UTILE

Câtă energie produce un sistem fotovoltaic pe timp de iarnă și cum să-l întreții

publicat pe 15 nov. 2023

    Un sistem de panouri fotovoltaice funcționează fără probleme pe timp de iarnă și poate să fie chiar mai eficient, în ciuda opiniilor populare care spun fix inversul. Iată ce eficiență are un sistem fotovoltaic iarna și de ce poate să funcționeze mai bine când e frig afară. 

    Pe timp de iarnă, temerea că sistemul fotovoltaic nu va produce o cantitate suficientă de energie vine dintr-o confuzie. Ideea răspândită între împătimiții de energie regenerabilă este că sistemul de panouri fotovoltaice funcționează pe bază de căldură. Când, în realitate, are nevoie doar de lumina soarelui pentru a produce energie electrică. 

    Întâi de toate iată care sunt aspectele care contează pentru o bună funcționare a unui sistem de panouri fotovoltaice, indiferent de sezon: 

    • orientarea panourilor; 
    • puterea maximă instalată a sistemului; 
    • unghiul de înclinare a panourilor; 
    • dacă panourile sunt umbrite de diverse obstacole; 
    • curățenia panourilor; 
    • localizarea geografică; 
    • poziția Soarelui în funcție de orizont (iarna, Soarele se ridică mai puțin față de orizont, în timp ce vara se află mai sus pe cer). 

    Eficiență sistem fotovoltaic iarna: cum funcționează la frig

    eficienta sistem fotovoltaic iarna shutterstock

    Iarna, orientarea și unghiul panourilor fotovoltaice sunt vitale pentru cantitate de energie electrică produsă. Pentru ca energia Soarelui să fie transformată în energie electrică, panourile fotovoltaice trebuie să fie poziționate cât mai spre sud pentru a capta cât mai multă lumină. 

    Întreținerea lor pe timp de iarnă este la fel de importantă. Un strat de zăpadă depus pe panourile fotovoltaice poate să afecteze funcționarea și performanța lor. Astfel că trebuie să le cureți frecvent pentru a putea beneficia de energie electrică din partea sistemului. 

    Modulele fotovoltaice ale panourilor vor produce energie electrică chiar și în condițiile meteo specifice iernii. Temperaturile scăzute nu afectează sistemul. Zilele senine de iarnă, chiar și cu temperaturi scăzute, sunt ideale pentru eficiența panourilor, căci stochează eficient energie. În timpul verii, de exemplu, căldura poate să supraîncălzească celulele sistemului și să ducă la pierderi de putere. 

    Câtă energie produce un sistem fotovoltaic în timpul iernii

    În România, kitul de panouri fotovoltaice on grid de 5 kW este cel mai des întâlnit și cel mai des instalat. Ca să determinăm eficiența unui sistem fotovoltaic iarna, luăm ca reper kitul menționat, care este montat pe acoperiș, cu orientare spre sud și spre est, cu înclinație optimă în funcție de localizarea geografică. Așadar, condiții ideale pentru producerea de energie verde

    În funcție de anotimp și de localizare, un astfel de sistem de fotovoltaice poate produce într-un an peste 6.000 kWh. În lunile de vară, eficiența este, evident, mai mare, undeva la peste 700 kWh. În lunile de iarnă, productivitatea ar fi între 200 și 250 kWh. Valorile de pe timpul iernii pot uneori să fie mai scăzute. 

    În cazul ambelor situații, pot exista variații dictate de condițiile meteo. Sau de către umbrirea panourilor de către relieful local. O astfel de producție de energie electrică depinde și de numărul de ore însorite dintr-o lună, de temperatura de afară sau de mentenanța sistemului. 

    Cum poți să optimizezi sistemul pentru o mai bună funcționare

    eficienta sistem fotovoltaic iarna shutterstock

    Sistemul de panouri fotovoltaice poate avea performanțe mai mari dacă se iau în calcul o serie de operațiuni de întreținere și bune practici:  

    • Instalarea unei baterii de stocare a energiei electrice ajută sistemul atunci când nu are parte de prea multă lumină naturală. Vei consuma astfel energia stocată și nu vei solicita fotovoltaicele; 
    • Instalarea unor optimizatoare care să crească producția sistemului de panouri fotovoltaice cu 25%. În felul acesta, se va compensa pentru impactul negativ al condițiilor climatice. 
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments