LIFE

Case țărănești care au fost restaurate și în care poți face o escapadă ca la bunica

publicat pe 20 oct. 2021

    „Vreau o casă la țară, cu mușcate la fereastră, prispă și pridvor”, este gândul din orice anotimp al orășeanului sufocat de trafic, agitație și poluare. Iar dacă ritmul alert ți se pare din ce în ce mai greu de suportat în spațiul citadin, poate c-ar fi bine să iei o pauză de la panică sau îngrijorare și să faci o escapadă în oricare dintre următoarele case țărănești.

    Turismul rural devine din ce în ce mai atrăgător pentru românul care a redescoperit viața la țară, așa că noi continuăm incursiunea în locurile frumoase din țară cu ceva cazări în case tradiționale restaurate. Vechi de sute de ani sau chiar mai mult, casele de oaspeți pe care ți le propunem mai jos nu arată doar ca-n povești, ci-ți propun propriile povești despre viața rurală de altădată, simplă și lipsită de griji.

    Casa de oaspeți Lazăr

    Șiclod, județul Harghita

    Căsuța desprinsă parcă dintr-un muzeu al satului unguresc este o locuință secuiască din lemn construită în 1941, într-un mic sat maghiar înființat în jurul anilor 1241-1254. Pentru că nu s-a locuit foarte mult în ea, noii proprietari ai casei nu au făcut prea multe lucrări de restaurare, păstrându-i farmecul vechi și culorile vii. Cei care aleg să înnopteze aici pot experimenta crâmpeie din stilul de viață rural transilvănean – secuiesc.

    Impresia generală este cea de călătorie în timp, însoțit fiind de confortul secolului 21. Gazdele promit că, odată ajuns în acest sat, vei simți ca și cum timpul a stat pe loc și te vei bucura de tradiție și de natură.

    Preț: de la 470 lei/noapte/7 persoane

    Casa Moroșenilor

    Breb, județul Maramureș

    O simplă călătorie în acest sat moroșan este o bucurie a simțurilor pentru iubitorii de tradiții și case vechi din lemn. Cea despre care vorbim are o vârstă de 100 de ani și a fost întinerită de proprietarii ei, care s-au întors la origini pentru a retrăi amintirile copilăriei și viața bună de la țară. Superba căsuță cu uși și obloane albastre a fost restaurată cu ajutorul meșterilor populari, fără să fie alterate elementele vechi care o fac deosebită.

    Stilul este cât se poate de evident, maramureșean, dar, deși are peste un secol vechime, casa oferă tot confortul dorit de oaspeții citadini. Casa Moroșenilor are trei dormitoare decorate cu mobilier tradițional, din lemn masiv, ștergare și pături cusute la război, așternuturi brodate și alte ornamente rurale, care amintesc de o vacanță la bunici.

    Preț: 93 euro/noapte/6 persoane

    Casa tradițională Sub Măgrin

    Sat Bătrân, județul Caraș-Severin

    Dacă vrei ceva mai rustic decât rustic, poate că alegerea perfectă ar fi această casă veche restaurată, cu o bucătărie mare și două dormitoare, încadrate cu grinzi de lemn și mobilate într-un un stil tipic locului, modest și confortabil. Ideală pentru patru persoane, casa cea primitoare are un aspect simplu, îmbrăcată în piatră de munte și cu fațada de un alb curat.

    Bucătăria dispune de cuptor cu vatră, ca pe vremuri, dar cât se poate de funcțional, unde, la nevoie se poate găti. Casa dispune și de baie și de o terasă generoasă. Locuința se află în vecinătatea Măgurei Zimbrilor, locul în care zimbrii cutreieră din nou liber după 200 de ani de absență, iar zona oferă numeroase experiențe de urmărire a vieții sălbatice.

    Preț: 70 euro/noapte/4 persoane

    Curtea de Mușcel

    Mușcel, județul Dâmbovița

    Din cele aproximativ 20 de gospodării ale Mușcelului, un sat cu peisaj submontan, gazdele s-au oprit la această căsuță cu pridvor, căreia au reușit să-i dea o viață nouă. Este vorba despre casa lui nea Lazăr, “Moșu”, veche de peste 100 de ani, în care au trăit trei generații. Casa a fost restaurată în 2006, cu păstrarea zidăriei de piatră și a pereților din bârne și înlocuirea a ceea ce a stricat timpul.

    Mai târziu, în 2019, casa a primit haine noi și a devenit mai primitoare: există o cameră a muzicii și a cărților, camera sobei, bucătăria surprizelor, scara de jucărie spre mansarda-dormitor și baia cu chiuvetă reinventată din celebrul lighean. Ai tot ce-ți trebuie și tot timpul din lume să te bucuri de viața simplă, în mijlocul naturii, lângă Parcul Natural Bucegi.

    Preț: 82 euro/noapte/6 persoane

    Casa Tradițională Schiulești

    Izvoarele, județul Prahova

    Într-un sat aflat la poalele muntelui Ursoaia, în zona submontană a Carpaților de Curbură, te așteaptă această minunăție în alb-albastru. O casă cu prispă care ar putea rivaliza oricând cu locuințele tradiționale grecești, casa tradițională din Schiulești a fost renovată total anul trecut, dar s-a păstrat cât se poate de mult spiritului gospodăriei tradiționale țărănești de la munte. A primit, în plus, facilitățile indispensabile confortului urban.

    Casa dispune de două dormitoare cu pat matrimonial, în care decorul alb impecabil este cel dominant, cu ornamente minime care amintesc de stilul rural. Dacă alegi să vizitezi această casă în sezonul rece, te poți încălzi în living, lângă soba cu lemne ca cea a bunicilor. Pe lângă casa cea cochetă, proprietatea dispune și de o grădină generoasă și de o livadă.

    Preț: 100 euro/noapte/6 persoane

    Foto: Airbnb, Travlocals

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments