LIFE

Cum îngrijești și înmulțești Fittonia sau planta cu piele de șarpe

  Cultivată în mod normal ca plantă de apartament în ghiveci, Fittonia, cunoscută drept Planta cu piele de șarpe sau Floarea care leșină, e o plantă perenă veșnic verde, cu frunze ovate, de culoare verde profund și cu nervuri delicate. Deși cea mai populară culoare a nervurilor este alb-argintiu, se găsesc ușor și soiuri cu nervuri în nuanțe de roșu, roz, alb și verde.

  Fittonia este o plantă cu creștere lentă care înflorește rar atunci când este cultivată ca plantă de interior – înflorește ocazional, dar florile sunt minuscule, roșiatice sau alb-gălbui.

  Nume comunFittonia, Planta cu piele de șarpe, Floarea care leșină
  Nume botanicFittonia albivenis
  FamilieAcanthaceae
  Tip plantăPerenă
  Dimensiune la maturitate8-15 centimetri înălțime
  LuminăLumină parțială
  Tip solUmed, dar bine drenat
  pH solAcid
  Anotimp înflorireVara
  Culori floriAlb, roșu
  ProveniențăAmerica de Sud
  ToxicitateFittonia nu este toxică pentru animale.

  Îngrijirea Fittoniei

  Fittonia este, fără îndoială, o plantă frumoasă, însă este capricioasă și nu tocmai ușor de crescut ca plantă de interior. E sensibilă la lumina puternică, directă a soarelui, iar frunzele ei suferă rapid arsuri.

  Planta cu piele de șarpe preferă substratul pe bază de turbă. Aceasta trebuie menținută constant umedă, cu un nivel ridicat de umiditate ambientală, asigurat prin stropirea frecventă a frunzelor sau prin așezarea ghiveciului într-o tavă plină cu pietricele și apă.

  floarea care lesina
  Fittonia preferă soarele luminos, dar indirect, și, în completare, o lampă de creștere te poate ajuta să o păstrezi sănătoasă.

  Lumină

  Fiind o plantă tropicală care crește în mod natural în pădurilor tropicale, preferă condiții similare atunci când este cultivată ca plantă de apartament. Nu-i place lumina completă a soarelui, preferă soarele luminos, dar indirect, așa că este recomandat să o așezi în dreptul unei ferestre orientate spre nord. Pentru a te asigura că nevoile ei sunt îndeplinite sugerăm să folosești în completare o lampă de creștere pentru plante cu lumini fluorescente.

  Sol

  Fittonia se dezvoltă bine în substraturi pe bază de turbă. Preferă un sol cu ​​pH ușor acid (6,5), umed, dar bine drenat.

  Apă

  Menținerea unui mediu umed pentru plantă poate fi o provocare. Fittonia este predispusă să ofilească dacă este lăsată să se usuce. Deși se poate recupera rapid dacă este udată complet, „leșinurile” repetate (n.r. de aici și numele popular Floarea care leșină) își vor face simțite, în cele din urmă, efectele asupra plantei. La cealaltă extremă, plantele Fittonia lăsate în apă stagnantă vor dezvolta frunze îngălbenite și moi.

  Temperatură și umiditate

  Fittonia prosperă la temperaturi de aproximativ 20 de grade Celsius, dar tolerează temperaturi de până la 25-27 de grade Celsius. Plantele din acest gen preferă condiții umede similare cu cele găsite în pădurile tropicale, așa că stropirea regulată a frunzelor va împiedica uscarea plantelor. În climatele aride sau în lunile uscate de iarnă, utilizarea unui umidificator de cameră poate fi utilă. Creșterea acestora în terarii, grădini din sticle sau grădini acoperite, unde umiditatea este ridicată și lumina difuză, este o idee excelentă.

  fittonia verde cu rosu
  Fittonia Pearcei, cu frunze verde intens și nervuri roșiatice.

  Îngrăşământ

  În timpul sezonului de creștere, fertilizează plantele săptămânal cu o doză slabă de îngrășământ lichid pentru plante tropicale. Un îngrășământ echilibrat diluat la jumătate din putere este potrivit.

  Tipuri de Fittonia

  • „Argyroneura”: frunze de un verde intens, cu nervuri alb-argintii
  • „Pearcei”: frunze de un verde intens și nervuri roșiatice
  • „Frankie”: frunze roz deschis și verzi
  • „Fortissimo”: frunziș verde și nervuri roșii și roz
  • „Red Star”: frunze luminoase roz-roșu

  Tundere

  Fittonia crește rapid în condițiile potrivite, iar ciupirea vârfurilor menține creșterea unu frunziș stufos, la fel și ciupirea mugurilor.

  Înmulțirea plantei Fittonia

  Floarea care leșină se înmulțește prin butași recoltați din vârful tulpinii la sfârșitul primăverii sau începutul verii, atunci când replantezi planta. Recoltarea butașilor din vârful tulpinii este cea mai bună modalitate de a înmulți plantele Fittonia. Iată cum:

  1. Folosește o foarfecă de grădină curată și ascuțită și taie vârful tulpinii pe diagonală. Asigură-te că incluzi cel puțin două noduri de creștere pe partea inferioară a butașilor pentru șanse mai mari de reușită.
  2. Sădește partea inferioară a butașilor într-un ghiveci cu sol pe bază de turbă. Folosirea unui hormon de înrădăcinare nu este de obicei necesară, dar dacă condițiile tale sunt mai puțin decât ideale (prea uscate sau prea reci), hormonul de înrădăcinare este recomandat.
  3. Odată ce ai plantat butașii, păstrează solul umed, dar nu ud. De obicei rădăcinile încolțesc în două până la trei săptămâni.

  Replantarea plantei Fittonia

  Orice substrat convențional și un ghiveci standard pentru plante de apartament, cu găuri de drenaj inferioare, sunt de obicei de ajuns pentru Fittonia. Replantează Fittonia anual primăvara sau la începutul verii, folosind întotdeauna substrat proaspăt pentru a preveni compactarea solului și saturarea acestuia cu apă.

  Boli și dăunători

  Problemele legate de insecte includ ciuperci, ploșnițe sau afide. Infestările trebuie tratate imediat – un ulei insecticid, cum ar fi uleiul de neem, iar plantele izolate pentru prevenirea răspândirii dăunătorilor și la alte plante de interior.

  Probleme comune ale Fittoniei

  Fittonia se lovește de aceleași probleme de care se lovesc multe alte plante de interior tropicale. Deși plantele se pot deteriora sever, modificarea condițiilor de mediu le poate salva de la moarte.

  Frunzele devin galbene

  Îngălbenirea frunzelor este un semn că planta este supra udată.

  Frunzele cad

  Căderea frunzelor este de obicei rezultatul temperaturilor scăzute sau al curenților de aer.

  Frunzele se usucă

  Acest lucru indică de obicei că plantele au nevoie de un mediu umed sau sunt expuse prea mult timp direct la soare. Folosește un umidificator de cameră iarna, când nivelul de umiditate poate scădea semnificativ și protejează Fittonia de lumina directă a soarelui.

  Fittonia este ușor de îngrijit?

  Fittonia este o plantă foarte capricioasă, având nevoie de condiții specifice. Climatul tropical poate fi dificil de imitat. 

  Pot crește Fittonia în interior?

  Fittonia nu rezistă la temperaturi scăzute, așa că poate fi cultivată doar în interior dacă nu locuiești într-o zonă cu o climă apropiată de climatului tropical.

  Cât de repede crește Fittonia?

  Fittonia este o plantă cu creștere lentă.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum îngrijești și înmulțești Fittonia sau planta cu piele de șarpe