LIFE

Au renovat casa bunicilor și le-a plăcut atât de mult, încât au mai construit lângă ea alte două case tradiționale

    În 2016, un cuplu a început să renoveze casa bunicilor din Prahova. Procesul i-a prins atât de mult pe cei doi, încât au mai construit lângă ea încă două case tradiționale din lemn care primesc deja oaspeți, au lansat și o platformă de rezervări locale ce reunește pensiuni din toată țara. Visează să demonstreze că poți face turism și în zone mai puțin promovate. 

    În 2016, într-o perioadă în care simțeau din ce în ce mai mult nevoia să evadeze din București, Andreea și soțul său au hotărât să renoveze casa bunicilor lui. S-au apucat de treabă fără să aibă cunoștințe în domeniu și au învățat pe parcurs tot ce se poate despre casele tradiționale din lemn, de la montatul șindrilei, în funcție de zonă, până la consolidarea fundațiilor din piatră.

    Căsuța cu prispă de lemn a fost botezată ”La sat”

    Materiale naturale folosite pentru renovări

    Soțul Andreei a copilărit în Bertea, județul Prahova, iar casa a aparținut bunicilor lui. În 2016, mai locuise nimeni aici de mai bine de 30 ani. Trecerea timpului a degradat serios structura din lemn a casei, iar cei doi au fost nevoiți să refacă totul de la zero. Au încercat să respecte arhitectura specifică zonei și au cumpărat materialele local sau le-au adunat de prin împrejurimi. De exemplu, au adunat piatră pentru fundație din albia râului care traversează satul. Andreea și soțul ei au colaborat cu un meșter din zonă care i-a ajutat pe partea de reconstrucție. Lucrările de renovare au durat aproximativ un an.

    Peste tot în casă, predomină dușumelele din lemn. Singurele excepții sunt băile
    Zona de dormit este amenajată pe o platformă, la înălțime. Accesul se face pe o scară de lemn.

    Aspect rustic, condiții de trai moderne

    Casa din Bertea are două dormitoare, fiecare cu baie proprie, living, bucătărie și baie principală. O mansardă spațioasă cu canapea extensibilă, un pat de o persoană și un mic birou. Deși păstrează aspectul rustic, interiorul asigură toate condițiile de confort necesare traiului modern. Pereții cu aspect organic sunt tencuiți cu var, așa cum se făcea în trecut. Materialul asigură și un confort termic excelent. Bucătăria este una stil retro, dotată cu toate electrocasnicele necesare. Are și un loc generos de luat masa, cu o banchetă din lemn, dispusă sub forma literei  „L”. Tot mobilierul folosit în amenajare, cu mici excepții, este confecționat de meșterul care a ajutat la renovări.

    bucatarie casă tradițională
    Peretele dintre corpurile suspendate și blatul de lemn este placat cu faianță albă, lucioasă

    Anul acesta au terminat de construit încă două case tradiționale din lemn

    În primăvara lui 2022, cei doi au hotărât să închirieze casa bătrânească din Bertea, deși nu plănuiseră asta de la început. Dar între timp, au construit alte două case din lemn pe care le-au botezat  „Mândră Ioană” și  „Radu Dragu” după numele copiilor lor.

    Au construit casa „Mândră Ioană” din lemn vechi, pe care l-au recuperat dintr-o șură demolată din Alba. Este așezată pe ziduri înalte de piatră naturală, cu prispă generoasă ce dă spre dealurile împădurite. Acoperișul cu lucarne rotunde este făcut din șindrilă muntenească. În interior, au tencuit pereții tot cu var. Casa are un living micuț, baie și bucătărie complet echipată, plus două dormitoare la mansardă. Au gândit-o pentru patru adulți și doi copii, dar, la cerere, poate acomoda un grup puțin mai mare. La parter există și o lejancă, adică un pat încălzit de sobă care are deasupra o saltea umplută cu lână și fân. Casa este înconjurată de o livadă de pomi fructiferi, întinsă pe o suprafață de 7500 metri pătrați. Au lucrat toate cele trei case cu același meșter.

    case traditionale
    ”Ochii” din acoperiș sunt ferestrele dormitoarelor de la mansardă

    Cei doi promovează locuri autentice pe platforma Localm

    În 2021, Andreea și soțul său au lansat o platformă de rezervări locale, numită Localm.ro. Proiectul se dorește o alternativă la turismul clasic și promovează locuri și oameni cu povești deosebite.

    Mobilierul din bucătărie este făcut din lemn masiv de stejar
    casa tradițională din lemn Prahova
    Soba funcționează ca o centrală racordată la calorifere
    Ușile sunt pictate de un meșter din Tărlungeni, județul Brașov

    „Nu ar fi frumos să vii în concediu și să te simți ca într-o vacanță petrecută la bunici? Asta vrem să promovăm prin platforma Localm: zone mai puțin cunoscute, interacțiune socială autentică, un pic de gastronomie”, spun cei doi. „Nu vrem să ne rezumăm doar la locul de cazare. Sperăm să ajutăm la creionarea unei întregi experiențe pentru clienții noștri. Oamenii simt nevoia de socializare, mai ales după pandemie. Vrem să le oferim turiștilor posibilitatea să își construiască singuri vacanța, până în cel mai mic detaliu, de la alegerea pensiunii, până la mâncarea pe care vor să o încerce”.

    casă tradițională Bertea
    Peste tot, în casă, se regăsesc elemente tradiționale. Este și cazul mobilierului pictat din prispă.
    Toate cele trei căsuțe de lemn sunt înconjurate de livezi generoase

    Andreea a renunțat la job ca să dezvolte proiectul. Platforma reunește, în prezent, sute de pensiuni și restaurante din întreaga țară. Obiectivul celor doi este să își mărească portofoliul. Vor, totodată, să sprijine comunitățile locale, încurajându-i pe oameni să dea o șansă activităților din turism.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Au renovat casa bunicilor și le-a plăcut atât de mult, încât au mai constru...