
Biblioteca e piesa principală și leagă livingul de bucătărie, în apartamentul de două camere al unei studente
Tranziția de la adolescență către o viață matură și independentă a coincis pentru o studentă din București cu achiziția și amenajarea propriului apartament. Primul ei apartament, cu accente fine de roz pastel, ca o amintire a copilăriei lăsate în urmă.
Situat în zona de nord a Bucureștiului, într-un bloc construit în anii ’80, apartamentul de două camere (60 metri pătrați) a necesitat reconfigurarea spațiului și înlocuirea totală a finisajelor vechi. De întreaga amenajare s-a ocupat echipa Postolache Zahalca Arhitectura, în frunte cu arhitecții Olivia Zahalca și Radu Postolache.
Tânăra proprietară și-a dorit un spațiu deschis, fluid și luminos, iar dispunerea încăperilor le-a permis arhitecților să reconfigureze în totalitate spațiul, astfel încât să corespundă dorințelor.

„Am avut noroc de o clientă deschisă la nou și idei de design. Layout-ul inițial al apartamentului ne-a permis reconfigurarea spațiului prin unirea bucătăriei, a holului de intrare și livingului, obținând un open-space generos”, spune Olivia.
Au dezvoltat proiectul de design în termeni de funcționalitate, minimalism și fluiditate. Practic, totul a plecat de la nevoia unui spațiu destinat în primul rând studiului și socializării, presărat cu accente delicate de roz pastel. Rezultatul este un apartament scandinav, stil care li s-a părut arhitecților cel mai potrivit.
Biblioteca, elementul central
Zona de zi (38 metri pătrați) este concentrată în jurul unui element central: biblioteca deschisă, ce urmează a fi plină de cărți și manuale. Aceasta separă și unește în același timp bucătăria și livingul. Biblioteca se continuă cu un element ce are rol atât de banchetă pentru masa din lemn masiv, cât și rol de măsuță pentru fotoliul de citit. Iar în continuarea ei e zona de luat masa. Masa iese în evidență prin blatul gros și noduros din lemn masiv, în contrast cu textura fină a betonului corpurilor de iluminat suspendate.
În jurul mesei se dezvoltă bucătăria, cu cele două fronturi perpendiculare: insula de lucru și frontul de perete.
Spațiu destinat studiului
Livingul, gândit mai mult ca o zonă de studiu și relaxare, este marcat de zona de citit, cu o pată de culoare sub forma unui fotoliu roz pastel. În completare observăm un birou cu blat din lemn masiv, amplasat pe toată lungimea ferestrei. Liniile pieselor de mobilier și culorile discrete de roz și gri deschis creează o atmosferă caldă și delicat.
În dormitor, amenajarea reia aceleași elemente calde și feminine, în frunte cu lemn natur, roz, alb și diverse nuanțe de gri. Și are strictul necesar: un pat și un dressing încăpător.
Buget și resurse utile
Per total, amenajarea a durat două luni. Bugetul, investit în mobilă și accesorii (fără finisaje), a atins 12.000 euro. Biblioteca, mobila de bucătărie, blaturile din lemn și dressingul au fost lucrate la comandă pe dimensiunea spațiului. Celelalte piese au fost cumpărate din diverse magazine: scaunul de birou, fotoliul, lămpile suspendate și lampadar – de la thehome.ro, canapeaua, scaunele de dining, comoda TV și lampa din dormitor – de la IKEA. Patul tapițat a fost realizat la comandă la EverArt.

Tips&tricks pentru amenajare de la Olivia Zahalca
- Pentru o amenajare feminină, folosește pe cât posibil nuanțe pastelate, echilibrate de lemn natur.
- Materialele naturale sunt esența unei amenajări calde și primitoare. Alege în mare parte mobilier din lemn masiv și textile din bumbac sau in. Condimentează totul cu plante și flori naturale.
- Într-un open-space, armonia face totul. Mergi pe o bază cromatică asortată atât în ceea ce privește finisajele, cât și mobilierul.
- Dacă ai un spațiu restrâns, folosește preponderent linii drepte și cât mai puțin sofisticate. Minimalismul este baza.
Foto: prin Postolache Zahalca Arhitectura
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Postolache Zahalca Arhitectura.
-
Apartamente cu 2 camere
Un apartament de 40 metri pătrați e locuința ideală pentru un cuplu, după o recompartimentare totală
-
Apartamente cu 2 camere
Lemnul încălzește vizual apartamentul plin de accente albastre al unui avocat din Craiova
-
Before&After
Before&after: amenajarea a 20 metri pătrați a fost suficientă pentru reîmprospătarea unui întreg apartament
-
LIFE
Când spune tradiția că e momentul să împodobești bradul și de ce
În România, primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1866.
-
LIFE
Cum se face vinul fiert: mod de preparare și rețete populare de încercat
Deși se numește „vin fiert”, băutura nu trebuie să fie fiartă până la capăt.
-
UTILE
Diferența între brad și molid: cum îi deosebești ca să alegi pomul potrivit
Uite o diferență majoră: bradul nu înțeapă, molidul da.