Bucătărie

8 argumente pro și contra de care să ții cont dacă vrei o chiuvetă ceramică pentru bucătărie

    Compozitul, granitul, chiar și inoxul erau materiale mai rar întâlnite în casele bunicilor – mai toți aveau clasica chiuvetă ceramică în bucătărie, cea albă și lucioasă. Vremurile s-au mai schimbat și de atunci au apărut o mulțime de opțiuni, însă dacă te bate gândul să alegi varianta „veche” pentru bucătăria ta, iată ce trebuie să știi despre ea.

    Cel mai important lucru la care trebuie să te gândești când faci amenajarea bucătăriei este să reziste în timp. Și știi ce mai poate rezista destul de mult în timp? O chiuvetă ceramică pentru bucătărie. Pare puțin învechită, dar vine cu niște avantaje care merită luate în seamă. Dar și cu unele dezavantaje, spune arhitecta Beatrice Marta de la studio-ul Something we design. Cu ajutorul ei, le-am trecut pe ambele în revistă, pentru ca tu să poți lua o decizie informată pentru locuința ta.

    Pro: o chiuvetă ceramică pentru bucătărie poate arăta bine indiferent de stil

    chiuveta bucatarie alba
    O chiuvetă de bucătărie albă din ceramică poate fi potrivită pentru mai multe stiluri de design

    1. Unul dintre principalele avantaje pe care o chiuvetă ceramică de bucătărie le poate aduce în spațiu este adaptabilitatea la orice tip de design. „Are un aspect atemporal, un timeless look, cum se spune în engleză”, explică Beatrice. Și se potrivește în mai multe stiluri, de la modern, la clasic, rustic și chiar retro.

    2. Un alt argument pro este varietatea de forme și dimensiuni. Dacă alte materiale pentru lavoar impun o anumită formă, cele ceramice sunt peste tot, disponibile într-o mulțime de variante – deci cu siguranță vei găsi una care să îți fie pe plac și să se potrivească și cu mobila pe care ai ales-o.

    3. Să nu uităm și de rezistență. Ceramica se comportă bine la temperaturi înalte, dar și la uzura în timp. „Dacă apa este dură, petele de calcar sunt mai puțin vizibile decât la cele de inox”, adaugă arhitecta. În plus, smalțul sau emailul se poate repara dacă se degradează în timp, însă dacă ai folosit un produs incorect de curățare pe inox, șansele să mai scoți petele sunt mici spre zero.

    4. Și încă ceva – dacă din punct de vedere estetic bifează lista cu avantaje, e important să-ți facă și plăcere să o folosești, iar ceramica e mai prietenoasă cu urechile decât inoxul. „La impactul cu apa, o chiuvetă ceramică de bucătărie e mai puțin zgomotoasă decât una metalică, la care materialul este mai subțire”, amintește Beatrice.

    Contra: totuși, trebuie să o întreții corespunzător ca să reziste cât mai mult

    5. Însă doar pentru că o chiuvetă ceramică de bucătărie este mai rezistentă decât una din metal nu înseamnă că ți-ai luat de-o grijă cu întreținerea ei. „Dacă folosești produse de curățat abrazive sau acide, în timp, acestea afectează suprafața de protecție lucioasă (smalțul) și chiuvetele se pot păta mai ușor. Cu cât sunt mai bine îngrijite și întreținute, cu atât vor rezista mai mult”, atenționează arhitecta.

    6. Și ai grijă, căci nu toate chiuvetele ceramice sunt la fel. „Durabilitatea depinde de felul cum sunt realizate. Unele modele sunt integral din ceramică, iar altele pot avea structura din fontă acoperită cu ceramică”, explică Beatrice. Iar de asta depinde cât de mulți ani le vei putea folosi: cele din fontă sunt mai rezistente, dar cele integral ceramice se pot chiar sparge la impactul cu obiecte grele.

    7. Prețul poate fi un dezavantaj la o chiuvetă ceramică de bucătărie, căci este nițel mai ridicat decât în cazul uneia din inox. De exemplu, una dintre cele mai ieftine chiuvete din inox găsite pe piață costă aproximativ 70 lei, însă în cazul unei chiuvete ceramice e foarte puțin probabil să găsești un model sub 200 lei.

    8. Iar asta fără prea mare varietate de culori. „Cele mai multe modele sunt albe, ceea ce nu e neapărat un lucru rău, albul se poate alătura ușor oricărei culori”, spune arhitecta de interior. Sigur că se pot realiza și modele cu alte culori, dar cum cererea nu este prea mare pentru așa ceva, comanda poate însemna un cost și un timp semnificativ mai mare decât în cazul variantei simple, albe, atenționează ea.

    O diferență între o chiuvetă ceramică de bucătărie și una din inox este greutatea. Cea din ceramică este mai grea decât una metalică, însă asta nu e neapărat un dezavantaj, spune Beatrice. În fond, depinde de mobilierul pe care vrei să o montezi, însă majoritatea materialelor sunt suficient de rezistente cât să susțină un lavoar ceramic. Deci îț rămâne doar să „cântărești” argumentele pro și contra și astfel vei afla dacă ceramica este potrivită pentru bucătăria ta.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    8 argumente pro și contra de care să ții cont dacă vrei o chiuvetă ceramic�...