LIFE

D.O.R., restaurantul al cărui design interior a pornit de la un imens copac așezat în centru

publicat pe 09 mai 2022

    România ascunde multe locuri de poveste care merită descoperite și explorate, iar restaurantul D.O.R. este unul dintre ele. Vorbim despre un spațiu inedit, cu un design spectaculos, extrem de Instagramabil, dar și despre un loc unde vei descoperi mâncare delicioasă, organică, atent preparată pentru a satisface și cele mai pretențioase gusturi.

    Merită să faci un popas la D.O.R, situat în Tohanul Nou, zona Bran, dar ia aminte că poate fi și o destinație în sine, deoarece vei descoperi aici și două case de oaspeți, unice în zonă. Am fost tare curioși să aflăm mai multe detalii despre tot acest univers, așa că am stat de vorbă cu owner-ul, Dorin Olteanu.

    Un restaurant construit de la zero

    Dorin a vrut întotdeauna să facă turism, deoarece așa a crescut. Părinții lui au dezvoltat afacerea de familie „Crăiasa Munților”, iar el și-a dorit să continue povestea. Ideea unui restaurant i-a venit în 2017, când a realizat că în zona Bran „lipsește acel „altceva”, pentru că toată lumea oferea același lucru.” D.O.R. și-a deschis porțile pe 4 mai 2018, după ce a fost construit de la zero, în decurs de un an. E pe strada Branului 55 G, în Tohanu Nou, chiar pe marginea DN73, în sensul dinspre Bran spre Brașov.

    Dorin este unicul acționar, dar clădirea restaurantului aparține părinților lui, către care plătește chirie. Pentru concept, el a colaborat cu George Orzan, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți și designeri de interior din zonă. Au creat împreună un adevărat univers, din dragoste pentru natură și tradiții, înconjurat de peisaje superbe. „Și astfel am realizat că nu știi niciodată ceea ce ești capabil să faci până nu încerci”, spune owner-ul.

    Restaurantul are o suprafață totală de 800 metri pătrați
    Restaurantul are o suprafață totală de 800 metri pătrați

    Restaurantul are o suprafață totală de 800 metri pătrați, dispuși pe două nivele. „Cel mai generos spațiu este la parter, unde se află sala principală, bucătăria, barul, toaletele – practic 80% din locație – și mai avem un spațiu ce poate acomoda aproximativ 40 de persoane la etaj, un loc ceva mai intim, ideal pentru evenimente private de mici dimensiuni”, explică Dorin.

    „Copacul, un element care ne leagă de mâncare și natură, în același timp”

    Localul găzduiește un copac în centrul său, iar Dorin subliniază intenția arhitectului: „George a căutat acel element care ne leagă de mâncare și de natură în același timp, iar acesta a fost copacul. Semnificația lui vine din trecut, când în zona Branului se făcea multă agricultură, iar țăranii se așezau să mănânce la umbra unui copac. Trunchiul și crengile sunt naturale, doar frunzele sunt artificiale.” În mod evident, acest detaliu transformă localul și reprezintă principala atracție pentru turiști.

    Însă, așa cum precizează Dorin, nu este singurul element care contribuie la frumusețea spațiului. „Ferestrele mari, gândite ca o comunicare impecabilă între interior și exterior, șemineul uriaș, vizibil din toate colțurile restaurantului și accentele naturale (unele dintre ele lucrate manual, de meșteri populari ai zonei) care fac legătura cu tradițiile, cu natura, vin să întregească acest tablou al călătoriei într-o lume veche, readusă la viață într-un stil modern, contemporan”, adaugă el.

    D.O.R., un restaurant „picture perfect”

    Design-ul său a fost apreciat la nivel global, iar în 2021 a fost pe locul 3 în topul mondial Trip Advisor, la categoria Picture Perfect Restaurant. Dacă ești curios de podium, află că pe locul întâi a stat restaurantul Koral din Indonezia, iar pe doi, Le Grill din Cehia. Dorin spune cum vestea l-a bucurat enorm. „Topul este creat exclusiv pe baza voturilor utilizatorilor, așa că este evident că oaspeții noștri sunt cei care ne-au adus aici”, completează el.

    Împrejurimile completează decorul, deoarece de aici poți admira Bucegii, în toată splendoarea lor, cât și crestele Pietrei Craiului.

    Delicios. Organic. Românesc

    D.O.R. înseamnă multe, spune proprietarul, dar în primul rând este acronimul de la – delicios, organic, românesc. Meniul cuprinde rețete tradiționale reinterpretate într-un stil modern, la standardele zilelor noastre. Plus de asta, continuă el, preparatele sunt schimbate de două ori pe an, pentru ca vizitatorii să se poată bucura de bunătățile fiecărui sezon.

    „De exemplu acum, cei care ne vizitează se pot delecta cu o supă cremă de leurdă sau mâncare de urzici cu mămăligă coaptă. Încercăm să folosim cât mai multe ingrediente naturale, de la producători locali”, zice Dorin.

    Numele spațiului este conectat de concept, deoarece, adaugă antreprenorul, reprezintă un cuvânt tradițional, neaoș românesc – la fel ca restaurantul în sine – unic și imposibil de tradus în altă limbă. „Și mai este și începutul numelui meu – Dorin”, glumește el. Există o întreagă filozofie în spatele acestui termen și ale sentimentelor pe care le creează atunci când îl auzi. L-am rugat pe Dorin să-mi spună de ce crede că oamenii ar trebui să vină la D.O.R., iar el a descris cu mult drag și pasiunea valorile business-ului pe care l-a creat.

    „Când spui DOR, îți vin automat în minte cele mai frumoase momente ale vieții: îți este dor de mare, dor de răsărit, dor de un prieten drag sau de timpul tău cu tine. Îți este dor să fii bine, să te joci, să râzi, să guști din viață cu tot ce are ea mai bun. DOR-ul nu este o declarație de iubire, ci una de curaj. Iar noi avem curajul să promitem și să oferim clipe pe care oaspeții noștri vor dori să le retrăiască, gusturi pe care vor dori să le redescopere, arome pe care vor dori să le încerce iar și iar.

    Pentru că tuturor ne este dor de delicioasele mâncăruri cu gust de copilărie, de legumele și fructele de altă dată, aromate, culese direct din grădină. De liniște, intimitate și clipe deosebite. Și de asta să vină oamenii la DOR. Să redescopere frumusețea tradițională, îmbrăcată în eleganța modernismului”, încheie el și parcă brusc ni s-a făcut și nouă dor.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments