Curte

Planta care te poate ajuta să scapi de viespile din curte și grădină

publicat pe 27 iun. 2024

  Când ai de-a face cu viespile din curte, activitățile în aer liber se pot transforma într-o pacoste, mai ales în timpul lunilor calde. Aceste insecte persistente nu numai că-ți perturbă starea de spirit, dar pot reprezenta și o amenințare prin înțepăturile lor dureroase, în special pentru cei alergici la ele. În timp ce repelenții chimici și serviciile profesionale de combatere a dăunătorilor sunt soluții comune, unele persoane preferă să caute alternative naturale care sunt sigure atât pentru familie, cât și pentru mediu.

  O astfel de soluție constă în valorificarea puterii naturii. S-a constatat că anumite plante, în special cele cu mirosuri puternice, descurajează eficient viespile și alte insecte nedorite. Așadar, iată cum scapi de viespi cu plante repelente și trucuri eco și cum să le ții la distanță pe termen lung.

  Cum poți scăpa de viespi pentru totdeauna

  Cum scapi de viespi cu capcane: o sticlă cu suc de fructe și oțet pe post de capcană DIY atârnată într-un copac în curte.
  Îți poți confecționa chiar tu o capcană eco pentru viespi.

  Eliminarea definitivă a viespilor necesită o abordare strategică care să combine măsuri preventive și eradicări specifice.

  3 metode utile

  1. Plantează ierburi și flori repelente

  Anumite plante resping în mod natural viespile datorită mirosurilor lor puternice. Ierburile precum menta, citronela și eucaliptul sunt deosebit de eficiente. Menta este ușor de cultivat și se răspândește rapid, oferind o barieră aromatică care descurajează viespile. Citronela, folosită adesea pentru a respinge țânțarii, funcționează și împotriva viespilor. Eucaliptul are o aromă puternică care ține la distanță acești dăunători.

  Plantează aceste ierburi în jurul curții, în special în apropierea punctelor de intrare și a zonelor de adunare comune ale viespilor. Nu numai că aceste plante resping viespile, dar ele îmbunătățesc și aspectul grădinii și pot fi folosite în scopuri culinare sau medicinale.

  2. Spray-uri cu uleiuri esențiale

  Uleiurile esențiale derivate din plante care resping viespile pot fi folosite pentru a crea spray-uri naturale. Amestecă uleiuri esențiale precum mentă, cuișoare și lemongrass cu apă și câteva picături de detergent de vase. Detergentul de vase ajută soluția să adere la suprafețe.

  Pulverizează acest amestec în jurul curții, concentrându-te pe zonele în care viespile tind să construiască cuiburi, cum ar fi sub streașină, în magazii și în jurul zonelor de luat masa în aer liber. Reaplică spray-ul după ploaie sau la fiecare câteva săptămâni pentru a-i menține eficacitatea. Această metodă este ecologică și evită utilizarea de substanțe chimice dăunătoare, ceea ce o face sigură pentru animalele de companie și copii.

  3. Cum scapi de viespi cu capcane

  Capcanele pentru viespi confecționate în casă sau disponibile în comerț pot reduce semnificativ populațiile de viespi. Ca să-ți faci singur/ă o astfel de capcană pentru viespi, taie partea de sus a unei sticle de plastic, răstoarn-o și pune-o înapoi în jumătatea inferioară, creând o pâlnie. Umple sticla cu un amestec de apă cu zahăr și oțet. Mirosul dulce atrage viespile, în timp ce oțetul descurajează albinele. Odată intrate înăuntru, viespile nu mai pot scăpa. Așează aceste capcane departe de zonele în care îți petreci frecvent timpul. Verifică și curăță periodic capcanele pentru a le menține eficiente.

  Întreținerea regulată a curții este esențială. Păstrează-ți curtea curată, inspectează cu regularitate dacă există cuiburi noi și reaplică repelenți naturali, după cum este necesar. Combinând aceste strategii, poți obține o curte fără viespi.

  Planta care alungă viespile

  Paturi de plante aromatice sau repelente în lumina soarelui de la apus în curte.
  Plantează menta în ghivece sau în paturi cu plante de grădină.

  După cum am spus, o metodă naturală eficientă pentru a respinge viespile constă în plantarea unor plante cu miros puternic, cum ar fi menta. Menta, o plantă versatilă și rezistentă, emite o aromă puternică, care este neplăcută pentru viespi, ceea ce o face un excelent repelent pentru ele. Disponibilitatea sa pe scară largă și ușurința de cultivare o fac o alegere practică pentru cei/cele care caută o soluție ecologică pentru a-și menține curțile fără viespi.

  Menta conține uleiuri esențiale care sunt foarte aromate. Aceste uleiuri includ mentol, care este cunoscut pentru mirosul său puternic și repelent pentru multe insecte, inclusiv pentru viespi. Plantarea de mentă în jurul grădinii, în special în zonele în care viespile sunt frecvent întâlnite, poate crea o barieră eficientă. În plus, menta este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că va reveni an de an, oferindu-ți o soluție pe termen lung, fără a fi nevoie de replantare.

  Menta este relativ ușor de cultivat și de întreținut. Se dezvoltă în sol bine drenat și poate crește atât în plin soare, cât și la umbră parțială. Cu toate acestea, este cunoscută pentru răspândirea sa agresivă, așa că este recomandabil să o plantezi în containere sau în paturi de grădină desemnate pentru a preveni depășirea altor plante. Tăierea regulată ajută la menținerea formei sale și încurajează producția de frunze noi, care sunt sursa principală a mirosului său respingător pentru viespi.

  Ce alimente atrag viespile

  Un măr roșu căzut pe iarbă din care mănâncă un grup de viespi.
  Una dintre cele mai ușoare metode de a ține la distanță viespile este să nu lași alimente în curte.

  Viespile au o atracție puternică pentru substanțele dulci, în special la sfârșitul verii și începutul toamnei, când caută carbohidrați pentru a-și alimenta nevoile de energie. Ele sunt atrase de fructele coapte, cum ar fi merele, perele și fructele de pădure. Atunci când aceste fructe cad pe pământ și încep să fermenteze, ele devin și mai atractive pentru viespi.

  În plus, băuturile zaharoase, cum ar fi sucurile de fructe și cocktailurile, sunt foarte atractive pentru viespi. Recipientele deschise ale acestor băuturi lăsate afară pot deveni rapid magneți pentru viespi.

  Primăvara și la începutul verii, viespile caută în primul rând surse de proteine pentru a-și hrăni larvele în curs de dezvoltare. Alimente precum carnea, peștele și păsările de curte sunt deosebit de atractive pentru ele. Grătarele și picnicurile în aer liber duc adesea la o creștere a activității viespilor din cauza disponibilității acestor alimente bogate în proteine. Mâncarea pentru animale de companie lăsată afară poate, de asemenea, să atragă viespile în căutare de proteine.

  Anumite alimente și reziduuri alimentare pot atrage în mod neintenționat viespile. De exemplu, dulciurile precum prăjiturile, fursecurile și înghețata lăsate neacoperite pot atrage viespile în zona de luat masa în aer liber. Viespile sunt, de asemenea, atrase de resturile de mâncare și de gunoi, mai ales dacă deșeurile conțin resturi zaharoase sau bogate în proteine. Asigură-te că pubelele de gunoi sunt bine închise și curățate în mod regulat pentru a ajuta la reducerea atracției viespilor.

  Ca metode preventive, păstrează mâncarea și băuturile acoperite atunci când iei masa în aer liber. Curăță imediat scurgerile și aruncă resturile de mâncare în mod corespunzător. Inspectează și curăță în mod regulat fructele căzute din pomii fructiferi. Gestionând alimentele care atrag viespile, poți reduce semnificativ prezența acestora și îți poți face activitățile în aer liber mai plăcute și mai sigure.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Planta care te poate ajuta să scapi de viespile din curte și grădină