De la specialiști

8 greșeli pe care le faci atunci când îți cumperi ușile de interior

    Prima greșeală când pornești la cumpărături pentru uși de interior e că nu ai răbdare: nu faci destul research, nu știi ce accesorii poți personaliza, nu cauți până găsești combinațiile potrivite. Dar mai sunt și ți le spunem pe toate, ba îți dăm și soluții. 

    Doi designeri de interior iau greșelile la rând și dau soluțiile potrivite, pe care le poți adapta la gustul și nevoile tale. 

    1. Nu pui în buget toate cele necesare

    Comanda unei uşi nu se rezumă doar la uşa în sine, ci la tocul din jurul ei, la mâner, la mecanismul de deschidere, la balamale, la prag, la montaj şi la transport. Fiecare aspect al acestui proiect este un factor ce influențează preţul final, aşa că, de cele mai multe ori, ajungi să plăteşti mai mult decât ţi-ai propus, gândindu-te pur şi simplu doar la uşă.

    Soluţia: Fă-ţi o listă cu materialele pe care vrei să le iei în calcul pentru uşa în sine, cu variantele de balamale, cu tipurile de mânere care ar da bine şi cu alte aspecte care pot varia. Vorbeşte în prealabil la magazine dacă în cost intră şi montajul, şi transportul. Ssigură-te că preţul pe care l-ai consultat este pentru dimensiunea uşii de care tu ai nevoie. În caz că apare nevoia, uşile pot avea şi dimensiuni personalizate.

    2. Nu alegi ușa în acord cu spațiul din cameră

    uși interior
    Uși de interior: când spaţiul e mic, mai bine alege o uşă glisantă

    Pune pe hârtie spaţiul pentru a stabili tipul de deschidere. Chiar dacă acest lucru pare cel mai intuitiv aspect, mulţi proprietari ignoră spaţiul limitat şi aleg o uşă clasică ce blochează un flux de circulație când e deschisă, atrage atenția designerul de interior Mădălina Plugaru

    Soluţia: Analizează spaţiul pentru a stabili ulterior cum este cel mai bine să se deschidă: pe stânga sau pe dreapta, spre exterior sau spre interior. Iar în multe cazuri, cea mai bună soluţie este să optezi pentru o uşă glisantă sau chiar o uşă pliabilă, dacă spaţiul o cere.

    3. Nu cercetezi piața înainte să cumperi

    Majoritatea oamenilor comandă uși de culoare închisă, cu tocul standard și mânerul din showroom, fără să aibă răbdare să analizeze toate opțiunile valabile.

    Soluția: Mădălina propune să cercetezi toate variantele legate de alegerea ușii: există o mulţime de uşi care s-ar putea potrivi mai bine decât prima opţiune sau opțiunile primului magazin. Exista uși cu toc pătrat, cu toc dublu, cu broască magnetică, cu toc invizibil, iar posibilitățile continuă. Nu te rezuma la primul furnizor şi nici la primul model pe care l-ai găsit. 

    4. Nu ții cont de stilul amenajării

    În mod ideal, alegi ușa când finisajele au fost deja selectate și ai deja o viziune despre stilul casei. Dar mulți nu fac legătura dintre cum arată camera și cum ar trebui să arate ușa cu care o închid. Aşa ajung să comande uşi masive pentru un decor minimalist, uşi de culoare închisă pentru spaţii shabby chic dominate de pasteluri sau alte modele care nu se integrează prea bine.

    Soluţia: Tot ce trebuie să faci este să priveşti uşa ca pe un element de decor, dincolo de funcţionalitatea ei. Dacă majoritatea pieselor sunt light, aşa ar trebui să fie şi uşa. Dacă ai o mulţime de obiecte din sticlă care se integrează bine, de ce să nu optezi pentru sticlă şi când alegi uşa? O uşă poate fi chiar şi un element de accent, dacă restul amenajării este fad.

    5. Nu iei în calcul cromatica

    uși interior
    Uși de interior: uşa invizibilă este cea mai subtilă alegere

     Uşile albe nu sunt o alegere universală, dar ar trebui luate în calcul mai des, atunci când ai un joc de pasteluri sau atunci când contrastul cu restul camerei este prea puternic pentru o uşă maronie.

    Soluţia: Ca să rezolvi acest inconvenient, arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess îţi propune uşi Filomuro, care se „pierd” în perete şi care pot fi vopsite în orice nuanţă. Tocul invizibil şi paleta largă de culori simplifică integrarea uşii, ba chiar o transformă într-un element sofisticat. Dar bugetul pentru o uşă Filomuro trebuie să pornească de la câteva mii de lei. 

    6. Nu acorzi atenție mânerului

    uși interior
    Uși de interior: renunţă la uşile maronii cu mânere demodate

    Clasicul mâner rotunjit şi aplatizat, de nuanţa inoxului, nu este o opţiune potrivită în orice decor, ba chiar arată demodat în majoritatea. Chiar dacă este o alegere ieftină şi uşor de montat, poate strica efectul estetic, mai ales atunci când e pe o uşă cu aspect modern.

    Soluţia: De la mânerele negre şi cu design paralelipipedic, contrastante cu uşile albe, la mânerele de alamă, ce par mai degrabă nişte accesorii preţioase, alege modelul cu grijă. Consultă furnizorii recomandaţi şi caută şi tu câţiva în plus, pentru a te asigura că mânerul este la fel de funcţional şi arătos precum uşa.

    7. Nu ești atent la finisaje

    Nu trebuie să rămâi blocat la opţiunile de demult. Acum uşile pot fi vopsite într-o mare varietate de culori şi pot avea diverse finisaje, de la lucioase la mate. Gândeşte-te nu doar ce tip de finisaj ţi-ar plăcea, dar şi ce tip de finisaj s-ar potrivi cu restul elementelor. Acasă, uşa va arăta diferit faţă de showroom.

    Soluţia: Arhitectul Sergiu Califar spune că e important să alegi conştient finisajul uşii, ca să fie în ton cu restul elementelor. De aceea, preferă furnizorii care pot personaliza nivelul luciului şi corelează acest aspect cu restul fronturilor cu care uşa interacţionează. 

    8. Nu vii pregătit la showroom

    O ultimă greşeală de punctat este lipsa pregătirii când vii la showroom. Dacă nu ai făcut măsurători în locul unde va fi amplasată uşa, dacă nu ai făcut câteva fotografii cu spaţiul şi dacă nu te-ai gândit la obiectele care vor fi aşezate în apropierea uşii, s-ar putea ca alegerea să nu se dovedească prea bună.

    Soluţia: Încearcă să iei în calcul toate aspectele şi să ai o privire de ansamblu asupra dimensiunilor, culorilor, obiectelor din jur şi stilului lor. E important ca uşa să nu blocheze circulaţia, să nu se lovească de obiecte, să nu divizeze un spaţiu şi să nu fie mai mică sau mai mare decât e nevoie.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    8 greșeli pe care le faci atunci când îți cumperi ușile de interior