16 mansarde din care să te inspiri: depozitări, dormitoare, locuri de joacă și de lucru
publicat pe 16 iun. 2020De la un pod întunecat plin de cutii, până la o mansardă spectaculoasă sunt doar câțiva pași. Primul: aruncă toate nimicurile inutile pe care le ții acolo. Al doilea: ia-ți inspirația din aceste amenajări de mansarde din lemn pe care le-am pregătit pentru tine.
De multe ori, podul casei ajunge să devină un loc în care ții toate lucrurile la care nu vrei să renunți, dar de care nici nu ai neapărat nevoie. Vestea bună e că-l poți amenaja astfel încât să devină locul tău preferat din casă – iar noi suntem aici să-ți aducem inspirația de care ai nevoie. Vestea proastă e că… probabil va trebuie să renunți la câteva obiecte pe care le păstrai acolo de ani și ani, însă când vei vedea următoarele amenajări de mansarde din lemn, nici nu te vei uita de două ori înainte să le arunci.
 Mansarde din lemn amenajate ca spații de locuit
1. Mansarda roz cu dressing, birou și spațiu de relaxare
Într-o casă structurată pe trei nivele, în apropierea Lacului Străulești din București, se află această mansardă roz ca o bomboană fondantă. Echipa Jooca Studio a avut o misiune complexă de îndeplinit, căci înainte de amenajare era doar un pod dezafectat, inutilizabil, care nu era prevăzut ca spațiu locuibil.
Nici măcar nu exista o cale de acces către ea, până când proprietarii au construit de la zero scara. Și nu doar scara, ci și instalația electrică, au refăcut și structura tavanului și au izolat și placat pereții, pentru că se crăpau.
În final, au rămas cu o cameră care a devenit atracția întregii case și în care petrec acum cel mai mult timp.
2. Amenajare în stil scandinav într-o mansardă de lângă Parcul Cișmigiu
Unele mansarde de lemn pot servi drept spațiu complet de locuit, cu living, dining și dormitor. Este și cazul acestei mansarde din zona Cișmigiu din București, pe care proprietarii, arhitecți de profesie, au amenajat-o în stil scandinav.
Elementele principale sunt lumina, grinzile de lemn și lipsa culorilor, care le oferă liniște vizuală, povestesc proprietarii Raluca și Radu Dofin. Mansarda are trei camere, dispuse pe o suprafață de 130 metri pătrați.
3. Dormitor în stil rustic într-o casă de vacanță
Ce mai poți face într-o mansardă? Un dormitor matrimonial foarte cozy, amenajat în stil rustic. Cel din imagine se află într-o casă de vacanță din Bedeciu, un sat din apropiere de Cluj-Napoca. Decorul este unul simplu, compus din câteva covoare tradiționale și perne colorate, pentru că proprietarii au vrut să mențină atenția asupra arhitecturii și structurii casei.
4. Loc de relaxare cu hamac
Un alt mod util în care poți amenaja mansarda este să-ți faci acolo un loc destinat relaxării. Un hamac agățat de o latură și de alta a acoperișului poate fi suficient. La atmosfera liniștitoare a mansardei din imagine contribuie și nuanțele de alb și turcoaz în care au fost vopsiți pereții.
5. Colț de citit cu bibliotecă
O altă idee care poate îmbina relaxarea cu depozitarea este amenajarea unei mansarde din lemn pe post de bibliotecă. Alege un perete pe care să îl plachezi cu rafturi pentru cărți, iar în rest poți aduce mobilier pentru șezut: un scaun, un fotoliu confortabil, poate chiar un balansoar. Astfel, îți creezi o zonă izolată de restul casei în care să citești în liniște.
6. Dormitorul copilului amenajat la mansardă
Pentru cei cu familii numeroase, amenajarea dormitorului copilului poate ridica probleme. Adu-l la mansardă și astfel obții o cameră în care-i poți oferi intimitatea de care are nevoie, fără să faci compromisuri la capitolul spațiu. În plus, el va găsi cu siguranță noi metode creative de decorare, cum e maimuța din imagine, agățată de o bârnă de lemn.
7. Mix&match: zonă de relaxare cu depozitare
Poți folosi pereții unei mansarde din lemn ca să creezi noi spații de depozitare și, în același timp, să organizezi și o zonă de relaxare. În imagine, proprietarii au ales o etajeră pe care o folosesc pentru a depozita încălțămintea, iar lângă fereastră au adus o bancă pe care te poți relaxa citind (sau probând pantofi cât e ziua de lungă).
8. Mansardă transformată în zonă de socializare
Atunci când livingul devine neîncăpător pentru toți musafirii pe care i-ai invitat la tine, poți folosi mansarda ca zonă de socializare. O canapea care continuă de pe un perete pe altul în formă de U asigură locuri pentru o mulțime de persoane, dar și facilitează conversația, pentru că îți aduce invitații față în față.
9. Dormitor cu cadă la mansardă
O idee care poate părea ciudată pentru unii și de-a dreptul decadentă pentru alții: un dormitor cu cadă freestanding amenajat la mansardă. Partea de instalație sanitară într-un astfel de spațiu ar putea ridica probleme, însă merită să faci eforturi, având în vedere că niciun alt spațiu nu-ți poate oferi sentimentul de intimitate pe care ți-l aduce o mansardă.
10. Spațiu de meditație și yoga
În caz că ai suficient loc în casă și pentru cărți, și pentru haine, și pentru dormitor, poți transforma mansarda într-un spațiu dedicat meditației, în care să practici yoga sau pur și simplu să te relaxezi la finalul unei zile grele.
11. Cameră de oaspeți sau pentru copii
La mansardă mai poți organiza și un dormitor pentru oaspeți sau chiar o cameră pentru doi copii, cum e cea din imagine.
12. Zonă cozy de dining la mansardă
În caz că și mansarda ta are are o fereastră generoasă prin care pătrunde lumină naturală din abundență, e potrivită și ca zonă de dining. Atârnă o instalație luminoasă de bârnele de lemn și invitații tăi se vor simți ca la un restaurant rustic.
13. Dormitor cu leagăn
Tot de bârnele din lemn poți agăța și un mic leagăn și să amenajezi restul spațiului ca dormitor. Imaginează-ți doar cât de plăcut ar fi să te arunci din leagăn direct pe patul moale.
14. Pat suspendat de bârnele unei mansarde din lemn
Dacă ai o structură a casei strașnică și știi că poate susține greutate fără probleme, atunci poți chiar să amenajezi un dormitor ca de reviste, cu pat suspendat de bârnele unei mansarde de lemn.
15. Birouri de lucru și colț de citit
Ce zici de un spațiu numai bun pentru lucrat de acasă? Două birouri și o bancă de relaxare ar trebui să fie suficiente, însă de preferat ar fi să ai o sursă de lumină naturală în mansardă, care să nu fie obositoare.
16. Camera de jocuri și distracție
Ori poate aveai nevoie de o cameră în casă în care să te poți distra alături de prieteni sau familie. Poți da acest rol unei mansarde de lemn, în care să aduci câteva fotolii-puf, multe perne și o consolă de jocuri.
Foto principală: arh. Adriana Beca
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colÈ› de Rai.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
Pentru o grădină de toamnă plină de flori colorate și texturi vibrante.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oÈ›et direct pe parchet.Â