Hotspot: ESHTE, spațiul concept din inima Capitalei care promovează talentele românești
publicat pe 26 feb. 2023Capitala noastră duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. Seria noastră Hotspots vrea să-ți prezinte mare parte din aceste spații, iar în episodul de astăzi vorbim despre un spațiu-concept, creat din inimă, din dragoste pentru tradiții, dar și pentru creativitatea autohtonă contemporană. ESHTE este locul unde trebuie să ajungi, iar asta este povestea lui.
Cum a început totul
Ioana Voloacă este fondatoarea Fundației și spațiului ESHTE, aflat pe strada Doamnei, la numărul 15. Totul a pornit de la o idee care s-a definitivat pe parcursul a cinci ani, cât timp a lucrat la restaurarea și consolidarea imobilului la parterul căruia se află locul, mai exact clădirea primului Credit Funciar Urban din București, o clădire monument istoric din 1938.
„Am înființat această fundație cu scopul de a descoperi, susține și promova creativitatea autohtonă contemporană în orice domeniu, iar pentru a începe să ne îndeplinim din aceste obiective am oferit comunității un spațiu de expunere cât mai viu, un spațiu în care să simți românESHTE, un spațiu contemporan, dar inspirat de tradiția românească”, explică Ioana despre cum spațiul și Fundația ESHTE sunt același lucru.
Ioana (45 de ani) nu este nici arhitect, nici designer, dar mare parte din viața de adult a predat Comunicare vizuală, Educație Plastică și Educație Interculturală, și a terminat și un doctorat transdisciplinar la Universitatea Națională de Arte din București, în Arte Plastice și Filosofie. Însă, așa cum menționează, a avut mereu visul de a restaura o clădire monument istoric, în cazul de față, o clădire care se află în sufletul ei din 2002.
O clădire readusă la viață prin metode tradiționale
Ioana povestește cum și-a dorit foarte tare să aducă la viață acest spațiu, dar și despre cât de determinată a fost să reușească prin metode tradiționale și materiale de construcții românești (piatră, cărămidă, var etc.). „Și am reușit, deși toată lumea îmi spunea că sunt complet nebună și că nu voi realiza acest lucru, în modul în care mi-am propus eu”, spune ea.
Pe măsură ce visele îi deveneau realitate, și anume să găsească mixul perfect între idei tradiționale și moderne românești în restaurarea și reconsolidarea acestei clădiri, s-a gândit că merită să existe un loc pentru toți creatorii, făuritorii și artiștii români, din orice domeniu, un loc pentru, cu și despre talent românesc.
„Acesta este sâmburele proiectului și al Fundației ESHTE. „Pentru talent românesc” nu este doar o deviză sau un slogan, este unul dintre obiectivele principale ale proiectului, acela de a descoperi, susține și promova talentul românesc, în orice domeniu. ESHTE vine de sufixul românesc -ește și ne dorim să ajungem să avem același rol ca și acest sufix: de a crea noi forme de expresie împreună cu partenerii noștri”, explică fondatoarea.
Ioana crede că spațiul a ales-o pe ea, nu ea pe el, mai ales că mulți dintre potențialii chiriași l-au găsit nepractic. Locul era deja renovat și avea destinație comercială, lăsat la gri, pentru a fi amenajat după placul viitorului chiriaș.
„Mie mi se părea spațiul perfect și strada perfectă! Am fost singura care a iubit acest spațiu. Și cum demarasem procesul de înființare a Fundației ESHTE mi s-a părut un semn că visele mele puteau fi transpuse mai mult decât pe hârtie, puteau căpăta sens și viață în acest spațiu perfect pentru ideile mele imperfecte. Așa că am creat de la zero, mai precis de «gri», de la coajă, un loc cu sufletul, după nicio rețetă, fără să urmez vreo regulă, un loc care a devenit casa lui ESHTE, un cocon despre talent românesc”, susține fondatoarea.
A durat șase luni până să-l deschidă, timp în care a reușit să aducă mult talent românesc aici, iar de la final de septembrie 2022 și până acum, adaugă ea, oamenii au înțeles conceptul, ceea ce-i dă încredere să facă mai mult de atât.
Un design simțit, nu gândit
Fondatoarea s-a ocupat de design și mărturisește că nu a fost unul gândit neapărat, ci unul simțit, care să vorbească de la sine despre „despre România creativă contemporană, un spațiu care să înglobeze tradițiile noastre, la care am devenit atât de reticenți.”
Pentru că aici vei descoperi și o cafenea, Ioana spune că nu și-a dorit același tipar de „design perfect, rupt din revistele de specialitate, cu un apendice la mezanin, care oferă aceleași produse pe aceleași rafturi, în aceeași prezentare. Am dorit ca oamenii care vor intra la noi în spațiu să simtă că intră într-o poveste românească în care devin personaje.”
Pentru ea, spațiul este o arteră, un segment al sufletului ei, motiv pentru care nici nu poate spune care sunt elementele ei preferate de aici.
„Când ești atât de atașat emoțional de ceva, fie el un spațiu, o stradă sau o bucățică anume din cerul pe care îl vezi tu în fiecare zi, nu există elemente preferate. Este precum diferența dintre un oraș sau un loc. Este foarte ușor să spui ce anume îți place la un oraș și ce nu, dar devine mai greu să spui de ce îți place un anume loc. Unele lucruri, unele locuri se simt, pur și simplu”, detaliază proprietara.
Așa cum menționează, conceptul a existat înainte de a se gândi că toate ideile și dorințele ei vor prinde viață într-un spațiu fizic, motiv pentru care toate colțurile de aici au fost desenate și imaginate de ea, de la pardoseala din lemn recuperat până la mobilier și obiecte de decor.
„Tot spațiul este o colecție capsulă în sine”
La ESHTE vei găsi un univers aparte, unde vei putea admira sau cumpăra creații ale unor designeri români contemporani, pe care Ioana i-a ales să facă parte din proiect. „Tot spațiul este o colecție capsulă în sine, este precum un cocon. Nu am creat colecții capsulă, ci o singură colecție capsulă, din mai multe domenii”, zice ea. Practic, prima colecție are ca temă ideea de rădăcină, de sămânță, sub fiece formă.
Călătoria a început-o cu patru colaborări și patru direcții creative reprezentative pentru talentul românesc în modă, bijuterie, ceramică și parfum.
„Este un proiect extrem de personal, iar criteriul primordial a fost acela de a-mi plăcea mie. Și am început doar cu patru colaborări deoarece atât îmi permitea bugetul”, precizează fondatoarea.
Între timp a ajuns la zece colaborări, iar mulți dintre ei sunt artiști tineri, la început de drum: „în următoarele luni vor fi și mai multe. Dar fiecare colaborare va fi despre ce-i mai bun din ce-i mai bun, vor fi perfecte și cu poveste.”
Ce vei putea explora în spațiul ESHTE, colecțiile dezvoltate special pentru ei
- ademenESHTE X Créateur 5 d’Emotions – Un parfum inspirat de Constantin Brâncuși. Ne-am imaginat călătoria olfactivă a acestuia, în drumul său de la Hobița până la Paris. La fel ca Brâncuși, parfumul ESHTE este definit prin stăruință și putere, o reinterpretare modernă și creativă a notelor de chypre dulce, împreună cu lemn prețios și acorduri subtile de piele și fum.
- însuflețESHTE X Carla Szabo – O colecție de bijuterii inspirată de semințele ce ascund arhitectura și potențialul vieții.
- croiESHTE X Les Vacances d’Irina – Materialele naturale, designul atemporal și căldura simplității colecției imaginate de Irina Moroșanu pentru ESHTE sunt o poezie, o replică a spațiului nostru dacă acesta ar fi o rochiță sau o tunică.
- meșteșugESHTE X Poemi – Fiecare obiect din colecția de ceramică ESHTE este unic și perfect în imperfecțiunea lui, emoționează și surprinde la atingere.
- LicărESHTE X Freya Candels – Lumânări decorative meșteșugite cu mâinile creatorilor, niște sculpturi din ceară, practic.
- OdihnESHTE X Atelier cu lemn – Mic mobilier din lemn.
- Mina X ESHTE – Mobilier din piatră naturală.
- Inlin X ESHTE – Colecție de obiecte textile pentru decorarea mesei, inspirată din motive tradiționale românești.
- Origo X ESHTE – Cafea de specialitate creată exclusiv pentru ESHTE de către cea mai de succes prăjitorie din România.
- Anagram X ESHTE – O bere artizanală ce reinterpretează inovativ stilul Pale Ale.
În loc de concluzie
Ioana își dorește ca toți oamenii să-i treacă pragul, deoarece susține cum fiecare dintre noi merită să se bucure de frumos, să își înțeleagă și să-și îndrăgească rădăcinile și tradițiile.
„Am construit un traseu prin spațiul nostru care transmite prin toți porii același mesaj: despre talent românesc. Observ cu satisfacție că toți cei care ne calcă pragul înțeleg conceptul de cum pășesc înăuntru, fără să fie nevoie de multe explicații. ESHTE este despre multă emoție și despre mult suflet, iar vizitatorii simt asta. Mă bucur că am reușit să transmit această emoție și celorlalți. Am o singură așteptare: aceea de a-i apropia mai mult pe români de România, de a-i face să realizeze că nu e totul despre urât, ci din contră”, încheie ea.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.