LIFE

8 sisteme de siguranță pentru copii pe care ar fi bine să le ai în casă

publicat pe 20 mai 2023

    Regula numărul unu cu cei mici: siguranța primează înainte de orice altceva. De aceea, în orice casă în care locuiește un copil, trebuie să existe și o serie de sisteme de siguranță care să garanteze integritatea celui mic. Dar și liniștea părinților. Iată câteva recomandări utile de accesorii și sisteme de siguranță pentru copii pe care să le ai în casă. 

    Acasă se schimbă atunci când ai un copil. Despre partea asta ți-am povestit deja, ca să înțelegi cum au resimțit alți părinți noua dinamică a unei case în care locuiește și un copil. La fel de mult contează și ca cel mic să fie în siguranță cât timp stă în casă, nu doar să schimbe atmosfera cu totul. Iar aspectul ăsta devine o regulă de netăgăduit pentru mulți părinți din clipa în care cel mic începe să meargă. 

    În calitate de părinte e important să elimini orice potențial pericol din casă pentru cel mic. Nu doar să îi îngrădești accesul. La vremuri noi, soluții noi. Astfel că o serie de accesorii și sisteme de siguranță pentru copii devin soluții de luat în seamă. 

    Am făcut o selecție de sisteme de siguranță pentru copii ca să înțelegi mai bine cum funcționează și cum îți pot face casa un loc mai sigur. 

    1. Sisteme de siguranță pentru copii: protecție pentru priză

    protectie priza copii
    O astfel de protecție de priză pornește de la 30 de lei

    Copiii au buna reputație de a fi curioși, iar prizele reprezintă, de cele mai multe ori, una dintre atracțiile principale ale casei unde să-și introducă degetele. Protecțiile din plastic pentru priză devin un accesoriu obligatoriu pentru locuință într-un asemenea caz. Protecțiile împiedică practic introducerea mâinii sau a unor obiecte străine în spațiul dedicat ștecherului. De asemenea, aceste sisteme de siguranță pentru copii previn electrocutarea și eventualele scurtcircuite. 

    O protecție pentru priză este, în general, foarte ușor de montat. Se conectează direct la priză printr-o bandă adezivă. Însă după montare ele nu mai pot fi scoase. Pe piață există diverse modele pentru orice buget ai avea disponibil. Brandul este mai puțin important când primează siguranța copilului. 

    2. Sisteme de siguranță pentru copii: prindere mobilă de perete

    Mobila din toată casa reprezintă iarăși un alt element care stârnește curiozitatea copilului. Știm și noi, acum adulți fiind, ce tentant era, când eram copii, să urcăm un pic mai sus decât era cazul. E extrem de important ca mobila să fie prinsă de perete cu un sistem de siguranță pentru copii. Sistemul previne răsturnarea mobilierului și rănirea celui mic chiar și în cazul în care acesta apucă să se urce pe ea. 

    Un astfel de sistem de siguranță pentru copii e util și în cazul electrocasnicelor mai mari, precum un televizor sau un frigider. Fiind conceput sub formă de ancore, sistemul garantează siguranța, fiind, de asemenea, rezistent la uzură. 

    3. Sisteme de siguranță pentru copii: blocator toaletă

    blocator toaleta copii
    Un dispozitiv foarte util pentru siguranța celui mic

    Un sistem de siguranță pentru capacul de toaletă reprezintă din nou o investiție de avut în vedere pentru integritatea celui mic. Sigur că poți să privești lucrurile și printr-o optică amuzantă și să îl lași pe copil să exploreze orice vrea el, chiar și vasul de toaletă. Adevăratele probleme apar atunci când, nesupravegheat fiind, copilul poate să își prindă mâinile sub capacul de toaletă. 

    Un blocator de toaletă poate fi una dintre cele mai bune investiții când vine vorba de siguranța unui copil. Iar dacă în casă ai și un animal de companie, atunci acest sistem de siguranță poate fi folosit și pentru a-l ține departe de vasul de toaletă. 

    4. Sisteme de siguranță pentru copii: protecție colțuri mobilier

    protectie colturi mobila copii
    Cel mic nu se va alege cu cucuie grație acestui accesoriu

    Niciun colț din casă nu scapă nedescoperit de un copil. Și când zicem niciun colț, chiar ne referim la colțurile mobilierului și ale obiectelor de prin casă. Din cauza staturii și a dezvoltării precare a musculaturii, copiii își pot provoca singuri diverse leziuni, în special la nivelul capului. Vorbim de celebrelele cucuie pe care cu toții le-am avut. 

    În trecut, cucuiele treceau de la sine și poate cu o vorbă bună de la mama. Acum s-au inventat protecțiile pentru colțurile mobilierului. Ca orice copil care totuși se lovește de un colț de masă, să zicem, să nu se mai aleagă cu un cucui. Ci doar cu o vorbă de alint din partea mamei. 

    5. Sisteme de siguranță pentru copii: opritor ușă

    opritor usa copii
    Eficiența acestui sistem de siguranță pentru copii nu e pusă la îndoială

    Copii pot să se rănească aproape oricând și oricum în casă. Neștiind exact cum funcționează o ușă, un copil curios sau neatent își poate prinde degetele în ușă. Lucru foarte dureros și pentru cel mic, dar și pentru părinți. 

    Un opritor de ușă care poate să fie poziționat în partea de sus a tocului ușii sau în partea de jos reprezintă garanția că cel mic nu poate să se rănească. Eficiența acestui sistem de siguranță pentru copii este dovedită de folosirea lui la scară largă de foarte mulți părinți. De altfel, un opritor de ușă este printre accesoriile și sisteme de siguranță pentru copii care nu trebuie să lipsească din casă. 

    6. Sisteme de siguranță pentru copii: poartă de siguranță

    Principiul e simplu, de-asta se și numește poartă de siguranță pentru copii. Acest dispozitiv se montează în dreptul ușii unei încăperi, acolo unde vrei ca cel mic să rămână în siguranță. Poarta se montează la tocul ușilor, dar poate fi pusă și în dreptul scărilor pentru un grad de siguranță și mai ridicat. 

    Multe astfel de dispozitive sunt realizate din oțel, deci sunt durabile. Se potrivesc în orice amenajare, iar prinderea se face în patru puncte de montare pentru o stabilitate și mai mare. Ține minte că această poartă de protecție pentru copii poate să fie folosită doar până la o anumită vârstă. Majoritatea producătorilor recomandă să fie folosită până când copilul împlinește 36 de luni. După această perioadă este capabil să treacă peste obstacol și să se rănească. 

    Foarte important, dacă folosești o astfel de poartă pentru siguranță verifică în mod regulat dacă e fixată corect. 

    7. Sisteme de siguranță pentru copii: barieră protecție pat

    Vine un moment în viața oricărui copil când o să vrea să doarmă mai mult în pat cu părinții decât în propriul pătuț. Ca somnul să fie unul liniștit și pentru părinți, e nevoie de o barieră de pat care să prevină căderea celui mic. 

    O astfel de barieră de protecție pentru copii se montează în formă de L și asigură latura pe care copilul doarme. De asemenea, intră sub saltea și rămâne fixă în cazul în care cel mic se sprijină de ea. E foarte important să alegi o barieră de pat în funcție de dimensiunile saltelei, pentru o potrivire fix pe fix. Unele astfel de bariere sunt ajustabile pe înălțime, iar materialele sunt rezistente la șocuri și uzură. 

    8. Sisteme de siguranță pentru copii: căști protecție fonică

    E important de avut în vedere că siguranța unui copil e importantă și în afara casei. Există tot felul de sisteme de siguranță pentru copii când vine vorba de transport, cum ar fi scoica și scaun auto, însă mulți părinți uită că și urechile celui mic au nevoie de protecție. Auzul celui mic fiind încă fin și în dezvoltare, indicat ar fi să fie protejat corect. 

    Există căști de protecție fonică pentru diverse categorii de vârstă, multe dintre ele folosite și pe post de statement vestimentar. Ce e important la orice tip de căști antifoane este ca acestea să fie purtate peste ureche, astfel încât să acopere complet pavilioanele urechilor, să fie ușoare și confortabile și să respecte standardele europene de certificare și protecție. 

    Sperăm că ți-au fost de folos recomandările noastre și că le vei lua în considerare acolo unde simți că ai nevoie de un sistem de siguranță pentru copii. Suntem siguri că sunt și alte variante și alte dispozitive care merită încercate. Spune-ne ce ai folosit și tu și ce a funcționat eficient pentru copilul tău. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments