![](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2020/09/02-1133x568.x61813.jpg)
Cum au adaptat doi designeri produsele Ikea la un apartament în stil interbelic din Cluj-Napoca
publicat pe 11 oct. 2020Un cuplu care deține un apartament cu două camere în Cluj-Napoca, pe care îl folosește în vizitele de lucru sau vacanțe, a reușit: are o amenajare scoasă din catalogul Ikea. Ce înseamnă asta, povestim mai jos.
Apartamentul e situat într-o vilă din centrul orașului Cluj-Napoca, construită în perioada interbelică, și are o suprafață de aproximativ 70 metri pătrați. Locuința are un hol destul de mare, o bucătărie generoasă cu loc de luat masa, o baie, o cămară, un living pe colț și un dormitor foarte mare. Cei doi proprietari își doreau un loc primitor pentru vizitele de lucru, astfel că au apelat la Gabriela Postole și József Fülöp de la studioul de design Mostwanted.
„Apartamentul a fost amenajat pentru a fi folosit doar pentru vizite de lucru ocazionale, așadar trebuia amenajat neutru, dar primitor. Atipic față de o amenajare obișnuită a fost că am ales toate elementele de decor și folosință necesare în apartament. De la piese de mobilier și decor la așternuturi, prosoape, farfurii, tacâmuri și restul recipientelor și accesoriilor necesare în bucătărie și baie”, povestesc Gabriela și József. Avantajul a fost că au comandat produsele Ikea prin intermediul unei firme din Cluj-Napoca care s-a ocupat și de transport, și de montaj.
![](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2020/09/04-scaled.x61813.jpg)
„Locuința era proaspăt renovată și finisajele erau de calitate: gresie care imită lemnul în hol, baie și bucătărie și parchet laminat în cele două camere. Ușile și geamurile originale erau renovate si revopsite în alb – ceea ce am fi recomandat oricum, pentru că se integrează perfect în atmosferă”, mai spun Gabriela și József. Holul, bucătăria și baia erau deja mobilate și utilate, așa că designerii au pus doar decorațiunile și accesoriile.
Realizarea schițelor de amplasare și a listelor de cumpărături de la Ikea a durat cam două săptămâni, iar apoi a mai fost nevoie de o lună pentru montarea și aranjarea mobilei și a obiectelor decorative.
O particularitate a locuinței este că în dormitor se poate intra direct din hol, dar și din living, cele două încăperi fiind separate printr-o ușă.
Având în vedere că dormitorul e mare, designerii au avut cum să se joace cu formele și culorile. Astfel, draperiile uni contrastează cu așternuturile înflorate, iar cele două noptiere seamănă mai degrabă cu niște mini-măsuțe.
Amenajarea a decurs rapid, piesele au fost ușor de asamblat și asortat. Au fost în schimb foarte multe ambalaje, cutii mari de carton, pentru care au chemat o firma care se ocupă de reciclare. Iar faptul că proprietarii nu locuiesc permanent în apartament i-a făcut mai deschiși la idei și a ușurat întregul proces. „Am avut foarte multă libertate în a comanda și integra produsele”, spun designerii.
Pentru ei, cea mai mare provocare a fost să amenajeze eficient, într-un timp foarte scurt și cu minimă implicare din partea beneficiarilor. Toate aceste lucruri – mobilarea, decorarea și utilarea – au costat în jur 10.000 de euro.
Având în vedere tavanul înalt și clădirea interbelică, au ales piese clasice dar în culori moderne: de exemplu, combinația gri-albastru-maro pentru living.
Canapeaua extensibilă a fost cea mai scumpă piesă de mobilier: a costat cam 3.000 de lei.
Tips&tricks pentru amenajare de la designerii Mostwanted
- Folosește combinații de texturi și culori, de exemplu draperii uni cu așternuturi înflorate pentru dormitor, iar în living draperii bleu în două nuanțe, covor cu pătrate gri-bleu-bej-maro completate de perne în aceleași culori, dar texturi diferite. Aplică aceeași regulă de combinații de culori și asortat inclusiv pentru prosoapele din baie și alte textile, cum ar fi cuvertura sau pătura de pe pat.
![](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2020/09/03-scaled.x61813.jpg)
- Sursele de lumină pot fi cât mai variate, nu doar clasica lustră de tavan: aplici, veioze, lampadare lângă canapea, de exemplu.
- Asortat nu înseamnă aceeași gamă de mobilier pentru toată încăperea. Poți combina un dulap de dormitor cu noptiere din altă gamă. De exemplu, în living am folosit alt corp TV decât restul mobilierului, iar masa de cafea este din aceeași gama cu comoda, masa de toaleta și noptierele din living.
![Amenajare cu produse Ikea detalii living](https://lovedeco.ro/wp-content/uploads/2020/09/09-scaled.x61813.jpg)
- Nu uita de spațiul de depozitare de sub pat. Fiind un apartament locuit temporar, am putut alege un pat simplu, dar de regulă în apartamente recomandăm tot timpul paturi cu somieră rabatabilă.
- Alege decoruri simple, dar diferite ca forme și culori și nu uita să iei și câteva cutii de diferite mărimi care dau bine în decor. Acestea vor fi ideale pentru a ascunde mărunțișurile care nu se integrează și care ar crea dezordine.
Foto: Kiss Gábor
Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!
-
UTILE
Care este temperatura corectă pentru sterilizarea borcanelor la cuptorul electric
Oferim și alte metode tradiționale de sterilizare a borcanelor.
-
UTILE
Ce poți face pentru eliminarea calcarului din apă. 3 metode simple de ajutor
Poți să fierbi apa și să elimini multe minerale dure.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce se curăță lipiciul de pe geamul termopan și ce metodă funcționează rapid
Fără detergenți abrazivi sau unelta care zgârie.