Apartamente cu 2 camere

Livingul e și birou, și dining, și spațiu pentru yoga, într-un apartament de 60 metri pătrați din Cluj

    Nu renunța la obiectele de design într-o amenajare, chiar dacă ai la dispoziție un buget limitat. Ele te vor ajuta să obții acel decor unic care să fie o extensie a personalității tale. Este sfatul pe care ni-l oferă Ligia Dragoș și Sara Brumaru de la Tadaform Studio. Același principiu l-au folosit pentru a trasa direcția de amenajare a unui apartament nou din Cluj-Napoca. Bugetul alocat proiectului a fost de 20.000 euro.

    Beneficiarii apartamentului sunt programatori și uneori lucrează de acasă, așa că prima lor cerință a fost integrarea unui mic birou în zona de living. Și-au dorit, de asemenea, o bibliotecă generoasă și spații de depozitare închise care să dea impresia de spațiu aerisit și bine organizat.

    apartament Cluj dining
    Bucătăria este deschisă către living și separată vizual prin două panouri confecționate din același material din care este făcută biblioteca.

    Amenajare în stil contemporan hygge

    Din punct de vedere cromatic, Alexandra, proprietara apartamentului, a optat pentru o paletă neutră, minimalistă care să ducă amenajarea într-o zonă hygge, concept de lifestyle care îi place și în care se regăsește pe deplin.

    „Cu beneficiara mă cunoșteam înainte de începerea proiectului, iar acest lucru a făcut ca abordarea să fie una naturală. A ales să colaboreze cu biroul nostru fiindcă deja ne urmărea proiectele în online. Îi plăcea stilul nostru, era o potrivire bună între ce visa ea și ce puteam noi să realizăm. Astfel nu a fost nevoie de o listă de dorințe fixe cu privire la felul în care să arate rezultatul”, povestește Ligia de la Tadaform Studio. „Dat fiind că bugetul a fost unul destul de restrâns, am reușit să alegem branduri accesibile ca preț, dar care să denote o particularitate în ceea ce privește designul. Am căutat elemente cu linii cât mai curate, cu materiale calitative. Dacă ar fi să încadrez amenajarea într-un stil anume, aș zice că este una contemporan hygge”.

    apartament Cluj bucătărie
    Lumina ambientală ajută la creionarea atmosferei cozy, dorite de beneficiari

    Amenajarea a durat mai mult din cauza problemelor cu echipa de meseriași

    Apartamentul din Cluj are o suprafață de 60 metri pătrați. Este compus dintr-un hol care te conduce spre un living deschis către zona de bucătărie, un dormitor cu un dressing închis și o baie. Șantierul a început cu stângul, după problemele avute cu echipa de constructori, angajată să se ocupe de finisajele interioare. S-a ajuns până la întreruperea contractului și găsirea altor meseriași care să preia lucrarea. Episodul a întârziat finalizarea proiectului cu cel puțin două luni. Primele lucrări pe șantier au fost făcute la începutul acestui an. Amenajarea a fost gata în luna august și a costat în jur de 20.000 euro.

    apartament Cluj dining
    Corpul de iluminat din dining a fost unul dintre răsfățurile proiectului, din punct de vedere al costurilor

    O încăpere cu mai multe roluri

    Cea mai utilizată parte a locuinței este zona de zi, spațiu care dă dovadă de flexibilitate funcțională. Încăperea este adaptabilă mai multor scenarii. Poate fi folosită ca home office, dining sau living. Uneori este folosită ca dormitor, motiv pentru care a fost integrată aici o canapea extensibilă. Este și o zonă de practicat yoga, căci una dintre cerințele Alexandrei a fost ca în living și în dormitor să rămână suficient spațiu pentru poziționarea covorului de yoga. Mobilierul este făcut la comandă pentru a optimiza depozitarea, condiție primordială încă de la începerea lucrărilor. Finisajul dominant este cel de lemn în aspectul său natur, pentru a da senzația de căldură și hygge interior.

    bibliotecă apartament Cluj
    Zona de zi este excelent compartimentată pentru a îndeplini toate funcțiile cerute de beneficiari

    Piese de design, folosite pentru a da identitate spațiului

    Fetele de la Tadaform Studio au lucrat cu un buget restrâns, dar în ciuda acestui impediment au reușit să contureze un decor cu personalitate, integrând în amenajare câteva obiecte cu design deosebit. Un exemplu este scaunul din dormitor, piesă care face parte din colecția Angui a brandului danez AYTM. Alte elemente cu o estetică specială în apartamentul din Cluj sunt biblioteca în stil japandi, corpul de iluminat de deasupra mesei din dining, dar și câteva lucruri de detaliu, cum ar fi prizele și întrerupătoarele de la Luster Manufacture.

    „Mă bucur că am reușit să respectăm bugetul, găsind unele alternative sau soluții tehnice mai puțin costisitoare. Au fost piese pe care am cheltuit mai mult, dar acestea sunt, până la urmă, lucrurile care fac diferența într-un proiect de amenajare. Iarăși, mă bucur că am folosit piese create de branduri românești. Mă refer aici la prizele și întrerupătoarele confecționate manual de Luster Manufacture. Materialul ceramic este unul valoros și rezistent, fiindcă are nevoie de ardere la peste 1000 grade Celsius”, explică Ligia.

    Dinamică obținută printr-un joc de forme și accente de culoare

    Pentru a sparge monotonia amenajării, fetele de la Tadaform Studio s-au jucat cu forme și accente de culoare, folosite însă cu măsură. În living au integrat accente de teracota, în zona spațiului de lucru, în timp ce în dormitor au optat pentru o nuanță subtilă de roz.

    măsuță de machiaj dormitor
    Dormitorul are un acces ascuns spre zona de dressing printr-o ușa filomuro, camuflată în aceeași culoare cu cea a peretelui.

    Baia este cea mai colorată încăpere din întreaga locuință. Proprietara a avut ceva dubii în privința alegerii lavoarului verde închis, dar a fost plăcut surprinsă văzând rezultatul final. Forma arcuită este un element care se repetă în amenajarea zonei de zi. Regăsim modelul în bolta din dreptul biroului. Modelul este reluat apoi în decupajul prevăzut pe unul dintre panourile care delimitează bucătăria de living. Masa rotundă din dining și măsuța de cafea din ciment merg în aceeași direcție de armonie vizuală.

    amenajare baie
    Baia avea inițial o cromatică neutră, dar s-a schimbat complet după alegerea lavoarului și a mobilierului colorat.

    Tips&tricks pentru amenajare de la echipa Tadaform Studio

    • Orice impediment ai întâmpina în timpul șantierului, privește-l doar ca pe un moment de pauză, de respiro și focusează-te pe rezultatul final.
    • Încearcă să achiziționezi obiecte ale designerilor români pentru un plus de autenticitate a amenajării și pentru susținerea producției locale.
    • Unde ai de-a face cu spații mici, folosește obiecte rotunde (masa de dining, masa de cafea) pentru a fluidiza spațiul.
    • Pentru un buget mai restrâns poți folosi petele de culoare realizate din vopsea, pentru a da vibrație spațiului.
    • Ieși din zona ta de confort estetic cu unele alegeri îndrăznețe, poate o lustră mai aparte sau o măsuță mai atipică, mai ales dacă designerul / arhitectul îți sugerează așa ceva.

    Foto prin Tadaform Studio

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Livingul e și birou, și dining, și spațiu pentru yoga, într-un apartament d...