Case

Și-au construit casa visurilor lângă Vaslui, după aproape 10 ani petrecuți în străinătate

publicat pe 16 dec. 2022

    Nume: Alina Enache
    Profesie: full time marketing manager în cadrul unei companii de procesare a mierii și part time content creator la @acasa.cu.luna pe Instagram, TikTok si Youtube
    Oraș: periferia orașului Vaslui
    Tip de locuință: casă cu etaj, 220 metri pătrați
    Stă aici: din august 2016
    Împarte casa cu: cu soțul ei, cei doi băieți, Carol și Gabriel, câinele Rela, motanul Mog și alte trei pisici: Tigruța, Alertă și Cometa. În aceeași curte, mai locuiesc două căprițe, cinci iepurași, câteva găini și două rațe. De curând, și-a făcut cuib sub gard și o familie de fazani.

    În 2016, Alina și soțul ei începeau proiectul vieții lor, construcția casei la care visau de mulți ani, situată undeva lângă Vaslui. O locuință de 220 metri pătrați, înconjurată de pomi fructiferi și dealuri ce se văd în depărtare. Această priveliște i-a făcut pe cei doi tineri să vândă apartamentul abia cumpărat și să se mute în afara orașului.

    casa visurilor langa vaslui
    Acum, Alina și familia ei au parte de viața la care visau.

    Alina a fost cea care s-a ocupat de compartimentarea interiorului. Știa foarte bine ce-și dorește de la fiecare colț al casei pentru că își imagina proiectul de ani de zile.

    Parterul cuprinde bucătăria și sufrageria, care alcătuiesc împreună un open space de 43 metri pătrați. Tot la parter, mai există un vestibul, o baie, un birou, o spălătorie și o cameră tehnică. La etaj sunt trei dormitoare, încă o baie și un dressing.

    casa visurilor vaslui intrare
    O casă care îți spune bine ai venit încă de la intrare.

    Destinația camerelor este într-o continuă dinamică

    Încăperile nu sunt locuite neapărat așa cum au fost gândite inițial. De exemplu, când au construit casa de lângă Vaslui, Alina își imagina că la etaj vor fi dormitorul matrimonial, camera copilului și o cameră de oaspeți. În realitate, însă, încăperile sunt folosite ocazional de toți membrii familiei, împreună sau separat, în funcție de circumstanțe. Alina spune însă că nu este un aspect care să o deranjeze. Cel mai probabil, lucrurile se vor așeza de la sine când Carol și Gabriel, băieții ei de doi și respectiv opt ani, vor crește și vor dori să aibă fiecare camera lui.

    Alina, împreună cu soțul și cei doi copii. Fiul cel mare, Gabriel, pare să îi moștenească dragostea pentru designul interior.

    Înainte să locuiască la casă, Alina și soțul ei au stat într-un apartament cu o cameră

    casa visurilor vaslui alina enache
    Pasiunea Alinei pentru design interior se simte în fiecare colț al casei.

    S-au mutat în casa de pe deal, cum le place să-i spună, în 2016, după doi ani de relocare în România. Au lucrat în Marea Britanie timp de șapte ani, dar au mai locuit, pentru perioade scurte, în Italia, Portugalia și Grecia.

    La revenirea în țară, și-au cumpărat un apartament într-un bloc nou, bine poziționat, dar cu destul de multe probleme administrative. Decizia de a se muta într-o locuință mai spațioasă a venit în momentul în care au aflat că vor avea un copil. După îndelungi căutări, au găsit locul ideal pentru a-și construi casa pe care o visau de ani de zile. Alina recunoaște că nu a fost o misiune ușoară, mai ales că aveau pe listă foarte multe criterii de selecție.

    „Ne doream ceva suficient de departe de oraș, cât să nu ne deranjeze poluarea și aglomerația, dar suficient de aproape cât să nu fim nevoiți să facem naveta. Terenul trebuia să fie destul de mare ca cei mici să se poată juca în voie. Mai aveam în plan să cultivăm o grădină de legume, să punem câteva flori și eventual să creștem două-trei găini, deci suprafața era importantă. A, și încă ceva. Trebuia să ne încadrăm într-un anumit buget”.

    Pinterest și Houzz, surse de inspirație pentru amenajarea interiorului

    Funcționalitatea a fost criteriul principal care a dictat arhitectura casei. Au fost câteva lucruri pe care Alina și-a dorit neapărat să le bifeze: chiuvetă în dreptul ferestrei de la bucătărie, un hol spațios care să asigure intimitate la intrarea în casă, o sobă de teracotă, inspirată din perioada interbelică și un spațiu dedicat pentru spălatul și uscatul rufelor.

    Interiorul se încadrează în stilul farmhouse american, cu o cromatică neutră și mobilier clasic, din lemn masiv, dar și cu piese de la IKEA sau obiecte vechi, recondiționate. Compartimentarea decomandată a casei este inspirată din perioada petrecută în Marea Britanie. Având parte de ierni geroase, Alina a vrut să delimiteze zona de la intrare printr-un zid, astfel încât frigul să nu pătrundă în toată casa ori de câte ori deschide ușa.

    A folosit și elemente franțuzești – balcoanele cu fier forjat, ușile culisante care separă bucătăria de living și vitrina veche din dining, adusă chiar din Franța.

    „Decorarea casei, un proces fără final”

    Amenajarea interiorului nu este încă gata pentru că Alina are în plan să redecoreze biroul, să amenajeze camera lui Gabriel în fosta cameră de joacă și să se ocupe de foișor, când o să se încălzească vremea. Este însă activitatea ei preferată. Schimbă periodic locul pieselor de mobilier, adaugă textile și decorațiuni în funcție de sezon sau se ocupă de proiecte DIY pe care le documenteză și le împărtășește apoi cu comunitatea ei de pe Instagram.

    Pentru Alina, amenajarea casei a însemnat și descoperirea pasiunii pentru DIY

    casa visurilor decor baie
    Simțul estetic al Alinei se vede în fiecare încăpere

    În perioada în care a început construcția casei de lângă Vaslui, Alina a învățat să recondiționeze piese vechi de moblier. Prima încercare a fost să vopsească un scaun vechi și niște ghivece, folosind vopsea lavabilă de exterior, în care a adăugat pigment turcoaz. Își amintește că nu a nimerit proporțiile pentru că a ieșit o culoare destul de stridentă.

    „Al doilea proiect DIY a fost recondiționarea unui birou vechi, care avea blatul destul de deteriorat. Proiectul a durat cam mult pentru că am făcut câteva greșeli pe care a trebuit să le repar. A fost un fel de curs de recondiționare de mobilă. Biroul a folosit drept masă de toaletă până acum o lună, când m-am hotărât să îl mut în camera destinată biroului. După această experiență, am prins curaj și am trecut la piese și mai mari și mai complicate. Am recondiționat două vitrine de sufragerie, cu detalii și sculpturi”, povestește Alina.

    Au preferat să folosească materiale naturale, chiar dacă au cheltuit mai mult

    Construcția și amenajarea casei au costat în jur de 150.000 euro, prețul materialelor folosite fiind raportat la perioada anilor 2015-2016.  Alina și soțul ei au optat pentru finisaje de calitate, care să treacă testul timpului. La fel și în cazul mobilierului, cumpărat de la branduri precum Elvila sau Mobexpert. Cu toate astea, Alina spune că este foarte chibzuită când vine vorba de gestionarea bugetului. Apreciază lucrurile de calitate, dar urmărește atent piața înainte de a cumpăra un produs. Mărturisește că poate să aștepte și ani de zile până găsește obiectul care-i place, la un preț bun.

    Face periodic un declutter general, nu mai păstreză lucruri doar de dragul de a le păstra, deși la bază, ca om, spune că este un hoarder. Rar cumpără lucruri în mod impulsiv și lucruri care nu-i folosesc.

    „Anii petrecuți în Marea Britanie, când aveam câte două joburi și încercam să strângem fiecare liră, ne-au învățat că poți face economii dacă îți gestionezi bine resursele. Ajunseserăm să fim foarte inventivi în diferite situații, chiar să ne organizăm ca la carte, de la meal planning săptămânal, la vacanțe, ieșiri în oraș și alte nevoi personale. Doi ani ne-am impus să nu cheltuim nimic în afară de strictul necesar. A fost cel mai bun curs de dezvoltare personală”, spune Alina.

    Chestionar cu idei bune 

    Stilul de amenajare: american farmhouse, cu influențe british și franțuzești.

    Inspirație: Pinterest, Houzz și casele prin care am locuit sau am fost cazați temporar. A, și să nu uit! Mă uităm la anunțurile cu case de vânzare în Anglia, din zonele bune ale Londrei. Sunt adevărate reviste home&deco.

    Locul sau camera preferată: greu de spus. De exemplu, dimineața îmi place să o petrec în sufragerie, când răsare soarele și luminează toată încăperea. Iarna, când citesc o carte, îmi place să mă cuibăresc în scaunul balansoar de pe holul de la etaj, unde am o fereastră mare și o priveliște frumoasă către oraș și către dealurile din jur. Vara, când am nevoie de un moment de liniște, îmi place să stau în balcon, unde am un balansoar cuib. Îmi place, iarăși, să petrec timp în bucătărie, să gătesc ceva bun și să-i privesc pe copii cum se joacă în căsuța lor.

    casă lângă Vaslui fereastră hol
    Alina și-a dorit să aibă ferestre mari, în toată casa, pentru a putea admira dealurile din jur.

    Care e ultimul lucru pe care l-ai cumpărat, găsit sau făcut pentru casa ta: tot timpul cumpăr câte ceva pentru casă, fie că e ceva foarte mic, o cană, o ramă foto sau o decorațiune. Ca proiecte mai mari, am făcut modificări în camera de joacă pe care o transformăm în camera lui Gabriel. Vrem să reamenajăm spațiul de lucru, biroul de acasă și foișorul.

    Elementul preferat: ferestrele mari și camerele luminoase de care ne putem bucura în mare parte a anului, casa fiind situată cu fața spre sud. Chiuveta de ceramică din bucătărie, în stil farmhouse, de la IKEA. Mi-e tare dragă pentru că are două cuve și e suficient de spațioasă pentru a fi multifuncțională. La fel de dragă îmi este și masa din zona de dining pentru că se extinde cât să aibă loc 12 persoane. Aici ne adunăm cu familia și prietenii.

    Cea mai mare provocare: de când ne-am mutat cea mai mare provocare a fost fracturarea piciorului și o recuperare de câteva luni bune, ceea ce a dus la întreruperea tuturor proiectelor DIY care erau în plină desfășurare.

     Cel mai bun lucru vara: terasa, foișorul, balcoanele, sufrageria răcoroasă, căsuța copiilor, serile petrecute sub salcie în hamac, solarul și grădina din care ne luăm fructele și legumele naturale și proaspete.

     

    Cel mai bun lucru iarna: când ne adunăm la gura sobei cu un ceai sau cu un vin fiert. Îmi place și când ninge pentru că tot dealul devine derdeluș. Ne parcăm săniile la poartă și în momentul în care unul dintre vecini are nevoie de o sanie în plus, ne împrumutăm săniile, fără să mai cerem voie. Iarna avem mai mult timp liber, ne odihnim și petrecem mai mult timp împreună. Vara o petrecem alergând prin grădină, la udat florile ( o oră durează să le udăm) sau ne ocupăm de conservarea fructelor și a legumelor pentru iarnă.

    Cel mai mare răsfăț: soba care a costat aproximativ 7000 lei și un covor din lână de la Vivre. A costat în jur de 3000 lei. Pot să zic că e un răsfăț pentru că a fost una dintre cumpărăturile pe care le faci când nu e soțul acasă. Ha-ha!

    Resurse:

    Biano.ro, Ikea, Vivre, Mobirom, Somproduct, LenjeriiDeosebite.ro, Qdecor.ro, Jysk, Global Design Suceava, Dedeman, Elvila, Mobirom, OLX, VidaXL, Sinsay, Mobexpert, The Home.ro, H&M, Bonami, eMAG.

    Sursa foto: Alina Enache

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments