Cum a obținut designerul o amenajare caldă în apartamentul unei familii tinere, în ciuda finisajelor anoste alese de dezvoltator
O amenajare în care primează ideea de funcționalitate nu trebuie să fie, obligatoriu, previzibilă și anostă. Decorul funky, realizat de Laura Breabăn (Duende de Luna), într-o locuință de familie din București demonstrează că poți obține un spațiu perfect ergonomic fără sacrificii la nivel de estetică. Dar la fel de adevărat este că trebuie să stai destul de bine la capitolul „creativitate” pentru a obține echilibrul dintre cele două criterii.
Ana și Dan, proprietarii unui apartament cu trei camere din zona de nord a Bucureștiului, și-au dorit o amenajare luminoasă și aerisită care să se plieze pe dinamica familiei lor. În momentul în care au contactat-o pe Laura se gândeau la un refresh sumar al locuinței, adică zugrăveală nouă și mobilarea spațiului. Au ajuns, până la urmă, la un șantier care a durat doi ani. Suma investită a ajuns la aproape 55.000 euro, dublu decât își propuseseră inițial.
Beneficiarii au dorit să păstreze finisajele propuse de dezvoltator
Apartamentul se află în nordul Bucureștiului, în complexul rezidențial Alia, adiacent cu bulevardul Ion Mihalache. Are o suprafață de 112 metri pătrați și este compus dintr-o bucătărie separată, tip culoar, living deschis către hol și două dormitoare. Marele plus, în ceea ce privește compartimentarea, este faptul că fiecare dormitor are o baie en-suite, plus încă o baie pe hol. Apartamentul are și două terase spațioase, de 9, respectiv 15 metri pătrați.
Amenajarea spațiului a integrat finisajele deja existente, păstrate, la cerința beneficiarilor. Laura a ales cromatica ținând cont de parchetul în nuanță cireș, prezent în cea mai mare parte a locuinței. Nu neapărat un element de care să se fi îndrăgostit iremediabil, dar care a funcționat neașteptat de bine în contextul pe care l-a propus. Paleta generală de culori a mers pe tonuri liniștitoare de alb și grej, combinate cu nuanțe de focus (smarald, chihlimbar, verde eucalipt). Un procent mic a fost rezervat accentelor de culoare (coniac, oranj, negru), folosite pentru a crea contrast.
Culoarea chihlimbarului a dictat tonul amenajării
Ideea de a contura un decor aerisit și luminos, păstrând finisajele existente, a fost, cu siguranță, provocarea proiectului. Nu doar parchetul a fost dificil de integrat în noul concept de amenajare, ci și ușile de interior, în culoarea mahonului. Soluția pe care a găsit-o Laura a fost să le vopsească off-white, același tratament aplicându-l apoi și plintelor. În bucătărie, a reușit să cosmetizeze faianța albă, propusă de dezvoltator, cu piatră flexibilă naturală în zona de contrablat, peste ceramica existentă. Un element statement care a adus un plus de personalitate spațiului.
„Am pornit proiectul de la culoarea chihlimbarului. Este o nuanță preferată la unison de toată familia. O nuanță spectaculoasă, dar în același timp, familiară, plăcubilă, ușor de asimilat. Acest lucru poate fi ca o metaforă la întreg conceptul: familiar, dar cu personalitate”, explică Laura. „Se spune despre chihlimbar că este o piatră în puternică conexiune cu pământul. Este un lucru care m-a ghidat în alegerea finisajelor pentru pereți. Avem, așadar, var decorativ, în nuanța lutului, în dormitorul matrimonial, glet cu efect de tablă de șah în living, piatră naturală la backsplash-ul din bucătăriei, și forme de verde și teracotă în dormitoare”.
Mobilierul pe comandă a păstrat interiorul organizat și aerisit
Un lucru important de care Laura a trebuit să țină cont în acest proiect a fost optimizarea spațiului. Beneficiarii au punctat încă din brief că vor ca totul să aibă utilitate, să existe ergonomie și funcționalitate, mai degrabă decât statement ornamental. Își doreau cât mai multe spații de depozitare, dar configurate într-o manieră care să nu distragă atenția de la estetica generală. Nu a fost tocmai simplu, având în vedere că proprietarul are aproape 30 metri liniari de cărți. Soluția salvatoare a fost mobilierul personalizat care a păstrat decorul aerisit și coerent. Laura s-a folosit de rafturi suspendate pe care le-a poziționat inclusiv deasupra ușii, asigurându-se astfel că scoate maximum din spațiul disponibil. În living, mai ales, mobilierul este sleek, cu un aer ușor industrial, sugerat de inserțiile metalice. Tot mobilierul din casă este realizat, pe comandă, de Slender Tree, mai puțin cel din camera fetiței.
Amenajarea, pliată pe stilul de viață și hobby-urile beneficirilor
Laura a modificat și schema de iluminat a apartamentului, deși acest pas nu fusese luat în calcul la începutul proiectului. A hotărât să înlocuiască spoturile încastrate peste tot în plafon cu câteva spoturi aparente. Apoi a evidențiat anumite zone, folosind corpuri de iluminat care să continuie firul poveștii create. Ca un mic răsfăț, a integrat în amenajare corpuri de iluminat semnate Dia Buga și întrerupătoare colorate din porțelan de la Katy Pay. Decorul apartamentului este unul contemporan cu accente eclectice (modern mid-century, scandinav și clasic).
„Am încercat să mă pliez cât am putut de bine pe dinamica clienților mei. Ana și Dan o au pe Daria, fetița lor și pe Alma, pisica familiei. Am vrut ca fiecare colț al apartamentului să țină cont de interacțiunea lor și de stilul lor de viață. Primul lucru care îmi vine în minte este masa de dining, prevăzută cu un sertar mascat pe toată suprafața. Este un loc gândit special pentru depozitarea pieselor de puzzle, aceasta fiind, de altfel, una dintre activitățile preferate ale beneficiarilor. A, și un alt element îndrăgit de toată familia este Sophie, girafa din living, a cărei responsabilitate este să aducă un zâmbet pe față tuturor celor care o privesc”, spune Laura.
Sfaturi pentru amenajare de la Laura Breabăn
- Crearea de small touches cu ajutorul finisajelor. Nu doar alegerea finisajelor contează. E importantă și modalitatea de aplicare a lor. Aceste detalii pot aduce un plus, din punct de vedere estetic. Pe peretele cu televizorul, de exemplu, gletul prezintă niște striații care au rolul de a distrage atenția de la gurile de aerisire.
- Personalizare prin culori. Ana, proprietara apartamentului, a fost foarte implicată în personalizarea pereților, DIY-ul find un domeniu care chiar îi place. Împreună, am venit cu această idee de a ne folosi de forme geormetrice și de pete de culoare pentru a eleva decorul. Tot cu ajutorul culorii, am reușit să mascăm grila de aerisire de deasupra trecerii spre hol.
- Trucuri care să mascheze micile neajunsuri. În dormitorul matrimonial, am montat cornișă pe tavan de jur-împrejurul camerei. Într-un punct, era poziționată în calea noastra aerisirea de AC. Am ieșit din acest impas, întrerupând de tot cornișa pe zona ventilării, plus încă 100 centimetri alăturați și am montat baghete de lemn verticale. Astfel am schimbat ritmul și am făcut să pară intenționată această încadrare a aerisirii de AC.
- Detaliile pot face diferența. În acest apartament, livingul era deschis către hol. Am creat o intrare mai intimă în living, folosind riflaje groase de lemn. Apoi am poziționat strategic un element decorativ foarte drag beneficiarilor: girafa Sophie. Am placat capătul de dulap din hol și peretele din continuarea sa cu panouri riflate pentru echilibru vizual. Pentru contrast, am folosit oglinda cu ramă metalică.
Foto: Anca Moiceanu