Before&After

Before&after: cu 9000 euro au transformat complet o garsonieră de 32 metri pătrați

publicat pe 31 oct. 2022

  Nu există spațiu imposibil de amenajat! Asta a încercat să demonstreze designerul Diana Petrescu (DecoDiPetre) în momentul în care s-a apucat de renovarea unei garsoniere de 32 metri pătrați, situată într-un bloc vechi din Capitală. În două luni și cu 9000 euro, Diana și soțul ei au reușit să transforme o locuință ce părea fără speranță, într-una aerisită și modernă, în care să ai parte de tot confortul necesar.

  Garsoniera se află la ultimul etaj, într-un bloc turn, construit în anii ’70. Nu a fost renovată niciodată, așa că proiectul a început practic de la zero. Marea problemă a spațiului, deja foarte mic, era modul de compartimentare. Așa cum a fost construită, locuința era împărțită în cinci zone distincte, delimitate prin ziduri: cameră, bucătărie, balcon, hol și baie. Diana a păstrat funcționalitățile spațiului, ba chiar a mai adăugat câteva, dar a optat pentru o compartimentare diferită care să ofere mai multă libertate de mișcare. Zidurile interioare au fost demolate, singura încăpere care a rămas la fel, ca structură, e baia.

  Before/After. Intrarea în aparatment era foarte întunecoasă, înainte de renovări

  În urma renovărilor, garsoniera a devenit mult mai funcțională

  Diana a încercat să reamenajeze spațiul configurând zone practice care să ofere tot confortul celor care vor locui aici. În cei 32 metri pătrați disponibili, a reușit să integreze livingul, baia, zona de dormit, bucătăria, un mic dining și chiar un spațiu de lucru pe balcon. Zona de zi și zona de odihnă sunt delimitate printr-un riflaj de lemn pe care este montat televizorul.

  Before/After Intrarea în apartament

  În living, Diana a optat pentru o canapea confortabilă, o măsuță de cafea metalică și un lampadar cu abajur textil care să asigure o lumină ambientală în încăpere.

  A reușit să strecoare și o mică zonă de dining, în apropierea bucătăriei, improvizând o masă tip bar pe zidul geamului de la balcon.

  balcon dining
  Before/After. Barul separă livingul de zona de birou

  Dormitorul este cel mai colorat colț al garsonierei

  Zona de odihnă are o suprafață modestă, dar nu are minusuri notabile în ceea ce privește gradul de confort. Patul tapițat este așezat lângă perete pentru a permite poziționarea unei măsuțe de cafea. A fost o soluție de compromis pentru că o noptieră clasică ar fi aglomerat prea mult încăperea. Ca să delimiteze mai mult acest colț al garsonierei, Diana a zugrăvit peretele din spatele patului într-o nuanță deschisă de verde. A folosit și inserții de lemn pe care le-a lipit pe diagonală pentru a crea textură și pentru a da impresia de spațiu mai mare.

  garsonieră spațiu de dormit
  Before/After. Riflajul care separă zona de dormit de living este un DIY făcut de Diana și de soțul ei

  Balconul a fost transformat în birou

  Diana a fost nevoită să facă un profil ipotetic al viitorilor beneficiari pentru că locuința urmează să fie dată în chirie. Asta a ajutat-o să vină cu soluții pragmatice precum ideea de a amenaja un birou în balcon. S-a gândit că un spațiu de lucru este indispensabil pentru cineva tânăr. Ca materiale folosite, a mers pe aceeași combinație de metal și lemn care predomină în toată amenajarea. Scaunul tapițat a fost un răsfăț, având în vedere bugetul alocat renovărilor.

  garsonieră birou balcon
  Before/After. Perdelele albe transformă balconul într-un spațiu exterm de cozy

  „Zona de lucru nu este foarte mare, dar cred că își va dovedi utilitatea, indiferent cine o să locuiască aici”, spune Diana. „Din punct de vedere cromatic, am ales mici accente de vișiniu și albastru, culori inspirate din exteriorul blocului din față. Am vrut ca amenajarea noastră să fie din aceeași poveste. Apartamentul are orientare spre sud-vest. Cei care o să lucreze seara aici, o să aibă parte de cele mai spectaculoase apusuri”.

  Bucătăria, cea mai mare provocare a proiectului

  Amenajarea bucătăriei a fost destul de complicată din cauza spațiului limitat. Diana nu a vrut să facă nici un fel de compromis în privința dotărilor. A reușit să integreze în mobilier, inclusiv o mașină de spălat vase.

  Before/After. Fiecare centimetru a fost fructificat, după renovări. În bucătărie, de exemplu, a fost folosit inclusiv spațiul de sub fereastră.

  Pardoseala din bucătărie este din gresie decorativă gri, finisaj pe care îl regăsim și în baie. Mobilierul este alb, cu blat de lemn. Ca elemente de contrast, Diana a optat pentru mânere negre. Electrocasnicele incorporabile vin să completeze  imaginea.

  garsonieră bucatarie
  Before/After. Fiecare centimetru a fost fructificat, după renovări. În bucătărie, de exemplu, a fost folosit inclusiv spațiul de sub fereastră.

  Garsoniera a fost renovată în două luni

  Și baia a suferit o transformare radicală. Cada a fost înlocuită cu un panou de duș, prevăzut cu un paravan de sticlă. Lavoarul cu dulap este folosit pentru mici depozitări, dar ajută decorul și din punct de vedere estetic. În ceea ce privește finisajele folosite, sunt aceleași placări ceramice din bucătărie.

  garsonieră baie
  Before/After. Obiectele sanitare negre dau amenajării un aer contemporan

  „Garsoniera nu a avut nici un fel de îmbunătățire. Mocheta și linoleumul erau lipite direct de podea. Nu exista gresie sau faianță. Am găsit inclusiv monede din anii ‘70 lângă tocul ușii”, povestește Diana. „Deși a fost mult de lucru, șantierul a fost gata în două luni de zile. Am început demolările în august, iar la începutul lui octombrie, garsoniera era pregătită pentru vizionări. Am lucrat cu un buget mic, 9000 euro au costat materialele, mobilierul și electrocasnicele. Amenajarea este făcută de mine și de soțul meu”.

  Foto: Diana Petrescu

  Povestea acestei amenajări ne-a fost trimisă de Diana Petrescu. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți vă răspunde cât de curând. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Before&after: cu 9000 euro au transformat complet o garsonieră de 32 metri...