UTILE

Repartitoare căldură: cum funcționează și până când pot fi montate 

  Pentru moment, obligativitatea montării repartitoarelor de căldură până în ultima zi a anului 2023 a fost amânată. Aparatele, deși utile pentru a eficientiza consumul, nu au fost mereu agreate și impuse, deși există o lege în acest sens. Am detaliat tot ce trebuie să știi despre repartitoarele de căldură, de la modul de operare până la factura generată. 

  Obligativitatea montării repartitoarelor de căldură ar putea fi din nou amânată. Asta după ce parlamentarii liberali au depus un nou proiect de lege prin care se cere amânarea cu încă un an pentru montarea repartitoarelor de căldură. 

  În același proiect, liberalii propun și compensarea costului achiziției și montării dispozitivelor pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 de lei/ locuință. 

  Astfel, noul termen care impune montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc s-ar putea prelungi până la 31 decembrie 2024. 

  Repartitoare căldură: impuse prin lege

  Până acum, obligativitatea montării repartitoarelor a fost amânată de mai multe ori. Există și o lege în acest sens, anume legea eficienței energetice. Care spune că în fiecare apartament de bloc, pe fiecare calorifer, trebuie să fie repartitoare de căldură. Legea impune acest lucru din 2005. 

  Măsura are în vedere eficientizarea consumului și eliminarea pierderilor de căldură din sistemul centralizat. Anul trecut, de exemplu, în București, pierderile din sistemul de termoficare au ajuns la 40%. 

  Repartitoare căldură: cum funcționează

  În mond normal, repartitoarele de căldură sunt folosite în clădirile cu mai mulți rezidenți pentru a aloca optim costul căldurii în funcție de utilizare. 

  Aparatele estimează consumul de căldură prin măsurarea diferenței de temperatură dintre cameră și calorifer. Datele sunt transmise wireless către firma care face citirea, care, la rândul ei, prin calcule, revine la proprietar cu factura bazată pe datele de consum. 

  Cum montarea de repartitoare de căldură a fost mai mult opțională, au existat diverse discuții despre eficiența sistemului. Dar și despre costurile reale cu care vine. Mulți proprietari s-au plâns de facturi mult prea mari după citirea repartitoarelor. Spre deosebire de costurile pe care le au proprietarii care plătesc în sistem paușal și nu au repartitoare montate. 

  Prin sistemul paușal de plată se achită pentru prestația unui serviciu sau pentru un consum de utilități prin fixarea cu aproximație a unei sume globale. Adică, nu se plătește consumul efectiv realizat prin citirea repartitoarelor, ci un consum estimat în funcție de anumite criterii și calcule stabilite de furnizorul de utilități. 

  Explicația costurilor ar fi dată de adaosurile la factură. Pe lângă consumul înregistrat de repartitoare, se mai adaugă un coeficient pentru țevile care trec prin casă și costurile de funcționare ale firmei care citește repartitoarele și face calculele. 

  Repartitoare căldură: ce să faci să reduci consumul

  Repartitoarele de căldură nu vin cu o reducere de costuri și consum. Ci arată, măcar formal sau schematic, un fel de consum real per apartament. 

  În funcție de facturile pe care le primești după ce îți instalezi repartitoare de căldură, poți adopta o serie de obiceiuri care pot reduce consumul și implicit costurile, dar fără să pierzi confortul:

  • instalează un calorifer de dimensiune potrivită pentru spațiul care trebuie încălzit. În felul acesta, eficiența energetică va fi una ridicată; 
  • izolează corect ferestrele și ușile pentru a limita pierderile de căldură; 
  • în camerele pe care nu le folosești zilnic poți să reduci temperatura și să ții ușa închisă. Astfel, aerul rece nu face schimb cu aerul cald și confortul rămâne la fel; 
  • nu pune fotolii sau alte obiecte grele în fața caloriferului pentru a nu bloca transmiterea căldurii la interior. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Repartitoare căldură: cum funcționează și până când pot fi montate