ECO

Cum să-ți construiești un solar de legume: materiale recomandate, trucuri și montaj

publicat pe 28 iun. 2020

    Când te muți la țară îți închipui că vei începe imediat să mănânci legume și fructe din producția proprie, plantate și crescute pe pământul tău. Nu-i un vis nerealist, dar dacă vrei să te-apuci de treabă serioasă, un solar de legume ți-ar fi util. Uite cum să-l construiești.

    Materiale necesare pentru construcția unui solar / Tipuri de solarii / Terenul și poziționarea solarului / Construcția solariilor de legume / Trucuri de la un constructor de solarii / Kituri pentru construcția unui solar

    Dacă vrei să iei în propriile mâini acest proiect, Marian Dumitru, constructor de solarii și sere, ne-a dat toate informațiile de care ai nevoie, dar și câteva trucuri învățate din experiență care te vor ajuta să te asiguri că faci treabă de calitate.

    De ce materiale ai nevoie să-ți construiești un solar de legume

    Pentru structura de rezistență, vei avea nevoie de  țevi zincate, care sunt cele mai bune pentru o astfel de construcție, pentru că rezistă până la 25 de ani, spune Marian Dumitru. „La noi se face și cu țeavă neagră, dar poate rugini din cauza umidității din solar”, adaugă el. Iar o structură din lemn, deși poate părea mai simplu de prelucrat, nu este deloc recomandată, pentru că lemnul putrezește rapid și solarul tău nu va avea viață prea lungă.

    Pentru așa-zisul acoperiș, ai nevoie de o folie de calitate. De obicei, folia pentru solarii este din polietilenă și este tratată. „Cea mai bună folie este Sotrafa, de origine spaniolă, de 180 de microni grosime”, recomandă constructorul de solarii. Și folia Vatan este bună, însă orice ar fi, Marian Dumitru nu recomandă folia Glia verde, pentru că nu rezistă prea mult.

    Tipuri de solarii: care sunt cele mai rezistente

    solar tip tunel
    Solar de legume construit de Marian Dumitru

    Există mai multe tipuri de solarii, spune Marian Dumitru. „Sunt solariile tip casă, în două pante, pe structură de lemn, sunt solariile rotunde de sus până jos, de tip tunel, și solarul făcut de noi, cel profesional, cu pereți drepți și aerisire pe laterale”, explică constructorul. Mai sunt și solariile gotice, puțin țuguiate la vârf.

    solarii gotice
    Solarii gotice de legume

    În general, Dumitru Marian recomandă solariile pe structură metalică, de tip tunel sau cu acoperiș rotund și pereți drepți. Sunt rezistente la vânt și la precipitații.

    Terenul și poziționarea solarului

    Dacă vrei ca legumele și fructele pe care le plantezi în solar să dea roade, trebuie să alegi un teren cu sol fertil. „Atenție să nu fie terenul arat înainte de construcție, căci atunci poți întâmpina probleme la montarea stâlpilor și a foliei”, spune Marian Dumitru.

    Constructorul de solarii spune că e foarte importantă poziționarea și ne-a dezvăluit un truc. „În general, se poziționează solarul cu capul spre răsărit, să bată soarele cât mai mult în el. Dacă faci, de exemplu, un solar de 6 metri lățime cu 20 de metri lungime, caută să pui latura de șase metri în bătaia vântului. Dacă pui latura de 20 de metri, suprafața e mai mare și vântul poate doborî solarul”, explică Marian.

    Construcția solariilor de legume

    Acum e partea complicată, că vei avea nevoie de ceva forță fizică și chiar un aparat de sudură.

    „În primul rând, se bat stâlpii în pământ și se aliniază cu ață și boloboc”, explică constructorul. Mai exact, bați stâlpii care urmează să susțină cele două laterale ale solarului. Ca să te asiguri că sunt la nivel, îi legi cu o ață și pui bolobocul pe ea să afli dacă este dreaptă.

    Dacă nu e dreaptă, înseamnă că unul dintre stâlpi este mai înalt decât celălalt și trebuie să îl bați mai adânc în pământ. „Stâlpii se bat la 70 de centimetri adâncime în pământ și astfel nu este nevoie de beton”, atenționează Marian.

    Apoi, capetele de sus ale stâlpilor se unesc între ele cu țeavă, prin sudură. „Apoi se vine cu arcadele, care vin mufate în stâlpi și apoi sudate”, explică Marian Dumitru. Adică unești arcadele de stâlpi cu mufe pentru țevi.

    arcade solar
    Arcadele unui solar construit de Marian Dumitru

    „După ce s-au sudat toate arcadele, sus pe solar se pune coama, iar după coamă, la capetele solarului se pun ramforsări sau contravânturi”, spune constructorul de solarii. Apoi se fac porțile, la ambele capete.

    Următorul pas este montarea foliei. Prima este folia de șorț, adică folia de la nivelul solului până la înălțimea de 50 – 60 centimetri. Se prinde de stâlp și se îngroapă în pământ până la o adâncime de 20 de centimetri cel mult. „Apoi urmează colțurile solarului, care se îmbracă separat – partea de jos se bagă în pământ, partea de sus se prinde cu cleme metalice de țeava de la stâlp”, explică Marian.

    La final, se montează folia mare, care vine într-o singură bucată și poate ajunge până la lățimi de 18 metri. „Folia se prinde cu cleme sau cu șină – sistemul cu șină e puțin mai nou. Există cleme metalice și cleme de plastic, cele metalice sunt mai bune”, atenționează constructorul.

    Tips&tricks de la constructorul de solarii Marian Dumitru

    Un truc prețios, explică Marian Dumitru, este să pui coama deasupra arcadelor. „Dacă o pui deasupra, când va ninge pe solar se va forma un unghi care permite zăpezii să se scurgă mult mai repede”, spune el.

    Constructorul de solarii ne-a dezvăluit și o metodă de încălzire a solarului iarna, pe care a descoperit-o chiar el. „Un secret este ca atunci când sunt minus zece grade în interiorul solarului, să pui o butelie cu arzător înăuntru, cu un ceaun mare cu apă. Înainte să pui folia, dai drumul la foc să se încălzească apa. Se pune folia sus, se lasă o jumătate de oră și atmosfera din solar se încălzește datorită aburilor de la apa care începe să fiarbă”, explică Marian Dumitru.

    solar cu aerisire pe laterale
    Aerisirea corectă se face pe lateralele solarului, explică constructorul Marian Dumitru

    Un alt aspect important e aerisirea. Constructorul de solarii insistă că este foarte important ca aerisirea să se facă prin laterale, iar pentru solariile de dimensiuni mai mari, și pe laterale, și pe capete.

    Poți comanda kituri pentru construcția unui solar

    Dacă ți se pare complicat întregul proces și mai ales partea de ales materialele, poți apela la un constructor de solarii. O altă soluție mai este să-ți comanzi acasă un kit cu toate materialele necesare. De exemplu, pe site-ul Solarii Oltenia găsești kit-uri de diferite dimensiuni în funcție de bugetul și spațiul pe care le ai disponibile.

    kit solarii legume
    Kit pentru construcția unui solar de legume low cost de la Solarii Oltenia

    Pentru un solar de tipul KZ ai nevoie de arcade zincate, picioare de susținere, folie aditivată, traverse intermediare zincate, bride zincate pentru prinderea traverselor la capetele solarului, șuruburi, piulițe, șaibe zincate, șuruburi autoforante zincate pentru prinderea arcadelor în picioarele de susținere, coloană de distribuție entru apă, coloane de picurare, robineți, garniture, dopuri pentru coloanele de picurare și dop pentru coloana distribuitor.

    Probabil că nici n-ai ajuns la capătul listei de mai sus – motiv pentru care toate astea vin în pachet și nu trebuie să-ți faci griji pentru ele.

    Iar pașii de montaj sunt asemănători cu cei de construcție pentru un solar de legume, însă puțin mai la îndemână pentru cineva fără experiență. Conform ownerului Solarii Oltenia, Giovanni Dănciulescu, se bat picioarele de susținere în pământ, se introduc arcadele în picioarele de susținere și se fixează cu șuruburi, se fixează traversele intermediare conform instrucțiunilor, iar la final se pune folia și se îngroapă în pământ. Diferența este că nu vei avea nevoie de un aparat de sudură.

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Giovanni Danciulescu
    4 years ago

    https://youtu.be/f-Syaxne6p4
    Ghid video de montaj pentru un solar de tip KZ de la Solarii Oltenia.