Case

După 10 ani petrecuți în Irlanda, și-au construit casa visurilor pe un teren moștenit de la părinți

    Au plecat în străinătate cu gândul că vor munci doi, trei ani și se vor întoarce apoi în România ca să își construiască o casă în care să își vadă copiii crescând. Au trecut însă zece ani până au reușit să își îndeplinească visul. Este povestea Andreei și a lui Robert, doi tineri din județul Neamț care s-au întors în țară după mulți ani petrecuți în Irlanda. Și-au construit noul lor „acasă” în Pildești, un sat din apropierea orașului Roman, pe un teren primit moștenire de la părinți. Șantierul a fost coordonat de la distanță și a durat aproape trei ani.

    Andreea și Robert sunt împreună de la vârsta de cincisprezece ani. Sunt părinții a trei copii: două fetițe de unsprezece și cinci ani, pe nume Daria și Natalia și un băiețel de numai un an, pe nume Alexandru. Și-au dorit, de foarte tineri, să aibă o casă a lor în care să își întemieze o familie. Pentru că în țară nu reușeau să adune suficienți bani ca să își realizeze visul, au plecat în străinătate în speranța că vor reuși să grăbească lucrurile. S-au stabilit în Irlanda, au apărut copiii și apoi întoarcerea în România s-a tot amânat. În 2020, însă, au început să analizeze serios posibilitatea de a reveni acasă.

    Și-au construit casa de la distanță

    Primul pas făcut de cei doi a fost să se apuce de construcția casei la care visau de ani de zile. Aveau deja un teren în Pildești, județul Neamț, primit moștenire de la părinți. Au făcut schițe, s-au gândit la un plan al casei, și-au stabilit un buget și apoi au luat legătura cu o echipă de muncitori din țară. În aprilie 2020, șantierul era oficial deschis.

    „Am simțit că este timpul să ne întoarcem în România. Copiii au început să crească și, sincer, nu am vrut să ajungem în punctul în care să spună că nu își mai doresc acest lucru. Ne-am apucat de construcția casei în primăvara lui 2020, iar în vara lui 2023 eram deja mutați. Probabil că lucrurile ar fi mers mai repede dacă eram în țară, dar coordonând totul de la distanță, s-a întârziat puțin. Până la urmă, nu a fost o problemă. Nu ne propuseserăm un termen exact de finalizare”, spune Andreea.

    Interior alb, cu multă lumină naturală

    Cei doi tineri au făcut echipă pe tot ce a ținut de compartimentare și eficientizare a spațiului. Au pornit de la ideea unei case primitoare și confortabile, cu zone gândite pentru nevoile întregii familii. Andreea a insistat să aibă ferestre mari ca să se bucure de cât mai multă lumină naturală. Tot ea s-a ocupat de amenajarea interiorului. Robert, în schimb, a preluat partea tehnică a șantierului: instalații, tâmplărie, izolație ș.am.d.

    Ca dispunere, casa are parter, plus mansardă, și o suprafață utilă de 240 metri pătrați. Are trei dormitoare, două băi, un dressing, living, bucătărie, și o cameră care nu este mobilată încă și care va funcționa ca salon de make-up.

     

    Amenajarea a fost făcută fără ajutorul unui designer

    Andreea s-a ocupat, în detaliu, de amenajarea interiorului, cu inspirație de pe Pinterest sau de la diverse conturi de Instagram. I-a plăcut mult procesul, chit că lucrurile au venit la pachet cu numeroase provocări. Cea mai dificilă parte a fost gestionarea achizițiilor de la distanță. A făcut online cumpărăturile, așa că s-a întâmplat să mai primească produse cu defect sau piese neconforme cu descrierea de pe site. Dar experiența în sine i s-a părut interesantă și a făcut-o să își descopere un nou hobby.

    „Robert a avut mare încredere în ideile mele și mi-a dat mână liberă pe tot ce a ținut de design. Ne-am consultat însă de fiecare dată, pentru că am vrut ca interiorul să fie și pe gustul lui. Inițial, ne gândiserăm să apelăm la serviciile unui designer. Mă bucur însă că am renunțat la idee”, spune Andreea. „Mi-a plăcut să mă ocup de amenajare. E așa o satisfacție să vezi cum fiecare colțișor al casei prinde contur. E un proces dificil, e adevărat, mai ales dacă nu lucrezi cu softuri de proiectare. Îți imaginezi lucrurile într-un fel anume și, până la sfârșit, nu ai cum să îți dai seama dacă realitatea va corespunde cu ce ai vizualizat tu”.

    Construcția casei a costat 400.000 euro

    Și-au dorit o amenajare elegantă, cu tonuri neutre și accente de culoare care să aducă interiorului un aer ușor feminin. Predomină albul care reflectă lumina naturală și amplifică spațiul, mai ales la parter unde încăperile au proporții generoase. Ca finisaje, Andreea și Robert au optat pentru gresie în toată casa, o alegere făcută nu doar din considerente estetice. A fost și o decizie practică, fiind vorba de o suprafață ușor de întreținut și compatibilă cu sistemul de încălzire prin pardoseală. În cele trei dormitoare, gresia imită parchetul, iar în restul casei, au mers pe varianta unei imitații de marmură.

    Proiectul a costat în jur de 400.000 euro. În acest buget, intră construcția propriu-zisă a casei, cu partea de instalații, panouri solare, pompa de căldură aer-apă, folosită pentru încălzirea și răcirea interiorului, plus foișorul. Amenajarea a costat și ea în jur de 60.000 euro.

    „De la început, mi-am dorit mobilier alb și simplu. Am vrut ca pereții și gresia să aibă aceeași culoare, iar spațiul să fie cât mai luminos”, explică Andreea. „Știu că o să fie greu de întreținut, având trei copii în casă, dar de aici a pornit ideea mea de design și sunt foarte mulțumită de rezultat”.

    Amenajarea continuă zi de zi

    Deși s-au mutat de ceva vreme în casă nouă, Andreea spune că lucrurile nu s-au așezat definitiv. De exemplu, ei se gândiseră ca dormitorul copiilor să fie împărțit de cele două fete, dar cum Daria a vrut să aibă camera ei, tinerii părinți vor fi nevoiți să se gândească la alternative. Deocamdată, Alexandru are pătuțul în dormitorul matrimonial. Cel mai probabil, când va mai crește, va împărți camera cu Natalia. Din punct de vedere al funcționalității, Andreea spune că ar fi putut face lucrurile altfel. De exemplu, ar inversa locul băilor, dacă ar avea posibilitatea să o ia de la capăt. Ideal ar fi fost să aibă o baie mai mică la parter și să îi rămână spațiu pentru o cameră tehnică.

    „Sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce am realizat în acești trei ani. A fost mult de muncă, dar iubesc fiecare colțișor din casa noastră. Este locul în care intenționez să îmi creez o mulțime de amintiri împreună cu familia. Iubesc deja o grămadă de lucruri acasă: ferestrele mari, lumina naturală, riflajul din dreptul scărilor. Șemineul îmi place iarăși foarte mult. Visez casa asta de ani de zile. Îmi amintesc că atunci când am proiectat-o, am știut chiar și unde vom pune bradul de Crăciun. Este, fără îndoială, un proiect în care ne-am implicat cu tot sufletul”, spune Andreea.

    Foto: Andreea Mihoc

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    După 10 ani petrecuți în Irlanda, și-au construit casa visurilor pe un teren...