
Au renovat o casă veche din Porumbacu de Sus, nelocuită de mulți ani, ca s-o transforme în casă de oaspeți cu saună
publicat pe 26 mai 2025Un cuplu a cumpărat o casă din Porumbacu de Sus nelocuită timp de mulți ani și cu nevoie de reparații capitale. În doi ani, cu ajutorul unui arhitect și al unor echipe de constructori, au reușit s-o transforme într-o casă de oaspeți care respectă moștenirea locului, dar care asigură și tot confortul modern necesar.
Renovările au durat în jur de doi ani. Casa, deși nelocuită multă vreme și într-o stare deplorabilă, avea o structură cu potențial, pe care s-a putut lucra. Arhitectul Bogdan Costea i-a ajutat să refacă întreaga construcție, pornind de la ideea de a aduce laolaltă, într-un mod armonios, trecutul și prezentul. Adriana își amintește că au făcut săptămânal drumul București – Sibiu în perioada șantierului. Când nu puteau să ajungă, cereau ajutorul membrilor familiei care locuiau pe aproape ca să se asigure că totul decurge conform proiectului.
Drumul de la casă veche la spațiu de cazare în Porumbacu de Sus
Încăperile sunt spațioase, cu tavan înalt și lumină naturală din belșug. Compartimentarea a rămas neschimbată, cu mențiunea că au adăugat baie proprie fiecărei camere. Refacerea acoperișului a fost una dintre cele mai mari provocări ale proiectului. Au recuperat țiglă veche de la diverși oameni care au făcut renovări în sate de prin preajma Brașovului, iar Adriana își amintește că montajul a fost anevoios.
Renovările au pus accent pe sustenabilitate, ca o trimitere la numele „Casa Verde”, cu care sătenii din Porumbacu identificau această casă. Prin urmare, toată direcția proiectului a fost ghidată de acest concept, atât din perspectivă arhitecturală, cât și a instalațiilor folosite. Fiind vorba de o construcție veche, aducerea ei la un standard apropiat de cel al unei case pasive a fost dificilă. Au început cu izolarea pereților, pardoselilor și a acoperișului, pentru maximum de eficiență energetică. Apoi, au continuat cu echipamente care să asigure tot confortul necesar, dar care să fie și prietenoase cu mediul.
La mansardă, au conceput zone de luminatoare, care să sporească, pe timp de iarnă, încălzirea naturală a spațiului prin radiație solară. Dar sistemul general de încălzire a casei este unul de ultimă generație și are în componență un cazan pe peleți, plus un sistem de serpentine montate sub pardoseala din piatră naturală sau parchetul de stejar. Pentru apă caldă, există patru panouri solare. Adriana a propus și instalarea unei stații de încărcare pentru mașini electrice la Porumbacu 134, tot ca o preocupare pentru protejarea mediului încunjurător.
„Probabil că cel mai important aspect al renovărilor a fost integrarea acestor soluții care țin de zona de sustenabilitate”, spune Adriana. „Nu a fost un aspect ușor de implementat, mai ales că eu mi-am dorit și să păstrez elemente pe care le-am găsit la cumpărarea casei. Din păcate, nu am putut să salvăm mare lucru, dar mă bucur că am reușit să recuperăm ferestrele. Bineînțeles, au avut nevoie de recondiționare. Apoi s-a pus sticlă dublă pe ramele existente și cheder pentru izolare ca să menținem eficiența termică. ”
Amenajare cu accent pe atmosferă caldă, într-un mix de tradițional și modern
La fel ca la Casa Domestic, amenajarea interiorului a contat mult. Adriana, care este pasionată de zona aceasta de design, a colaborat cu arhitectul Bogdan Costea pentru a contura un interior care să reia ideea arhitecturii, adică favorizarea dialogului dintre nou și vechi. Au ales tot din casa de oaspeți Porumbacu 134, de la paletă cromatică neutră, texturi, decorațiuni sau corpuri de iluminat, pentru a da sentimentul de spațiu cald și primitor. Interiorul este gândit prin prisma celor care o să treacă pragul casei și nu urmărește neapărat perfecțiunea estetică, ci crearea unei relații cu cei care poposesc aici.
„Am avut încredere în viziunea lui Bogdan. Am mai colaborat în trecut și știam că avem gusturi similare”, spune Adriana. „Mi-am dorit să integrăm cât mai multe obiecte vechi, cu poveste, dar să le punem într-un context actual. Am folosit multe materiale naturale precum lemnul sau piatra și am mizat pe texturi care să adauge căldură. Casa este și foarte luminoasă, și asta ne-a ajutat mult”.
Sunt mai multe detalii care reușesc să imprime originalitate spațiului în amenajarea spațiului de cazare din Porumbacu de Sus. În primul rând, este această alăturare de obiecte vechi cu piese moderne. Apoi, sunt culorile puternice, folosite pentru a evidenția anumite zone din casă. Scările metalice făcute pe comandă de un atelierul Haute Couture Metal din București sunt elementele cu cel mai puternic impact vizual din întreaga amenajare. La fel ca insula de bucătărie.
„La Porumbacu 134, am încercat să dezvoltăm și partea de wellbeing. Casa de oaspeți are o saună și un hot tub produse individual din molid nordic (artisan woodcraft). Acestea oferă o experiență de relaxare profundă, inspirată din cultura tradițională scandinavă a saunei. Cred eu că e important să creezi și să transmiți sentimentul că oamenii sunt doriți! Și poate, într-un fel despre asta este ospitalitatea. Iar, la Porumbacu 134, vrem ca oamenii care trec pragul casei, să simtă că sunt doriți!”
Foto: Dan Bumbaș
-
LIFE
Un cuplu a strămutat patru case tradiționale românești din lemn, le-a renovat și transformat în destinații de vacanță
-
LIFE
Primul bistro din Roșia Montană funcționează într-o clădire monument istoric, construită în 1867
-
LIFE
Cazări izolate din România, unde ai parte de confort și te înconjori doar cu natura
-
UTILE
Zugrăvit cu var: avantajele și dezavantajele acestei metode
Metoda încă este folosită, dar mai este de actualitate?
-
UTILE
Ce trebuie să faci imediat dacă mașina de spălat nu evacuează apa. Sfaturi utile și soluții
Va trebui ca, până la urmă, tu să scoți apa.
-
UTILE
Ce urmează pentru piața de energie: cât costă curentul și cum alegi cea mai bună ofertă
Trebuie să faci o alegere ca să nu ai facturi mari.