Grădină

Încălzire solar de grădină iarna: cum se face, ce soluții ai și cum protejezi culturile

publicat pe 22 nov. 2023

    Încălzirea solarului de grădină pe timp de iarnă trebuie să fie făcută cu sisteme eficiente. Altfel, plantele sau legumele nu vor mai crește. Am detaliat tot ce trebuie să știi despre mai multe sisteme de încălzire solar de grădină pentru iarnă. Și ce trebuie să faci ca să protejezi culturile. 

    Solariile de grădină reprezintă soluțiile ideale prin care culturile de legume și plante pot să fie crescute pe tot parcursul anului. Pe timp de vară, solariile de grădină vin cu un climat răcoros și umed, iar pe timp de iarnă asigură căldură și protecție de intemperii. 

    Mai mult, pe timp de iarnă, ca solariile de grădină să aibă efectul dorit, trebuie să fie dotate cu sisteme de încălzire. Detaliem în cele ce urmează ce sisteme de încălzire poți folosi în solarii și cum să procedezi. 

    Încălzire solar de grădină iarna: temperaturi ideale 

    Pe timp de iarnă, temperatura din interiorul unui solar de grădină este extrem de importantă pentru creșterea și dezvoltarea culturilor. În general, temperatura trebuie menținută pe plus, altfel recoltele vor avea de suferit. 

    Fiecare plantă sau legumă cultivată în solarul de grădină are nevoie de temperaturi specifice de dezvoltare. De exemplu, salata preferă temperaturi cuprinse între 8 și 14 grade Celsius. În timp ce roșiile sau ardeii au nevoie de temperaturi mai mari pentru a crește, începând cu 15 grade Celsius. 

    Pe de altă parte, pe timp de noapte, în solarul de grădină este bine să se mențină o temperatură de până la 19 grade Celsius. Pentru a compensa cu diferența de grade, uneori cu minus, de afară. Ziua, în solar trebuie să fie între 21 și 26 de grade Celsius. 

    Pentru menținerea acestor valori trebuie să aerisești solarul în prima parte a zilei. După care, gurile de aerisire trebuie să fie închise, iar Soarele să încălzează spațiul în mod natural. 

    Încălzire solar de grădină iarna: soluții și idei

    Pentru ca plantele să beneficieze de cele mai bune condiții, pe lângă ajutorul Soarelui, se impun sistemele de încălzire

    Aceste sisteme se aleg în funcție de dimensiunea solarului și a bugetului disponibil pentru o anumită cultură. 

    Cea mai des întâlnită soluție pentru încălzirea unui solar de grădina este soba pentru solar. Nu necesită o investiție mare și își îndeplinește eficient rolul de a oferi căldură în solar. Pot să fie alimentate cu lemne, peleți, rumeguș, păcură sau motorină. 

    Singurul dezavantaj al unei sobe de solar este că nu poate face ca aerul cald să circule în mod eficient, într-un flux constant. Ca răsadurile să crească corect, poți folosi un propagator de căldură. 

    Generatoarele reprezintă o altă soluție pentru încălzirea solarului de grădină. Aceste aparate răspândesc căldura în mod uniform, previn apariția bolilor la culturi și formarea de mucegai la interior. Însă sunt costisitoare ca achiziție și montaj. Totodată, pot fi afectate de penele de curent de pe timpul iernii, iar solarul poate rămâne neîncălzit. 

    O altă soluție este dată de panourile termosolare. Sunt foarte eficiente pentru asigurarea unui mediu cald și favorabil în solar, însă au un preț de achiziție pe măsură. 

    Folosește-te și de un senzor cu care să verifici umiditatea în solar. Aceasta poate strica culturile din solar dacă temperatura la interior este prea mare și aerisirea nu se face corect. 

    Încălzire solar de grădină iarna: cum să ajuți culturile

    Ca să crească și să se dezvolte, culturile din solarii pot să fie protejate și de folii microporoase antiîngheț. Sau de folii de mulcire care împiedică dezvoltarea buruienilor și pătrunderea în solar a anumitor vietăți. 

    Ambele variante asigură și necesarul de căldură adus de un sistem de încălzire al solarului. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments