LIFE

Hotspot: Bar Ton, un spațiu cinematic în care muzica încheagă amenajarea și atmosfera

publicat pe 08 dec. 2023

  Capitala duce lipsă de multe lucruri (de la infrastructură, la apă caldă), dar în mod cert nu duce lipsă de locuri cool și urbane, perfecte pentru toate gusturile, poftele și bugetele. În seria noastră Hotspot îți prezentăm mare parte dintre aceste spații, iar în episodul de astăzi vorbim despre Bar Ton, un „altfel” de bar, unde muzica reprezintă un element central.

  Pe strada Ion Câmpineanu, numărul 24, la parterul unui bloc comunist construit la final de 1950, vei descoperi un bar cu design minimalist, construit în jurul unui element definitoriu existenței noastre: muzica.

  Așa cum explică echipa din spate, barul a prins contur odată cu spațiul. „Locul în sine ne-a ghidat către ideea lui. Nu există vreun prototip sau inspirație explicită pentru concept. Am încercat să îmbinăm un set atipic de funcțiuni: magazin de muzică, spațiu comun de ascultat, bistro și bar de zi”, au spus ei.

  Bar Ton - Foto: Vlad Pătru
  Bar Ton – Foto: Vlad Pătru

  Un spațiu minimalist cu o acustică specială

  În ceea ce privește numele, cei de la Bar Ton și-au dorit un nume scurt și memorabil. „Pentru că se află într-o zonă cu specific istoric de cel puțin 60 ani și având în vedere și profilul nostru, numele ni s-a părut un match ideal”, zic ei.

  Barul e într-o clădire care face parte din complexul Sălii Palatului, una dintre primele complexe social-moderniste complet autohtone, spre diferență de cele precedente, care aveau influență puternică sau erau direct importate din URSS. Cei din echipă s-au îndrăgostit instant de acest loc, deoarece, în afară de stâlpii centrali, este complet deschis, ceea ce le-a permis flexibilitate în conturarea dinamicii spațiului.

  Plus de asta, înainte aici a fost un magazin de muzică, fapt care a și prezis cumva noul local. „E vorba despre un spațiu aproape perfect pătrat, unul care ne-a permis să conturăm o banchetă perimetrală pe trei dintre laturi, în timp ce funcțiunile senzoriale au rămas în centrul său. Astfel, oriunde te așezi în spațiu, participi în aceeași măsură la muzica ce originează din mijlocul sălii”, adaugă ei.

  Renovarea a durat din aprilie 2023 până în septembrie, când a și fost deschis. Mobilierul este semnat Kaustik, care au înțeles foarte bine brief-ul echipei și i-au ajutat să-și păstreze o idee coerentă pentru toate elementele, în timp ce lumina din spațiu este de la Greentek.

  „Au o echipă impresionant de profesionistă și au participat în mod activ la partea de light-design. Multe din corpurile de iluminat sunt custom-made pentru spațiul nostru”, adaugă echipa.

  It’s all about the music

  Creatorii spațiului au fost Anda Zota împreună cu Muro Muro Studio. Au pornit de la niște cerințe tehnice foarte atipice și au fost nevoiți să construiască în jurul lor. Practic, pentru a ajunge la nivelul de tratament acustic dorit, au trebuit să construiască o cameră într-o cameră, cu ajutorul unei structuri de lemn.

  „Structural am fost ghidați către un spațiu foarte cinematic, din necesitatea de a ascunde tratamentul acustic. Ce se observă imediat cum intri este un limbaj estetic foarte coerent, tehnic și lipsit de ornamentație. Intenția a fost de a rezona cu eficiența spiritului modernist al complexului Sălii Palatului, în care ne aflăm”, explică ei.

  Au pus accent și pe detalii. De exemplu, Lorena Coccioni, de la Surrogate Selves, a lucrat obiecte modulare ceramice special pentru ei, în baza spiritului barului, și anume simplitate prin funcționalitate. În timp ce Oana Tudoran, de la Accidental Perfumes, s-a ocupat de parfumul care complimentează localul.

  Însă, în cele din urmă, dinamica auditivă a spațiului face diferența. Așa cum subliniază echipa, este foarte specială, deoarece lipsesc aproape complet reflexiile auditive și se aude numai sursa primară de sunet.

  „Împreună cu lumina foarte blândă, creează un mediu foarte confortabil și liniștitor. Se aude mereu perfect muzica sau ce vorbești cu interlocutorul tău, fără să te deranjeze conversațiile vecine sau zgomotele incidentale.”

  Bar Ton primește pe toată lumea, ba chiar oferă și gustărele hip (de la conserve de sardine fancy la savarină însiropată cu vermut), însă, în principal, își dorește să fie un punct de întâlnire pentru potențialele comunități muzicale din oraș. Tot ce se aude în spațiu este atent curatoriat.

  „În ultimii câțiva ani am perceput o dezagregare a scenei muzicale din București. Este un fenomen pe care ne-am dorit să-l oprim și eventual să-l inversăm prin prezența noastră. Chiar și în zilele în care nu avem artiști care să performeze live, playlisturile care se aud sunt create special pentru barul nostru. Chiar și în toalete avem o instalație audio comisionată special pentru acel spațiu”, încheie ei.

  Ușile Bar Ton stau deschise de luni până duminică, de la 12:00 la 22:00, iar de fiecare dată când vei ajunge aici, vibe-ul va fi diferit, în funcție de momentul zilei, dar niciodată plictisitor.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Hotspot: Bar Ton, un spațiu cinematic în care muzica încheagă amenajarea și...