Lifestyle

La doar 24 de ani, au renovat singuri o casă din chirpici și s-au mutat la țară

publicat pe 11 apr. 2024

    Sebastian și Bianca, doi tineri din Iași, s-au mutat în 2023 la țară, într-o casă din chirpici construită în 1953. Au renovat-o, încercând să-i păstreze farmecul original, dar au reconfigurat interiorul după nevoile lor. Lucrările le-au făcut pe cont propriu, ca să se încadreze în buget. În tot acest timp, au învățat să zidească, să se ocupe de grădină, să crească animale. Acum, după aproape un an de când locuiesc la țară, cei doi tineri au convingerea că mutarea nu a fost o decizie a lor, ci era un lucru care trebuia să se întâmple.   

    Deși au trăit multă vreme în oraș, Sebastian și Bianca nu au simțit niciodată că vor să își clădească o familie aici. De câte ori aveau timp liber, preferau să meargă la țară, să se plimbe pe dealuri și să respire aer curat. Au iubit întotdeauna liniștea de aici, ritmul domol al vieții și firescul lucrurilor. De aceea, când au terminat studiile, au început să ia serios în calcul opțiunea de a se muta în afara orașului.

    Pentru Sebastian, mutarea a însemnat o întoarcere la rădăcini

    Casa în care a copilărit Sebastian era nefolosită de ani de zile. Părinții și-au construit o locuință nouă când el a plecat la liceu, iar întreținerea casei bătrânești nu a mai fost o prioritate. De-a lungul timpului, Sebastian a făcut mici reparații în vechea gospodărie, fără sa ia în calcul posibilitatea de a se muta aici. Cu timpul însă a ajuns să iubească din nou locul de care-l leagă atâtea amintiri frumoase. A vorbit cu Bianca, apoi cu părinții, și au hotărât să renoveze împreună bătrâna casă cu prispă de lemn.

    „Cred că mutarea a fost un lucru care trebuia să se întâmple în viața noastră”, spune Sebastian. „Suntem întrebați des de ce am luat această hotărâre și, sincer, nu știu ce să răspund. E ca și cum ai întreba un urs polar de ce ar vrea să trăiască la polul nord. Niciodată nu ne-am regăsit în altă parte, ceea ce ne face să credem că locul nostru a fost dintotdeauna aici. Nu a fost o decizie, a fost o chemare. Dacă am fi stat să gândim rațional, nu știu dacă am fi avut curaj să facem pasul”.

    Au reconfigurat singuri casa din chirpici

    Casa din chirpici se află în comuna Vlădeni, la vreo 45 kilometri depărtare de Iași. A fost construită din chirpici în anul 1953, iar tatăl lui Sebastian a cumpărat-o în 1997. Este o casă tradițională, cu prispă din lemn care a fost modificată la interior pentru mai multă funcționalitate. Exteriorul a păstrat multe elemente originale de arhitectură, de la cerdacul deschis, până la ancadramentele decorative din jurul ferestrelor și ușii de la intrare.

    În compartimentarea inițială a casei existau două camere despărțite de un hol și o magazie de lemn în spate. În momentul de față, casa are o suprafață utilă de 91 metri pătrați și este alcătuită dintr-un hol mare, dormitor, baie și o zonă deschisă de zi care cuprinde bucătăria și livingul. Accesul în casă nu se face pe ușa principală, ci prin lateral, trecând prin open space. Această încăpere înseamnă jumătate din suprafața utilă a casei, spațiul fiind mărit după desființarea magaziei din spate și construirea unui alt zid exterior.

    S-au ocupat singuri de șantier

    Cei doi tineri au făcut aproape totul pe cont propriu. Deși au doar 24 de ani și nici o experiență în domeniul construcțiilor, au învățat singuri să zidească, să dea cu var, să cultive legume și să crească animale. A fost multă muncă fizică și încă mai sunt lucruri de pus la punct, dar se simt cu adevărat „acasă”. Până la acest punct, au investit aproape 12.000 euro. Cele mai multe lucrări au fost pe partea de structură, adică redesenarea spațiului prin eliminarea sau mutarea de pereți pentru a crea fluxuri noi. Sebastian s-a ocupat de mobilier, în baie și în bucătărie. În ambele încăperi, a făcut o structură din BCA, pe care gletuit-o ulterior. Blatul din bucătărie este făcut din ciment acoperit cu un strat de rășină.

    „Am învățat să facem singuri o grămadă de lucruri. Totuși, cred că cea mai importantă lecție pe care am deprins-o în acest ultim an este că viața adevărată nu se rezumă la a avea, ci la a fi”, spune Sebastian. „Noi nu am vrut doar o casă la țară, am vrut să o luăm de la capăt. Ne-am făcut asemenea unor bebeluși care învață cum să facă totul, satul fiind părintele nostru. Acum trăim după instict de țăran. Îmi place mereu să zic asta. Pentru că ne mândrim că am devenit țărani autentici, care muncesc și trăiesc după legile naturii, ale satului și ale lui Dumnezeu”.

    Documentează video aventura traiului într-o casă din chirpici 

    Sebastian și Bianca și-au împărtășit povestea pe rețelele de socializare, în speranța că exemplul lor îi va inspira și pe alții. Acum, privind în urmă, recunosc că perioada de tranziție a fost una dificilă. S-au confruntat cu lipsa de încredere a celor din jur, iar asta i-a făcut să se îndoiască puțin de decizia lor. Au avut însă partea de susținerea celor dragi, lucru care a contat mai mult decât orice.

    „Suntem întrebați des cum o să ne descurcăm din punct de vedere financiar. Visul meu este ca, în timp, să ne întreținem exclusiv din ce producem în gopodăria noastră. Am început să cultivăm legume, avem și câteva animale. Speranța mea este să ne descurcăm cu ce avem și, eventual, să mai vindem din producția noastră pentru a acoperi toate cheltuielile”, spune Sebastian.

    Foto: arhivă personală Sebastian și Bianca Bădicel

    Subscribe
    Notify of
    guest
    4 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    StolniceanuL
    StolniceanuL
    4 months ago

    Bravos ! Tipul acesta de casa este foarte raspandit in zona Iasi – Botosani. Gasesc ideile de compartimentare excelente, iar instinctul pentru rustic, modernizat util este fantastic, felicitari.
    Vazand amenajarea voastra simt exact sentimentul din casa parintilor mamei, atat de bine ati pastrat atmosfera, excelent

    George Serban
    George Serban
    4 months ago

    Nu vreau sa tai elanul tinerilor indragostiti de aceste case, am avut si eu una, adica inca o mai am. E buna de revista dar sunt impractice, sunt de obicei greu accesibile si maninci multa benzina pana la ele, deci nu „verzi” au uriase pierderi energetice, iar cel mai nasol e sa ai copii care se imbolnavesc sau trebuie sa mearga la scoala si trebuie dusi 45km pana la oras. Am alergat cu fiica-mea in brate kilometri sa ma intalnesc cu ambulanta pe o ploaie grozava la Galda, se rupsese si drumul…cosmar. Altminteri ele arata bine la foto-session dar sunt… Read more »

    revelare
    revelare
    4 months ago

    Super bravo ! Și ca idee, stil de viață , realizare practică!

    Bocanci
    Bocanci
    4 months ago

    Chiar ma intrebam cum se renoveaza o casa din chirpici. Mi-a spus articolul: „redesenarea spațiului prin eliminarea sau mutarea de pereți pentru a crea fluxuri noi”. Nu stiu de inseamna fluxuri, dar stiu ce inseamna eliminare de pereti: au dat jos o cocioaba si au construit o casa.