele naturale precum lemnul, marmura sau alama. În ceea ce privește cromatica interiorului, arhitecții de la 2.1 au optat pentru nuanțe neutre și pete de culoare, integrate discret pentru mai multă dinamică. Piesele de mobilier sunt unele „statement”, cu volumetrii ample, potrivite spațiului extins. În afară de texturi și culori, amenajarea este pusă în evidență de soluțiile de iluminat, fie că este vorba de iluminatul ambiental, folosit pentru a accentua anumite zone din casă, fie că este vorba de corpuri de iluminat cu o estetică surprinzătoare.
Fotoliile portocalii, pata de culoare din living
Nucleul locuinței este livingul, o încăpere cu ferestre mari ce dau spre curtea interioară. Pentru a satisface nevoia de confort a beneficiarilor, arhitecții de la 2.1 au folosit o configurație de module de canapea, de la Minotti, care să se plieze pe dimensiunile generoase ale spațiului. Măsuța de cafea este, la rândul ei, o piesă supradimensionată care completează decorul. În living mai există o bibliotecă înaltă până în tavan, care alternează depozitarea închisă cu soluții estetice de display. Accentul de culoare, în acest spațiu cu cromatică neutră, este dat de cele două fotolii portocalii de la Poliform. Dialogul texturilor și alegerea corpurilor de iluminat cântăresc și ele mult în imaginea obținută.
Amenajarea bucătăriei reflectă pasiunea proprietarilor pentru gătit
Bucătăria și diningul alcătuiesc un spațiu comun. Ferestrele generoase asigură cantitate mare de lumină naturală și vedere către piscină. În bucătărie, beneficiarii au insistat pentru alegerea unor materiale rezistente și ușor de întreținut în timp. Materialul blatului de lucru, de exemplu, are proprietăți de autoregenerare. Liniile mobilierului, cromatica și texturile continuă estetica livingului. Bucătăria are și o zonă dedicată pentru mesele în familie. Masa folosită aici este din lemn, cu un picior central care îi conferă stabilitate și prezență vizuală.
Zona de dining este gândită pentru familia extinsă sau pentru cinele în compania prietenilor. Vedeta acestui spațiu este masa cu blat de marmură, care a fost realizat dintr-o singură bucată și care a complicat foarte mult transportul piesei. Imaginea elegantă a zonei de dining este completată de prezența delicată a corpului de iluminat de la Quasar, Cosmos, ce luminează decorativ prin mici becuri led.
Design ludic și depozitări custom în camera de joacă a copiilor
La parter mai există o baie de serviciu și camera de joacă a copiilor, un spațiu ludic, unde au fost folosite accente colorate și elemente de design prietenoase, care contribuie la crearea unui ambient familiar. Depozitările sunt închise pentru un decor aerisit și bine organizat. Centrul încăperii este gândit ca un mic loc de joacă flexibil, organizat cu mese la nivelul celor mici pentru desenat, colorat, lego și alte activități. Parterul mai găzduiește câteva spații complementare precum dressing-ul generos, ascuns de ușa filomuro, camera tehnică și garajul.
Etajul găzduiește dormitorul matrimonial și câte un dormitor pentru fiecare copil, cu dressing și baie proprie. Decorarea spațiilor a ținut cont, bineînțeles, de preferințele și personalitatea fiecărui membru al familiei. Dar există câteva elemente comune care definesc nu doar etajul, ci întreaga amenajare: spațiile ample și aerisite, cromatica neutră, texturile contrastante și corpurile statement de iluminat.
În dormitorul fetei, atenția cade pe patul și accesoriile cu un design special de la Baxter, completate de corpurile de iluminat cu accente aurii și a profilelor decorative montate pe peretele din spatele lui. Zona patului este delimitată, la nivelul plafonului, printr-o soluție de iluminat care creează impresia unui cer acoperit de stele.
Proiectul a presupus montarea celor mai mici spoturi găsite pe piață, iar procesul a fost deosebit de migălos, însă rezultatul este pe măsura efortului. Tapetul completează tema propusă. La fel și corpul de iluminat de perete ce reprezintă luna.
Imaginea exploratorului este cea care a trasat direcția de amenajare în dormitorul băiatului. Ideea este susținută de alegerea unui fototapet cu imaginea junglei și câteva corpuri de iluminat și accesorii care vin în completarea temei propuse. Veioza în formă de broască țestoasă de la Qeeboo este piesa de rezistență a acestei camere. În anumite zone ale camerei, pereții sunt zugrăviți cu lavabilă cu efect de tablă de scris, unde copiii pot desena cu cretă colorată după bunul plac.
În dormitorul matrimonial, tăblia patului acoperă întregul perete
Amenajarea dormitorului matrimonial pune mare accent pe confort și relaxare. Toate texturile folosite, paleta cromatică, piesele de mobilier și soluțiile de iluminat sugerează ideea unui spațiu elegant și odihnitor. Verticalitatea este un element ce definește estetica încăperii. Patul, realizat la comandă, are o tăblie atipică ce acoperă întregul perete. Corpurile verticale de iluminat subliniază înălțimea spațiului. Peretele adiacent este îmbrăcat într-un fototapet cu accente aurii, imaginea stilizată a unui soare și zborul păsărilor. Soarele este dublat ca element rotund prin oglinda de dimensiuni mari și banda LED pe contur. Băile fiecarui dormitor sunt realizate cu elemente și culori ce continuă atmosfera camerelor și răspund nevoilor fiecărui membru.
Zonă de relaxare cu piscină acoperită, grătar, saună și seră
Un alt spațiu dedicat timpului petrecut în familie este o anexă cu șemineu și zonă de grătar. Construcția are fațadă complet vitrată și tâmplărie tip acordeon care permite, pe timpul verii, deschiderea completă a spațiului interior către grădină. Este orientatată către piscina acoperită și ea cu o structură retractabilă ce permite utilizarea pe toata perioada anului. Zona de relaxare mai include o saună și o seră. Toate aceste spații conexe caută să ofere flexibilitate și să devina adaptabile în funcție de sezon și de nevoi.
Foto: Andrei Tudoran
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de arhitecții de la Studioul 2.1.
-
UTILE
Ce urmează pentru piața de energie: cât costă curentul și cum alegi cea mai bună ofertă
Trebuie să faci o alegere ca să nu ai facturi mari.
-
UTILE
De ce îngheață frigiderul în interior. Principalele motive și soluții
Fenomenul apare dacă ții ușa deschisă pentru mult timp.
-
UTILE
Cum scapi de furnicile din casă: soluții simple, naturale și eficiente
Prevenția și remediile naturale fac o echipă bună împotriva furnicilor.