De la specialiști

5 schimbări aduse de pandemie în piața imobiliară și ce să știi dacă vrei să-ți cumperi casă în 2021

    După probabil cel mai bizar an din ultimele decenii, se conturează un 2021 atipic pe piața imobiliară, cel puțin din perspectiva cumpărătorilor. Iată ce previziuni au consilierii și brokerii imobiliari pentru anul acesta și cum a schimbat pandemia comportamentul cumpărătorului de locuințe.

    Cele trei luni de carantină din primăvara lui 2020 ne-au schimbat tuturor relația cu casa. Din refugiul de după o zi de muncă, a devenit o mică colivie din care aveai voie să ieși cu program, doar cu declarație care să ateste că ai un motiv întemeiat și cu gândul că asta ți-ar putea pune în pericol sănătatea.

    Așa că, în 2020, „acasă” a devenit și locul în care ne-am simțit cel mai în siguranță, dar pentru mulți, și locul din care nu părea să fie nicio scăpare. Multe companii și-au îndemnat angajații să lucreze din propriile locuințe, iar școlile s-au închis pe termen nelimitat. Nu-i de mirare că spațiile au devenit neîncăpătoare. Iar asta reverberează în piața imobiliară acum, în 2021, spun specialiștii.

    „Dintr-odată, o mare parte din populație locuiește 24 din 24 de ore acasă, în loc de probabil 14-15 ore ca înainte, și exact orele adăugate sunt ore active în care ai nevoie de mult spațiu, pentru că trebuie să muncești acasă, ai copiii acasă, eventual ai bonă sau bunici care te ajută, deci ore de hărmălaie”, explică Dragoș Nichifor, expert în creditare și owner Bayer Credit.

    Ceea ce s-a tradus printr-o reală explozie în vânzările imobiliare la începutul anului 2021, cu o preferință pentru spații mari, cu terase sau grădini generoase, dar în zone atipice.

    1. Piața imobiliară se află în plin boom

    „Partea de tranzacții este mai mult decât activă, deci este o perioadă de boom”, explică Dragoș Nichifor. Expertul în creditare este de părere că veniturile existente la acest moment sunt suficiente pentru a menține creșterea, însă nu neagă că lucrurile s-ar putea schimba rapid dacă apar factori destabilizatori cum ar fi o creștere de curs.

    boom piata imobiliara 2021
    Conform experților imobiliari, asistăm la un boom de tranzacții

    Iar asta vine în contextul în care, pe parcursul anului trecut, cumpărătorii se așteptau ca prețurile să scadă din cauza pandemiei. „Ce am observat acum, din 2021, parcă din patru ianuarie a fost ca o explozie”, explică Super Marcel, consilier imobiliar la Neo Imobiliare. Explicația e simplă: „mitul” conform căruia prețurile urmau să scadă nu s-a adeverit, iar asta i-a grăbit pe potențialii cumpărători.

    „Ce se putea întâmpla dacă mai așteptau era în felul următor: dacă azi ai bani de un apartament cu trei camere și încă mai aștepți, există o șansă mult mai mare să îți ajungă banii doar de două camere, în loc să scadă prețurile”, spune Marcel. Astfel că, în ianuarie 2021, firma sa a înregistrat mai mulți clienți decât în ultimele trei luni ale lui 2020.

    Pe scurt, cei care s-au hotărât să cumpere în prima lună a anului au făcut-o chiar pe ultima sută de metri înainte ca locuințele vizate să iasă din bugetul lor. Este decizia pe care au luat-o și Cosmin Tomescu, graphic designer și creator Băăă Frate, și soția lui, Iulia, după aproximativ șase luni de căutări și monitorizat piața. „Cred că ne uitam de vreo jumătate de an la case și apartamente, dar ne-am decis cam de o lună-două”, spune Cosmin. El și Iulia chiar observaseră că prețurile la apartamente erau puțin mai mici decât în urmă cu șase luni, ceea ce în următoarea jumătate de an s-ar putea schimba radical, spun specialiștii.

    2. Previziuni pentru piața imobiliară în 2021: prețurile sunt în continuă creștere

    prețuri locuințe pandemie
    În următoarele șase luni, prețurile la locuințe ar putea crește semnificativ

    „La nivel de centre mari, prețurile sunt în creștere, indiferent dacă sunt clădiri noi sau vechi”, explică Dragoș Nichifor. Expertul în creditare este de părere că numai timpul poate demonstra dacă e o perioadă bună sau nu pentru a cumpăra o locuință, însă dacă ar fi să facă previziuni despre piața imobiliară în 2021, tendința prețurilor este de creștere atât timp cât mulți angajați vor continua să lucreze de acasă.

    De aceeași părere este și consilierul imobiliar Super Marcel. „Având în vedere datele pe care le-am analizat și ce am văzut că s-a întâmplat la o lună după ce a început anul noul, dacă acum prețul mediu în Cluj-Napoca este de 1.800 euro pe metru pătrat, în următoarele șase luni ar putea depăși 2.000 euro prețul mediu”, explică.

    3. Cumpărătorii caută case mai mari și mai luminoase

    piata imobiliara 2021 casa cu gradina
    Casele cu grădină și apartamentele cu terase sunt cele mai căutate după pandemie

    O tendință care se observă în piața imobiliară în 2021, datorată pandemiei, este preferința cumpărătorilor pentru spațiile mai mari. „O creștere se întâmplă la toate nivelurile, pentru că cine stă în garsonieră se gândește la două camere, cine stă în două camere se gândește la trei-patru și cine stă în trei camere se gândește la case”, explică Dragoș Nichifor.

    Spațiile exterioare au devenit și ele foarte importante. „Oamenii acum își caută case cu grădină, curte, apartamente cu grădină, apartamente cu terasă mare, apartamente luminoase, spațioase, în ideea în care vreodată mai ajungi să stai acasă și să nu mai poți ieși, să ai condițiile minime”, explică Marcel.

    4. Ar putea apărea un surplus de garsoniere pe piața imobiliară în 2021

    Pe de altă parte, garsonierele par să cadă într-o oarecare dizgrație. Iar asta nu doar din cauza preferinței cumpărătorilor pentru spațiile mai mari. „Majoritatea proprietăților promovate pe AirBnb erau garsoniere, e posibil ca presiunea să fie foarte mare la nivelul acestor proprietăți”, explică expertul în creditare Dragoș Nichifor. El pune asta pe seama dispariției cererii de închiriere din partea turiștilor de weekend sau a clienților care vizitau orașele mari pentru afaceri.

    „Automat, aceste proprietăți și-au pierdut eficiența și au intrat ori la închiriere pe termen lung, ori poate chiar la vânzare”, spune Dragoș Nichifor. Expertul în creditare atenționează că, odată ce intră la vânzare un număr mult mai mare de garsoniere decât în mod normal, se așteaptă ca această categorie de locuințe să fie defavorizată în următoarea perioadă.

    5. Cumpărătorii migrează din centru spre zonele limitrofe și chiar în afara lor

    piata imobiliară
    Cumpărătorii de locuințe nu se mai feresc de zonele îndepărtate de orașele mari

    Dacă până acum cumpărătorii erau mult mai interesați să cumpere locuințe în centrele marilor orașe și chiar la limită, în zonele imediat apropiate și cu acces facil în oraș, acum lucrurile par să se schimbe. „Tendința e de migrare de la centrul orașului în zone destul de îndepărtate, chiar în zone care acum doi ani nu erau deloc luate în calcul”, explică Dragoș Nichifor.

    De exemplu, în zona Bucureștiului, până recent cumpărătorii preferau să cumpere locuințe cel mult în zona Ilfov, cu acces ușor spre centru din cauza drumului zilnic către serviciu. Acum, însă, ei par să fie dispuși să se îndepărteze din ce în ce mai mult. „În 2020, cu pandemia, Crevedia a devenit vedetă în piața imobiliară. La fel și Săbăreni, în Giurgiu, pe linia de marcație cu Ilfov sau Gulia, în Dâmbovița, imediat după Chitila, care până acum era o zonă uitată”, spune Nichifor.

    Asta ar putea explica stagnarea prețurilor din zone precum Popești Leordeni. „Stagnare vedem acum doar la proprietățile din zone slab cotate, margini de orașe, poate în provincie, în orașele mici”, adaugă expertul în creditare.

    Ceea ce explică și decizia lui Cosmin și a Iuliei Tomescu de a-și cumpăra un apartament în zona Popești Leordeni în perioada asta. „Inițial, ne-am mutat în chirie în zona asta pentru că era cea mai ieftină locație pe magistrala albastră”, spune Cosmin. Acum, apartamentul pe care urmează să-l cumpere prin programul Prima Casă se află la numai câteva blocuri distanță, în aceeași zonă, iar bugetul a fost unul din factorii care au influențat decizia de achiziție.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Eduard
    Eduard
    3 years ago

    Locuintele sunt supraevaluate de proprietari / agentiile imobiliare cu 20 – 30 % iar spre toamna preturile de tranzactionare vor veni la valoarea reala , raportate la veniturile majoritatii populatiei.

    Aniela
    Aniela
    2 years ago
    Reply to  Eduard

    Doamne ajuta! Astept si eu niste preturi mai decente totusi pentru a achizitiona o garsoniera 🙂

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    5 schimbări aduse de pandemie în piața imobiliară și ce să știi dacă vre...