Plante

Cum îngrijești Dieffenbachia, planta care poate crește 60 centimetri în înălțime într-un singur an

  Dieffenbachias este o plantă tropicală cu frunze ovale, ascuțite, colorate într-o varietate de combinații de nuanțe verde, crem și alb. O Dieffenbachia matură, bine crescută, poate atinge o înălțime de până la trei metri, cu frunze de 20 de centimetri lungime. Cu toate acestea, plantele ajung rareori la această dimensiune în condiții tipice de interior, unde ating în mod frecvent dimensiuni cuprinse între un 1-1,5 metri înălțime. Dieffenbachia este o plantă cu creștere rapidă, care poate atinge 60 de centimetri înălțime într-un an de la plantarea unui butaș înrădăcinat, cu condiția ca noua plantă să primească suficientă lumină. 

   

  Nume comun Dieffenbachia
  Nume botanic Dieffenbachia spp.
  Familie Araceae
  Tip plantă Perenă erbacee
  Dimensiune la maturitate 1-3 metri înălțime
  Lumină Lumină indirectă, umbră parțială
  Tip sol Pe bază de turbă, bine drenat
  pH sol Acid
  Proveniență Caraibe, America de Sud
  Toxicitate Dieffenbachia este toxică pentru animale.

   

  Dieffenbachia poate crește până la 60 de centimetri în înălțime într-un singur an.

   

  Îngrijirea plantei Dieffenbachia

   

  Genul Dieffenbachia include un grup mare de plante perene tropicale frumoase, dar cele mai frecvent cultivate sunt D. sequine, D. oerstedii, D. maculata și D. amoena. În interior, Dieffenbachia crește armonios dacă este expusă la lumina puternică indirectă a soarelui, crescută într-un substrat fertil, bine drenat, cu un conținut ridicat de turbă.

   

  Fiind o plantă tropicală, Dieffenbachia preferă niveluri de umiditate ridicate, așa că așezarea ei pe o tavă cu apă cu pietricele este o idee excelentă. În plus, dacă mediul este umed chiar și în lunile reci frunzele plantei nu se vor usca pe timpul iernii.

   

  Asemeni multor alte plante de interior, udarea excesivă este o problemă comună în cazul acestei plante. Înainte de udare trebuie să te asiguri că primii cinci centimetri de la suprafața solului sunt uscați complet. Apoi, planta poate fi udată abundent, iar apa trebuie să se scurgă prin orificiile de drenaj. Pe măsură ce planta crește poți să îndepărtezi frunzele inferioare slăbite – acest lucru va da o formă frumoasă, ordonată plantei. 

   

  Lumină

   

  Parte din popularitatea plantelor Dieffenbachia se datorează faptului că acestea rezistă și se dezvoltă și în condiții de umbră, deși în lunile de iarnă Dieffenbachia preferă să fie plasate într-un loc luminos. În timpul sezonului de creștere, planta preferă umbra parțială sau lumina puternică indirectă. Partea orientată spre lumină se va dezvolta mai frumos, așa că sfatul nostru este să rotești periodic ghiveciul astfel încât tot frunzișul plantei să fie expus la lumina naturală.

   

  Sol

   

  Folosește un substrat bine drenat și, pentru a proteja rădăcinile, ai grijă ca acestea să nu fie lăsate într-un sol ud. 

   

  Apă

   

  În timpul sezonului de creștere, Dieffenbachia preferă nivelurile obișnuite de umiditate în interior. O Dieffenbachia matură ar putea avea nevoie să fie udată de două ori pe săptămână, iar în timpul iernii poți să reduci cantitatea de apă. Ai mare grijă să nu uzi excesiv planta pentru a evita putrezirea rădăcinilor. Parte superioară a solului trebuie să fie complet uscată înainte de udare.

   

  Temperatură și umiditate

   

  Dieffenbachia prosperă în condiții calde, de la 20 la 25 de grade Celsius. Dacă temperatura scade sub 15 grade sau dacă planta este expusă la curenți de aer reci își poate pierde din frunzele inferioare și poate căpăta aspectul unui palmier.

   

  Îngrăşământ

   

  Pentru cele mai bune rezultate fertilizează în mod regulat planta (la fiecare 4-6 săptămâni) cu un îngrășământ echilibrat, diluat. 

   

  Dieffenbachia maculata cu frunze pestrițe

   

  Tipuri de Dieffenbachia

   

  Dintre numeroasele specii de Dieffenbachia, doar câteva sunt disponibile în florării și magazine:

   

  • D. seguine, cea mai populară specie Dieffenbachia, este originară din Brazilia, cu ciorchini de frunze mari, ovate, cu margini verzi de culoare galbenă sau crem. În timp, cu îngrijirea potrivită, aceasta poate crește până la 3 metri înălțime.
  • D. maculata (cunoscută anterior ca D. picta), include soiuri bune care includ „Perfection”, cu frunze verde intens, pestrițe, „Rudolph Roehrs”, cu frunze complet galbene, cu pete de fildeș; și „Superba”, cu frunze mai groase și pestrițe cu alb. „Camille” are frunze galben pal cu margini albe și crește până la aproximativ un metru înălțime.
  • D. amoena este o plantă mare, poate atinge o înălțime de 180 de centimetri, cu frunze mari, ovalei. Un soi notabil este „Tropic Snow”, care are frunze mai mici.

   

  Înmulțirea plantei Dieffenbachia

   

  Există două modalități simple de înmulțire pentru Dieffenbachia:

   

  Înmulțirea prin diviziunea rădăcinii

   

  1. În timpul replantării de primăvară rădăcinile pot fi împărțite și plantate în propriile ghivece. Atenție însă, unele rădăcini trebuie să rămână intacte, așa că manevrează planta cu atenție. 
  2. Asigură-te că nu deteriorezi sistemele radiculare ale plantei mamă în proces și că folosești un instrument sterilizat.

   

  Înmulțirea prin butași

   

  1. Butașii de Dieffenbachia fac rădăcini dacă sunt așezați în pământ umed.
  2. Taie butașii cu atenție cu un instrument sterilizat, folosește un hormon de înrădăcinare și plantează-i în pământ. 
  3. Pe măsură ce butașii prind rădăcini, frunzele vor apărea treptat.

   

  Replantarea plantei Dieffenbachia

   

  Dieffenbachia are adesea nevoie de replantare anuală. Rădăcinile care ies de la suprafață, rădăcinile crescute, care ies prin găurile de drenaj, și căderea frunelor ar putea semnala că planta trebuie replantată.

   

  Pentru replantare trebuie să scoți planta din pământ și să îndepărtezi pământul vechi și materia moartă cu grijă, pentru a nu leza rădăcinile bune, apoi să replantezi Dieffenbachia într-un recipient mai mare cu pământ proaspăt. După replantare trebuie să-i acorzi plantei tale timp să se obișnuiască cu noul mediu.

   

  Dăunători comuni

   

  Plantele Dieffenbachia nu prezintă multe probleme, însă pot fi susceptibile la acarieni. În acest caz se recomandă o cură cu ulei horticol. 

   

  Probleme comune cu Dieffenbachia

   

  Felul în care arată frunzele Dieffenbachiei este grăitor pentru starea de sănătate a plantei.

   

  Frunzele se îngălbenesc

   

  Udarea excesivă sau udarea insuficientă a plantei poate provoca îngălbenirea frunzelor, care pot începe să cadă. Verifică solul și, dacă acesta este încă umed la suprafață, amână udarea timp de aproximativ o săptămână. Udă planta planta dacă solul este prea uscat și taie frunzele galbene, indiferent de motivul îngălbenirii.

   

  Frunzele se pot îngălbeni și dacă plantei îi lipsesc substanțele nutritive, cum ar fi azotul. Deși această problemă nu este ușor de confirmat, încearcă să fertilizezi planta cu un îngrășământ lichid. 

   

  Frunzele cad 

   

  Dieffenbachia preferă umbra parțială. Un motiv pentru căderea frunzelor poate fi expunerea prelungită la lumină solară abundentă. Mută planta într-un loc cu lumina indirectă a soarelui. Cu toate acestea, dacă Dieffenbachia nu primește suficientă lumină, frunzele se îngălbenesc și încep să cadă. În acest caz trebuie să muți planta într-un loc mai puțin luminat. 

   

  Curenții de aer rece pot fi o cauză pentru aceleași simptome, așa că planta trebuie plasată într-un loc ferit. 

   

  Dieffenbachia este ușor de crescut?

  Dieffenbachia este o plantă destul de ușor de cultivat în interior, iar cele mai bune condiții de creștere implică iluminarea potrivită, umiditate destul de ridicată și un program de udare corect.

  Cât de repede crește Dieffenbachia?

  Dieffenbachia este o plantă cu creștere rapidă, care poate atinge 60 de centimetri înălțime într-un singur an.

  Cât timp trăiește Dieffenbachia?

  Plantele de apartament Dieffenbachia pot trăi mulți ani de zile atâta timp cât le îngrijești corect, îndepărtezi  frunzele care se sting și le replantezi din când în când.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Cum îngrijești Dieffenbachia, planta care poate crește 60 centimetri în în�...