
Ții minte vremurile tinereții când tot ce-ți doreai era să fii adult independent și să poți face ce vrei? În acele timpuri, „oamenii mari” obișnuiau să-ți spună să nu te grăbești, pentru că vei duce dorul copilăriei și adolescenței. Dar cine să-i asculte? Anii nu-i ții în loc și uită-ne în prezent, la peste 30 de ani, cum tot încercăm să nu fim chiar atât de maturi, deoarece adevărata vârstă e în suflet.
În vreme ce unele lucruri merită păstrate la fel, cum ar fi spiritul ludic, curiozitatea și bucuria lucrurilor mici și simple, altele nu-și mai au locul în viața noastră de acum. E bine să ai o relație constructivă cu copilul din tine, dar să ai grijă să nu-l scoți atât de mult la suprafață, încât să retrogradezi la stadiul lui.
La peste 30 de ani, se presupune că deja am căpătat puțină înțelepciune, astfel încât să știm (cât de cât) cum să trăim bine și să facem alegerile corecte și potrivite. Pentru cine încă nu a ajuns aici, dar încearcă, am pregătit o listă de obiceiuri „așa nu”, la care poți încerca să lucrezi și care sigur te vor ajuta să-ți îmbrățișezi vârsta, fără să-ți distrugi spiritul.
Acasă la tine
Ordine în casă, ordine în minte
Viața de adult vine cu multe presiuni și griji, unde mai pui că și Marele Internet este plin de sfaturi și psihologie 2.0. Dacă te simți copleșită, ia și fă puțină ordine – mintea ta va fi liberă, casa mai curată, iar tu mai fericită.
Schimbă lenjeria săptămânal
Ok, nici eu nu cred când scriu asta și sunt tare curioasă de oamenii care chiar se țin de acest obicei, săptămână de săptămână. Nu cred că este neapărat o problemă de timp, dar rutina în sine pare să taie cheful instant. Însă, o dată la două săptămâni este ideal – e un mic obicei care te disciplinează, plus că-ți asigură un somn pufos, exact ce ai nevoie pentru a-ți recâștiga energia pierdută peste zi.
Nu aștepta să strângă nimeni după tine
Viața cu părinții are dezavantajele și beneficiile sale. Printre cele din urmă, e sentimentul ăla când ai senzația că ești la hotel și toate-ți sunt servite la nas. În viața de zi cu zi, viața adultă, nu este obligația nimănui să-ți spele vasele, să-ți facă de mâncare sau să-ți strângă lucrurile împrăștiate prin casă. Este doar responsabilitatea ta de om independent. Iar dacă împarți casa cu cineva, învăța să împarți și responsabilitățile.

Ordine în casă, ordine în minte
Lucrurile de calitate își fac simțită prezența
Cu toții avem tricouașe, pantaloni de pijama și lenjerii care nu mai sunt ce-au fost odată, dar vorba aia, avem o vârstă, hai să începem să ne comportăm ca atare. Nu mai e cool să stăm îmbrăcați în haine extra uzate și nici să păstrăm în sertar „chiloții de oraș” și „cei de casă.”
Odată cu vârsta e important să înțelegem că lucrurile de calitate au o durată de viață mai lungă și ne fac să ne simțim și mai bine, așa că folosește lenjerii de pat din bumbac, lenjerii intime comode, cât și haine de casă care să nu fie ponosite și obosite.
În viața de zi cu zi
Pune un ban deoparte
E foarte bine dacă ești un spirit liber care nu pune prea mare accent pe bani sau nu te uiți la prețuri atunci când ieși în oraș, ori îți iei un lucru fără să stai prea mult pe gânduri. Însă dacă deja ai terminat banii cu două săptămâni înainte de salariu, e timpul să-ți schimbi un pic stilul de viață și să-ți organizezi finanțele mai bine. Poate generația noastră n-a avut educație financiară ca la carte, dar a venit vremea să știm cum să ne gestionăm bugetul, astfel încât să putem să ne descurcăm zi de zi.
Unde mai pui că plecările alea mult visate costă bani, știi? PS: nu uita de pensie. Pare peste 100 de ani treaba asta, dar niște economii pentru timpurile bătrâneții nu sună rău deloc.
Restanțele de plată nu sunt cool
Poate într-o lună economisești ceva bani dacă nu-ți plătești facturile la timp, dar luna următoare vei avea de plată dublu, iar treaba asta nu ajută pe nimeni, crede-mă. Cel mai bine, când iei salariul, prima oară îți plătești dările (chirie, întreținere, lumină, abonamente etc.), iar apoi gestionezi ce-ți rămâne.
Învață să accepți criticile și feedbackul
Copiii bat din picior când ceva îi dezamăgește și îi supăra, ba pot face și tantrumuri dacă ceea ce aud nu este pe gustul lor. Ți s-a întâmplat să reacționezi așa și la maturitate? Nu e chiar cel mai sănătos mod de a face față emoțiilor negative și este fix situația în care copilul pune stăpânire pe adult. Uneori, criticile și feedbackul sunt modalități de a progresa și de a deveni mai bun. Mda, sună a clișeu, însă nu e fals deloc.
Nu le poți avea pe toate
Viața de adult ne face să visăm mai greu, dar asta nu înseamnă că trebuie să încetăm să facem asta. Însă, ne mai învață și compromisul. Uneori e dificil să le avem pe toate, așa cum ni le-am imaginat – și vacanțe, și ieșiri în oraș, și obligații, și mașina aia nouă. Dacă-ți pui mâinile în sân și ai o atitudine irascibilă, nu ajută pe nimeni, nici măcar pe tine. Fix în momentele astea e bine să practici recunoștința și să te bucuri de ceea ce ai.

În raport cu tine
Ai grijă de tine
Tu ești cel mai prețios om pentru tine – tu ești acolo să te ridici de pe jos, să te susții când ai nevoie și să te îmbărbătezi în momentele de descurajare. Ai grijă de sănătatea ta psihică, mergi la terapie și încearcă să-ți rezolvi problemele care-ți vin din copilărie. Nu uita să-ți iubește corpul pentru tot ceea ce face pentru tine, și nu vorbi urât despre el sau despre tine.
Stilul de viață sănătos nu e un clișeu
Nu e nevoie să te transformi într-un guru al fitnessului și dietelor și nici măcar nu te încurajăm să faci asta. Însă, e bine să începi să mănânci mai sănătos și să faci puțină mișcare; oricât de bine ai arăta, corpul tău nu mai e acelați ca la 20 de ani și nici rezistența pe care o aveai atunci nu se compară cu cea de acum. E fix genul de situație în care inima vrea, dar trupul nu mai poate, iar matur ar fi să asculți treaba asta.
Nu mai încerca să mulțumești pe toată lumea
Viața reală nu este un film de liceu, deși are multe asemănări cu acest gen. Ai vârsta la care nu mai trebuie să mulțumești pe toată lumea și nici să demonstrezi nimic celor din jur. Da, e de așteptat să evoluezi zilnic pentru tine și să încerci să devii un om mai bun de dragul tău, însă ar fi bine să nu mai faci nimic din ceea ce nu-ți face plăcere, iar acel „people pleasing” are la bază doar o problemă de încredere și este responsabilitatea ta să lucrezi la asta. Si da, e bine să știi când și cum să zici „NU.”
Validează-te singură
E minunat când ești validat din exterior, dar nu încerca să cauți mereu confirmări. Încearcă să lucrezi cu propriul sindrom al impostorului și să fii conștientă de atuurile tale, astfel încât să nu mai aștepți palma de încurajare pe spate. E posibil să nu vină niciodată dacă nu știi să ți-o oferi chiar tu.
Acceptă-te așa cum ești
Da, poate e cel mai des lucru pe care-l auzi, dar este și cel mai adevărat. Dacă nu te iubești pe tine, dacă nu te accepți așa cum ești, nici cei din jur nu o vor face. Ia curajul acela nativ din copilărie și adu-l în viața ta de acum, fără frică și regrete. E poate cel mai frumos lucru care ți se poate întâmpla în lumea asta.

În raport cu ceilalți
Relațiile înseamnă muncă
Relațiile de prietenie, dar și cele de iubire, înseamnă muncă, înțelegere, comunicare, fix toate lucrurile alea pe care comediile romantice le fac să pară ușoare și naturale. Întreținerea unei legături este un efort conștient de ambele părți, iar tehnicile de genul „ba tu” sau comparațiile inutile nu ajută cu nimic. E nevoie de ascultare activă și abilitatea de a înțelege că nu totul se învârte în jurul tău sau are legătură directă cu tine.
Comunică ceea ce ai nevoie
Nu mai ești la vârsta la care să-ți apere altcineva interesele și să te ascunzi după fusta mamei. Este nevoie să comunici clar lucrurile de care ai nevoie și pe care le dorești de la cei din jur. A venit momentul să treci peste rușine și să-ți asumi cine ești și ce vrei.
Nu totul se învârte în jurul tău
Simt nevoia să creez un punct în sine din asta. Nu ești singură pe lume și nu totul are legătură cu tine. Exersează-ți empatia și înțelegerea în raport cu iubitul sau prietenii și vei avea numai de câștigat. Uneori, o atitudine ostilă din partea unei alte persoane poate să aibă legătură fix cu modul în care ea se simte cu ea; nu o face despre tine și nu minimiza supărările altcuiva prin propria ta supărare.
-
Cum se face corect desfundarea căzii de baie. 5 metode rapide și eficiente
Îți spunem și ce să faci ca să previi înfundarea căzii.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Curățarea bateriei de la chiuvetă. Ingredientele naturale care dau strălucire fără urme
Oțetul îți va fi de mare ajutor.
-
UTILE
4 cauze pentru care auzi zgomot în priză: ce înseamnă și când ar trebui să chemi electricianul
Pentru siguranța ta și a casei tale, ține cont de zgomote și caută-le rezolvarea.