LIFE

Hotspot: 5 cluburi din București cu design special și muzică până dimineața

publicat pe 24 mart. 2022

    Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspots vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, de la cafenele de specialitate, la locuri de brunch, date sau pet-friendly, iar în episodul de astăzi am ales să-ți vorbim despre șase cluburi din București, perfecte pentru nopțile în care ai chef să dansezi, să te distrezi și să uiți de griji.

    1. Expirat Halele Carol

    Expirat a existat în peisajul urban bucureștean încă din 2003. Într-un subsol de pe Brezoianu 4, stradă unde acum găsești barul Energiea, au avut loc unele dintre cele mai distractive nopți ale tinereții mele (și nu numai). Spațiul unde stăteam îngrămădiți ca sardinele, împărțit în partea mainstream și cea electro (Otherside), a fost emblematic pentru cultura urbană a Capitalei, și odată cu închiderea lui s-a încheiat și o eră pentru ceea ce a însemnat viața de noapte în oraș.

    După tragedia de la Colectiv, multe cluburi au luat în vedere și măsurile de siguranță pentru cei prezenți, iar Expirat a fost unul dintre ele – s-a închis, cu promisiunea unei revederi în alt context și într-o cu totul altă formă. Zis și făcut. Pe 1 iulie 2016 s-a deschis Expirat Halele Carol, în apropiere de parcul Carol, pe Strada Constantin Istrati 1.

    Clubul este poziționat în spațiile unei foste uzine aflate vizavi de Autogara Filaret, iar interiorul acestuia poartă denumirea de Sala Compresoarelor, fix așa cum se numea în vremurile în care fabrica funcționa. Proprietarii au renovat și reconstruit totul de la zero, iar rezultatul din prezent este departe și ca design și ca vibe de clubul din Brezoianu. În primul rând este foarte sigur pentru public, mult mai încăpător și cu un sistem audio de top.

    Expirat Halele Carol
    Expirat Halele Carol

    Locul poate găzdui până la 500 de persoane și are un design inspirat de un spațiu de concerte (Melkweg Oude Zaal) din Amsterdam – ferestre mari, un bar pe laterală, mese din lemn, pupitru de DJ, scenă petru trupele care fac show-uri live aici și spațiu de fumat la exterior, amenajat special pentru doritori. Clubul este înconjurat de o terasă plină de verdeață, unde poți ieși separat, dacă nu ești în mood-ul de dans.

    Expirat Halele Carol rămâne în topul locurilor de distracție mainstream ale Capitalei, însă gloria vremurilor apuse nu mai există – vibe-ul e relaxat, dar parcă puțin mai posh, publicul mai diferit, dar muzica a rămas cumva aceeași, iar dacă îți dorești o noapte în care să dansezi până dimineață, trece-i pragul cu încredere.

    Mai multe detalii aici.

    2. Apollo 111

    Bucureștiul nostru are multe spații care ar merita renovate, dar nu e cel mai ușor lucru din lume, nici financiar, nici birocratic. Palatul Universul, clădirea care a găzduit tipografia unuia dintre primele și cele mai cunoscute ziare din România, un spațiu care datează de la începutul secolului al XX-lea, a fost printre „norocoși” și a revenit la viață în zilele noastre.

    Aici, undeva prin 2017, s-a deschis Apollo 111 – „o suprafață de peste 800 metri pătrați dedicată spectacolelor și divertismentului, o sală de teatru cu o capacitate de 140 de locuri și proiecție profesională de cinema, o sală dedicată concertelor și evenimentelor speciale, trei săli de repetiții, două săli de casting și o terasă.”

    Numele este inspirat atât din mitologie, de Apollo, zeul luminii și al artelor, al profeției, protector al poeziei și al muzicii, dar și de Apollo 11, numele primei misiuni în care omul a pășit pe lună. Bun, simplu fie spus – aici găsești un teatru (unde chiar îți recomand să mergi la spectacolele sale), dar și un bar ultra cozy, colorat și decorat cu plante verzi, care se transformă la evenimente speciale și pe timp de weekend în club.

    Apollo 111

    Apollo 111

    O sferă mare luminoasă (aka LUNA) domina spațiul și creează o atmosferă intimă pentru party-urile de aici. Spațiul te invită să te simți liberă, este LGBTQIA+ friendly, iar muzica variază de la piesele anilor 2000 la manele, cât și hit-urile prezentului.

    Dacă nu-ți mai este frică de COVID-19, atunci pregătește-te să stai om lângă om în timp ce dansezi și cânți la unison cu toți cei prezenți (treaba asta e valabilă pentru toate cluburile din lista asta). Apollo 111 și-a creat propriul nume în scena de clubbing bucureșteană, drept un spațiu neconvențional, unde poți să fii așa cum vrei tu.

    PS: Localul are și o terasa la exterior, unde se mai pune muzică din când în când, de care poți profita și pe timp de zi.

    Mai multe detalii aici.

    3. Control Club

    Și dacă tot vorbim de spații unde poți să te simți liber, atunci lista nu este completă fără clubul Control. Numele acestuia există în București din 2008, dar în spațiul central din prezent, poziționat la o aruncătură de băț de Calea Victoriei, pe strada Constantin Mille nr. 4, este prezent din 2012. Control Club vine la pachet cu mai multe elemente – terasa micuță și plină de viață, Sala Mică cu al său vibe retro și Sala Mare, unde zici că ai aterizat direct în Berlin.

    „Clubul Control se află în spațiul care a găzduit înainte de anii ’90 renumitul restaurant Berlin, iar în perioada interbelică restaurantul Modern, loc prin care au trecut toate personalitățile culturale ale vremii, de la George Enescu la Constantin Brâncuși și Emil Cioran. Detaliile arhitecturale, paleta de nuanțe și detaliile decorative sunt de inspirație berlineză, păstrând într-o oarecare măsură elemente deosebite din diverse perioade ale evoluției clădirii, cum ar fi plăcile ceramice pictate manual din Sala Mică”, explică Andreea Brașoveanu, managerul clubului.

    Control Club
    Control Club

    Tot ea spune că designul și arhitectura clubului aparțin celor de la Lama Arhitectura și-l descrie drept un loc cu „foarte multă dinamică și fluiditate.” Andreea consideră că localul are personalitate datorită contrastului dintre explozia de verdeață a terasei (fără să punem la socoteală lunile de iarnă) și aspectul general al sălilor, cu tonuri închise și elemente dure precum sârma sau betonul.

    În ceea ce privește vibe-ul de aici, managerul clubului spune că este completat de oameni: „publicul Control e cel care face acest loc să fie un reper cool și nonconformist.” Ce-i drept, viața de noapte a Capitalei nu ar fi la fel fără Control, unde cu adevărat te simți ca-ntr-un club din afară, atât vizual, cât și ca atmosferă; n-aș trece cu vederea nici culoarul roșiatic în drum spre baie.

    Concerte live, trupe internaționale, Dj, party-uri memorabile, muzică electro, funk sau disco, Ctrl le are pe toate și toată lumea este binevenită să se distreze aici. „Diversitatea evenimentelor și a concertelor face ca în Control să se suprapună numeroase categorii de public, unele, câteodată, puternic contrastante. Dar fix asa îl face să fie cu atât mai mult un spațiu de referință, bine ancorat în viața de noapte a Capitalei”, concluzionează Andreea.

    Mai multe detalii aici.

    4. Platforma Wolff

    În alungirea Expiratului, adică în același loc, dar într-un spațiu diferit, iubitorii de muzică electronică, tehno, drum and bass sunt așteptați la Platforma Wolff, un club în sine + un DJ Bar, amenajat de cei de la Apio Studio.

    „Întrucat spațiul se află la parterul unei foste fabrici construite la sfârșitul secolului al XIX-lea, ideea din spatele amenajării a fost să respectăm contextul istoric al clădirii și să intervenim cu elemente moderne, dar non-invazive. Conceptul este cel de DJ Bar, adică un loc care îmbină cultura de clubbing cu noțiunea bar. Provocarea a fost să le îmbinăm pe cele doua într-un mod organic. La fel am făcut și cu arhitectura locului – am îmbinat noul cu existentul într-un mod cât mai coerent și am păstrat o imagine unitară a spațiului”, explică arhitectul Tudor Gheorghe.

    Platforma Wolff

    Platforma Wolff

    „Pardoseala de microciment, dar și tencuiala decorativă, prin cromatica lor, rămân neutre, și lasă elementele vechi de arhitectură să iasă în evidență – stâlpii și grinzile metalice, tavanul în arce, pereții de cărămidă decopertați, tâmplăria originală a ferestrelor”, adaugă Tudor despre elementele specifice care reflectă ideea din spatele conceptului.

    Și-a dorit să creeze o atmosferă caldă, care completează „imaginea austeră a unei foste fabrici industriale” și spune cum întreg spațiul a fost gândit pentru a încuraja socializarea și a oferi intimitate. „Cred că acest lucru este un element de atracție important pentru consumator”, încheie el. Și îi dăm dreptate – vrem să ne simțim cât mai confortabili în club, nu? Wolff reprezintă un spațiu nișat, micuț, dedicat iubitorilor genului electro, însă experiența de aici este unică și merită să petreci cel puțin o noapte de going-out aici.

    Mai multe detalii aici.

    5. Guesthouse

    Și dacă tot vorbim de electro-lovers, Guesthouse este emblematic pentru această scenă. Povestea lui a început în decembrie 2010, în underground, într-o casă de pe strada Traian, la numărul 42. Calitatea sunetului, muzica și socializarea au stat încă de la început în ADN-ul conceptului – în acele vremuri, spiritul era cel de familie și prieteni care împart aceeași pasiune pentru genul muzical, dar vestea a circulat repede printre doritori și a ajuns un loc unde nu era chiar ușor să intri, dar și unul unde s-au lansat multe nume cunoscute din domeniu.

    În 2013, Guesthouse a făcut tranziția de la căsuța distractivă la un club în toată regula, pe Popa Nan, într-o fostă fabrică de textile. Într-un design minimalist, cu elemente industriale și un spațiu mult mai generos, proprietarii au încercat să păstreze spiritul intim și calitatea sunetului.

    Ani și o pandemie mai târziu, Guesthouse este poziționat în prezent la Timpuri Noi, pe Splaiul Unirii, într-un spațiu care „îmbină un contrast frumos de panouri din lemn natural și accente industriale texturale. Rezultatul este o cameră acustică de înaltă fidelitate, un spațiu care se simte proaspăt și modern.”

    Aici te vei bucura de muzica preferată, alături de oameni care împart aceleași preferințe cu tine, iubesc muzica la fel de mult. Party-urile țin până dimineață și așteaptă-te să ai parte de nopți memorabile și picioare obosite.

    PS: Noul spațiu vine la pachet și cu un Listening Bar, care prezintă diferite genuri și stiluri muzicale, într-un mediu special conceput pentru asta. Așa cum notează proprietarii, „un loc în care artiștii se pot exprima fără restricții de gen, compromisuri sau presiuni, într-o atmosferă relaxată.”

    Mai multe detalii aici.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments