Plante

Tot ce trebuie să știi despre Aglaonema, de la cum o îngrijești până la eventualele sale probleme

    Aglaonema este o plantă decorativă cu mai multe soiuri, originară din Asia. Toate soiurile au frunze ovale mari, înguste și lucioase dispuse pe tulpini scurte. Doar câteva dintre acestea floresc, iar florile apar de regulă primăvara sau vara la plantele veterane.

    Aglaonema este una dintre cele mai populare plante de apartament, iar variațiile sale de culoare – de la verde închis și argintiu, la roșu și burgundy au un efect deosebit asupra decorului casei. Plantele din specia Aglaonema au o creștere lentă, însă odată ajunse la maturitate, dacă sunt ținute în interior și îngrijite potrivit pe tot parcursul anului, dezvoltă un frunziș generos.

    Plantele Aglaonema sunt toxice pentru câini și pisici.

    Nume comun Aglaonema
    Nume botanic Aglaonema commutatum
    Specie Araceae
    Tip plantă Planta perena erbacee
    Dimensiune la maturitate 30-70 de centimetri înălțime
    Lumină Umbră parțială, umbră totală
    Tip sol Turbă, bine drenat
    pH sol Acid
    Anotimp înflorire Primăvara, vara
    Culoarea florilor Alb
    Proveniență Asia de Sud-Est
    Toxicitate Aglaonema este toxică pentru câini și pisici.

    Îngrijire Aglaonema

    Uneori, alegerea plantelor potrivite casei și stilului tău de viață se poate dovedi dificilă, pentru că nu fiecare casă beneficiază de lumina directă a soarelui. În plus, un program de muncă istovitor nu este tocmai compatibil cu plantele care au nevoie de atenție constantă.

    Din punctul ăsta de vedere, Aglaonema e o alegere demnă de luat în seama – nu este doar ușor de îngrijit, ci și foarte rezistentă.

    Plantele veșnic verzi din China, cunoscute și după genul lor, Aglaonema, provin din zonele umbrite ale pădurilor tropicale din Asia de Sud-Est. Există peste 20 de specii cunoscute, care variază în ceea ce privește modelele și culorile frunzelor în diverse nuanțe de verde, cu dungi și pete albe, galbene, roșii sau roz.

    Lumină 

    Soiurile cu frunze verde închis pot crește la umbră, în timp ce soiurile pestrițe necesită mai multă lumină. Nu expune însă Aglaonema direct la soare, indiferent de soi, pentru că frunzele sale pot suferi arsuri.

    Sol

    Aglaonema nu este deosebit de pretențioasă când vine vorba de solul în care este plantată. De obicei, un substrat bine drenat, ușor acid, este perfect pentru plantă.

    Dacă descoperi că solul ales reține prea multă apă, încearcă să îl amesteci cu nisip sau perilt pentru a facilita un drenaj bun. De asemenea, ar trebui să te asiguri că plantezi Aglaonema într-un ghiveci cu găuri ample de drenaj la bază.

    Apă

    Aglaonema se dezvoltă în sol umed, dar nu îmbibat cu apă. Pentru a atinge un echilibru, udă bine planta și las-o să se usuce înainte de a o uda din nou. Poți menține această cadență primăvara, vara și toamna, scăzând frecvența udărilor pe perioada iernii. Nu trebuie să lași însă solul să se usuce până crapă.

    Temperatură și umiditate

    Acestei plante nu-i plac curenții de aer rece sau temperaturile sub 18 grade Celsius. Ține Aglaonema departe de ferestre sau orificii de ventilație care fac aerul rece să circule, mai ales când temperaturile sunt scăzute – cu cât locul în care plasezi planta este mai cald, cu atât mai bine.

    Datorită cerințelor sale ridicate de umiditate, mulți cultivatori susțin că Aglaonema este o plantă de seră. Mediul său favorit este, așadar, un mediu cald, umed și luminos, dar poate fi cultivată cu succes în interior atâta vreme cât cerințele esențiale de îngrijire sunt îndeplinite.

    Dacă vrei să crești umiditatea la care este expusă planta poți să folosești un umidificator, poți să o stropești regulat sau să o pui într-o zonă cu umiditate ridicată din casă.

    Aglaonema soiuri
    Aglaonema se distinge prin frunzișul său decorativ luxuriant, în diferite nuanțe

    Îngrăşământ

    Pentru cele mai bune rezultate de creștere, fertilizează periodic Aglaonema cu pelete cu eliberare lentă sau folosește îngrășământ lichid de două ori pe an, la începutul și la sfârșitul sezonului său de creștere.

    Înmulțire Aglaonema

    Înmulțirea soiurilor de Aglaonema este destul de simplă, iar plantele noi dezvoltă rădăcini destul de ușor. Iată ce trebuie să știi:

    Înmulțire prin butași de tulpină:

    1. Folosește un instrument de tăiere dezinfectat și ascuțit și desprinde o tulpină de câțiva centimetri lungime de la planta mamă.
    2. Taie tulpina pe diagonală, nu drept, pentru o expunere mai mare.
    3. Înmoaie capătul inferior al tulpinii într-un hormon de creștere pentru rădăcini și pune butașii într-un pahar cu apă plasat în lumina indirectă a soarelui. Rădăcinile ar trebui să se formeze în trei până la patru săptămâni.
    4. Transferă cu grijă butașii într-un vas plin cu pământ de ghiveci bine drenat și udă-l regulat, dar fără să exagerezi cu cantitatea de apă.

    Înmulțire prin diviziune:

    1. Așază vasul cu grijă pe o parte. Folosește o mistrie pentru a desprinde solul de pe părțile laterale ale ghiveciului. Scoate ușor planta și pământul din ghiveci.
    2. Îndepărtează cu grijă pământul de pe rădăcini. Separă apoi atent rădăcinile și desprinde partea pe care vrei să o replantezi.
    3. Replantează rădăcinile noi într-un vas plin cu pământ de ghiveci bine drenat.
    4. Păstrează atât solul plantei originale, cât și solul plantei divizate umed timp de câteva săptămâni, până când ambele sunt stabile și trec peste șocul replantării.

    Boli și dăunători

    Deși Aglaonema nu este foarte sensibilă la dăunători sau boli, aceasta poate fi afectată ocazional de câteva probleme comune ale plantelor de apartament – cum ar fi solzii, coligări sau acarieni – care pot fi tratate cu un insecticid pentru plante sau ulei de neem.

    Alte probleme apar atunci când planta este udată în exces, cum ar fi problemele fungice și putregaiul rădăcinilor.

    Probleme frecvente în cazul Aglaonemei

    Există într-adevăr o problemă de care te poți lovi în cazul Aglaonemei, de altfel rezistentă și ușor de îngrijit: frunzele ondulate. Odată rezolvată problema, planta ar trebui să-și revină. Pe lângă dăunătorii obișnuiți deja menționați, iată câteva motive pentru care frunzele plantei tale pot suferi aceste modificări ale aspectului frunzelor:

    1. Vârstă. În cazul plantelor mai în vârstă, problemele apărute la nivelul frunzelor sunt comune. Ce trebuie să faci este să îndepărtezi frunza afectată.
    2. Prea multă lumină. Lumina directă a soarelui poate să ardă frunzele. Îndepărtează frunzele arse și mută planta într-o zonă cu lumină indirectă.
    3. Schimbări de temperatură. Aglaonema preferă locurile calde, fără curenți de aer.
    4. Umiditate scăzută. Poate fi necesar să crești umiditatea aerului în camera care găzduiește Aglaonema.
    5. Nu o uzi suficient. Solul prea uscat va afecta frunzele. Udă planta astfel încât frunzele să se poată recupera. Îndepărtează frunzele uscate.
    6. O uzi excesiv. Această plantă preferă solul mai uscat, în niciun caz îmbibat în apă. Lasă partea de sus a solului să se usuce înainte de următoarea udare pentru a preveni putrezirea rădăcinilor. Dacă ghiveciul este mai mare (aproximativ 25 de centimetru în diametru), lasă pământul să se usuce cam până la jumătatea ghiveciului pe înălțime.

    Este recomandat să cureți frunzele plantei?

    O curățare ocazională te va ajuta să păstrezi planta sănătoasă. Poți folosi un burete sau o cârpă moale pentru a îndepărta praful și murdăria. Pur și simplu ridică fiecare frunză și șterge ușor suprafața.

    Aglaonema este ușor de îngrijit?

    Aglaonema este o plantă de apartament perfectă pentru începători. Dacă-i sunt îndeplinite nevoile de bază, această plantă poate prospera în orice cameră din casa ta, chiar și în zonele în care nu beneficiază de foarte multă lumină naturală directă sau la umbră.

    Cât de repede crește Aglaonema?

    Aglaonema este o plantă cu creștere lentă, ceea ce înseamnă că nu are nevoie frecventă de replantare.

    Care este diferența dintre Aglaonema și dieffenbachia?

    Aglaonema și dieffenbachia sunt adesea confundate pentru că frunzele lor arată similar. Frunzele ​​Aglaonemei pot avea irizații argintii, în timp ce frunzele dieffenbachia sunt de obicei mai mari și mai late decât frunzele mici și ovale ale Aglaonemei.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Tot ce trebuie să știi despre Aglaonema, de la cum o îngrijești până la ev...