CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cum scapi de mucegaiul negru de la ferestre, care poate afecta și sănătatea casei, și sănătatea ta

  Eliminarea mucegaiului negru din casă nu este doar o necesitate estetică, ci și o măsură esențială pentru sănătatea ta și a locuinței în general. Din diverse motive, m-am confruntat de multe ori cu problema asta sub ferestrele de la dormitor, iar fiindcă continua să apară indiferent cât de bine îl curățam, m-am documentat și am aflat care sunt pașii corecți atât pentru a-l îndepărta, dar și pentru a preveni reapariția lui. Iar acum îți spun și ție cum poți să scapi de mucegaiul negru de la ferestre.

  Din punct de vedere al sănătății organismului, expunerea la mucegai negru poate duce la probleme respiratorii, iritații la nivelul ochilor, nasului și gâtului, agravarea alergiilor și a simptomelor precum umflarea feței sau a gâtului și așa mai departe. El este periculos și pentru structura casei, fiindcă sapă în pereți și poate afecta inclusiv proprietățile izolatoare ale materialelor de construcție, poate descompune și deteriora lemnul și este coroziv și pentru mental. Lucruri pe care este bine să le previi, așa că hai să vedem ce am aflat despre cum să rezolvi problema.

  Curățarea regulată și ventilația sunt importante

  curatare mucegai
  Folosește soluții speciale pentru îndepărtarea mucegaiului

  Primul pas în combaterea mucegaiului negru este curățarea regulată. Asigură-te că ferestrele și zonele afectate sunt curățate cu atenție, folosind soluții pe bază de oțet alb sau peroxid de hidrogen. Mai există în comerț și produse speciale pentru îndepărtarea mucegaiului care conțin clor. Aceste substanțe nu doar îndepărtează mucegaiul existent, dar sterilizează zona și previn dezvoltarea ulterioară a sporilor.

  Apoi, ventilarea adecvată a încăperilor este crucială dacă vrei să știi cum să scapi de mucegaiul negru de la ferestre. Aerisește regulat casa și, dacă poți, folosește ventilatoare pentru a asigura o circulație eficientă a aerului, astfel încât să reduci umiditatea ambientală.

  Folosește vopsele cu proprietăți antimucegai

  După ce ai terminat cu procesul de curățare, este posibil să fie nevoie să văruiești în zona cu probleme. Soluțiile care îndepărtează sporii de mucegai nu sunt întotdeauna prietenoase cu vopseaua – pe care, apropo, o poate păta sau decolora și mucegaiul în sine. Ca să te asiguri că nu va trebui să treci prin acest proces de curățare și vopsire din nou și din nou, folosește în zona respectivă o vopsea cu proprietăți antimucegai.

  Identifcă și elimină cauzele apariției mucegaiului

  condens la ferestre
  Condensul și umiditatea sunt principalele cauze ale apariției mucegaiului

  Dacă tot am menționat umiditatea, trebuie să știi că aceasta este una dintre cauzele principale ale apariției mucegaiului. Sporii sunt un semn că în locuința ta există un nivel crescut de umiditate. Ca să menții un nivel echilibrat în încăperile predispuse la acest lucru, folosește absorbante de umiditate (pe care le găsești în comerț) sau dispozitive dezumidificatoare.

  Un lucru care m-a ajutat personal să reduc umiditatea din încăpere a fost încălzirea corespunzătoare. În calitate de locuitor într-un bloc vechi din București racordat la sistemul central de încălzire, mi se întâmplă adesea să am caloriferele reci. Asta ducea la formarea condensului pe geamuri în sezonul rece. Dacă nu ai posibilitatea să reglezi caloriferele sau să îți instalezi o centrală de apartament, recomandarea mea este să folosești un calorifer electric – la mine a eliminat complet problema condensului.

  Caută posibile scurgeri de apă ascunse

  Scurgerile de apă reprezintă un factor major în formarea mucegaiului. Verifică și repară orice scurgeri în jurul ferestrelor pentru a preveni acumularea de umiditate. Privește cu atenție interiorul ramelor care încadrează geamul pentru a vedea dacă accesoriile de etanșare sunt încă în condiție bună – dacă nu, înlocuirea lor te va ajuta să scapi de mucegaiul de la ferestre.

  În plus, o izolare termică eficientă a ferestrelor contribuie la menținerea temperaturii optime în casă și ajută, de asemenea, la prevenția condensului. Poate fi cazul să investești în ferestre noi – nu doar că te vor scăpa de mucegai, dar datorită lor vei avea mai mult confort termic în casă și fiindcă nu te vei mai confrunta cu pierderi de căldură, vei plăti facturi mai mici.

  Dacă ai încercat deja toate aceste soluții și nu au funcționat decât temporar, iar acum te întrebi cum să scapi de mucegaiul negru de la ferestre odată pentru totdeauna, este momentul să apelez la ajutorul unui profesionist. Acesta poate face o evaluare și soluționare adecvată a situației. Uneori, mucegaiul se poate extinde mai mult decât vezi cu ochiul liber și nu doar la suprafața peretelui, caz în care nici problema nu poate fi rezolvată prin metode superficiale.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum scapi de mucegaiul negru de la ferestre, care poate afecta și sănătatea c...