UTILE

Ce tip de stingător de incediu ar fi indicat să ai în casă și cum să-l folosești în siguranță

publicat pe 16 ian. 2024

    Numai prin folosirea corectă a unui stingător de incendiu poți evita extinderea unui foc. Mecanismul de acționare a stingătorului este relativ simplu, însă trebuie folosit după anumite reguli. Iată cum se folosește un stingător de incendiu, pas cu pas, și cum trebuie acționat în cazul producerii unui foc. 

    Legea pentru securitatea la incendiu nu impune ca locuința să fie echipată cu stingător. Există o reglementare privind dotarea cu stingătoare în spațiile și locațiile care primesc public. La fel și pentru zonele în care sunt stocate și manipulate materiale cu risc sau vehicule profesionale (transport de persoane sau marfă). 

    Cum se folosește un stingator de incendiu

    Dar 50% din incendiile produse în clădirile rezidențiale au loc în bucătărie, în timpul gătitului. Uleiurile și grăsimile vegetale sau animale intră în contact cu căldura degajată la niveluri mari și pot lua foc. Așa că e recomandat să ai unul în casă și să știi cum să-l folosești.

    Tipuri de stingătoare de incendiu

    cum se foloseste un stingator de incendiu shutterstock

    Incendiile sunt clasificate în funcție de natura materialelor sau a substanțelor combustibile prezente în spațiul afectat de incendiu, care pot fi implicate în procesul de arde. De aceea, există astfel mai multe clase de stingătoare, fiecare cu un scop precis: 

    • stingător de incendiu clasa ABC: un stingător polivalent È™i des întâlnit. Se foloseÈ™te pentru a stinge focurile din clasa de incendiu A (materii solide precum hârtia, unele È›esuturi, lemn), din clasa de incendiu B (lichide sau solide lichefiabile inflamabile precum alcoolul) È™i focurile din clasa de incendiu C (gazul). Pentru acest stingător, agentul de stingere este o pulbere; 
    • stingător cu CO2: agentul de stingere este gazul, adică dioxidul de carbon. Permite stingerea rapidă a incendiului, în special a focurilor din clasa B. FuncÈ›ionează bine È™i pentru focurile de natură electrică. Aceste stingătoare nu lasă niciun tip de reziduu È™i nu deteriorează instalaÈ›iile electrice; 
    • stingătoare cu apă pulverizată cu aditivi: se folosesc pentru a stinge incendiile din clasele A È™i B; 
    • stingătoare cu spumă: foarte eficiente pentru a combate incendiile provocate de lichide inflamabile. Sunt recomandate pentru focurile din clasele A È™i B. 

    Cum se folosește un stingator de incendiu, pas cu pas

    cum se foloseste un stingator de incendiu shutterstock

    Stingătoarele se folosesc la fel, indiferent de tipul de incendiu. În primul rând, în cazul unui foc mai mare, distanța recomandată este de minimum șase metri. De asemenea, indiferent de intensitate incendiului, lasă preventiv o cale de acces în spatele tău. 

    Apoi:

    1. tragi siguranța
    2. îndrepți furtunul spre baza focului
    3. apeși pârghia de acționare pentru a elibera pulberea sau dioxidul de carbon
    4. și miști stingătorul dintr-o parte în alta

    Dacă focul se extinde trebuie să ai un culoar sigur de evacuare și să părăsești zona de urgență. După care să suni la 112 pentru intervenția Pompierilor. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments