Am descoperit la câte grade se spală cu adevărat hainele de bebeluși după ce am devenit tată
publicat pe 07 iul. 2023Înainte să fiu tată, spălam orice haină la cel mai scurt program și la cea mai joasă temperatură. Din comoditate. De când am un copil am descoperit cât de important e să știi la câte grade se spală cu adevărat hainele de bebeluși. Din necesitate. Asta ca să evit neplăceri pentru mine și pentru copilul meu.
Grija e, poate, cel mai important aspect cu care viața de tată vine la pachet. Grija față de bunăstarea copilului, grija față de treburile casei, grija față de stările fizică și psihică ale mamei copilului. Printre altele, o grijă top of mind pe care am avut-o de când sunt tată a fost să aflu la câte grade se spală hainele de bebeluși.
Știu, poate nu e primul lucru la care te gândești. Însă pentru mine a fost foarte important să știu că hainele pe care cel mic le are pe el nu-i provoacă alergii sau iritații pe o piele care încă nu funcționează la capacitate maximă precum o barieră naturală de protecție. Așa că am încercat să aflu cum se spală corect hainele de bebeluși și la ce temperatură.
Cum afli la câte grade se spală hainele de bebeluși
Am început prin a căuta răspunsuri la părinți care au trecut prin aceeași dilemă cu mult înaintea mea. Însă răspunsurile lor m-au făcut să am și mai multe întrebări. Pentru unii dintre ei, spălarea hainelor de bebeluși la temperaturi scăzute a fost o operațiune făcută din reflex, exact ca în cazul hainelor de adult. Pentru alții a contat ca hainele de bebeluși să fie spălate la temperaturi ridicate pentru a elimina virusurile și bacteriile. Aceleași răspunsuri le-am auzit și de la neonatologul copilului, dar și de la pediatrul lui.
În realitate, ca să afli la câte grade se spală hainele de bebeluși trebuie să te uiți pe eticheta fiecăreia. Acolo, producătorul indică temperatura maximă la care hainele pot fi spălate, dacă poți să utilizezi balsam sau nu, din ce materiale sunt confecționate și dacă pot fi spălate manual sau la mașina de spălat.
Așa speli corect hainele de bebeluși
Astfel, hainele de bebeluș se spală la o temperatură recomandată de 60 de grade. Asta pentru că la acea temperatură, în jur de 90% dintre posibilele bacterii aflate pe țesături sunt omorâte.
În cazul în care speli hainele de bebeluși la temperaturi joase, de 30 sau 40 de grade, doar 6% dintre bacterii sunt eliminate. Asta poate cauza probleme bebelușului tău, care încă nu are sistemul imunitar dezvoltat complet, iar pielea și ochii pot avea de suferit.
Dacă speli hainele de bebeluși la 60 de grade nici nu va mai fi nevoie să le dezinfectezi prin călcare. Sau, puse la uscat în razele soarelui, hainele de bebeluși se vor dezinfecta natural.
Un lucru foarte important este să nu cumperi haine de bebeluși din țesături sintetice. Bumbacul este cel mai bun material pentru hainele dedicate unui nou-născut.
Cel mai probabil o să primești multe haine de bebeluși drept cadou în perioada de dinainte sau după nașterea lui. Chiar dacă a fost tentant să îl îmbrac direct în ele, am descoperit că trebuie să evit să fac asta. Hainele noi, deși par curate, pot avea în textura lor o mulțime de germeni și bacterii din fabrică. Trece-le întâi printr-un ciclu de spălare, apoi îl poți îmbrăca cu ele.
Un alt lucru pe care l-am găsit util a fost să aflu că nu e bine să speli hainele de bebeluși laolată cu hainele de adult. Separă-le, ideal pe culori și texturi, și pune-le la spălat pe fiecare în parte. Dacă, să zicem, speli hainele de bebeluși cu lenjeria ta intimă, atunci acestea pot fi contaminate cu microbi și chiar E-coli. Un lucru nedorit.
Pentru a evita această posibilă contaminare, dincolo de a separa hainele de adult de cele de bebeluși, am descoperit că producătorii de mașini de spălat recomandă ca minim o dată pe lună să se ruleze un program de spălare la temperatura de 90 de grade. În felul ăsta, mașina de spălat se dezinfectează și potențialii viruși sunt eliminați.
Ține cont de faptul că în cuva mașinii de spălat, după spălări repetate la temperaturi scăzute, se poate dezvolta un meniu umed, prielnic virusurilor.
Știm cu toții că atunci când spălăm hainele la mașina de spălat avem tendința de a le uita în cuvă pentru câteva ore sau chiar zile. În cazul în care speli haine de bebeluș, află că trebuie să eviți acest comportament. Din motive de igienă și pentru a nu favoriza și mai mult un mediu umed, ideal ar fi să scoți hainele din mașină imediat după ce ciclul de spălare s-a terminat.
Detergent și balsam pentru hainele de bebeluși: pe care să le alegi
Pe cât de important e să știi cum și la câte grade să speli hainele de bebeluși, pe atât de important e să știi cu ce substanțe să le speli. După un research amănunțit am aflat că detergentul special pentru bebeluși, denumit generic hipoalergenic, e indicat să fie folosit pentru hainele celor mici, în special în cazul celor sub trei ani. Alegerea mea a fost aceasta.
Balsamul nu e neapărat obligatoriu pentru a spăla hainele de bebeluși. Mirosul balsamului poate să nu fie pe placul bebelușului și îl poate indispune. Eu am încercat ambele variante, să spăl hainele de bebeluș și cu balsam, dar și fără, iar pielea juniorului nu a avut de suferit, nici el n-a obiectat. Balsamul ăsta a funcționat de minune în cazul hainelor bebelușului meu.
Deși nu foloseam nici pentru hainele mele, am aflat că dezinfectanții chimici și înălbitorii pot produce probleme reale. În cazul bebelușilor, efectul iritant poate să fie vizibil, așa că am evitat această variantă de curățare pe cât am putut.
În cazul în care, să zicem, nu ai o mașină de spălat, hainele de bebeluși pot fi spălate și de mână. Apa trebuie să fie caldă sau fierbinte, hainele de bebeluși să fie adăugate alături de cantitatea corectă de detergent pentru această operațiune, după care să fie lăsate minim cinci minute la înmuiat. Apoi, pe rând, fiecare haină să fie frecată corespunzător și pusă la uscat.
Pe mine m-au ajutat foarte mult aceste informații, mai ales în prima lună de viață a copilului acasă. Prevenția și protecția celui mic sunt aspecte extrem de importante. Chiar dacă nu pare atât de important la început, felul în care speli hainele de bebeluși poate face diferența între un copil sănătos și unul cu probleme.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.