Case

Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie

publicat pe 23 iul. 2024

    „Nu vă temeți de culorile tari! Acestea spun câte ceva despre oamenii care le aleg!”. Este sfatul arhitecților de la MiSo, la finalul unui proiect în care paleta cromatică a inclus nuanțe îndrăznețe precum verde sau roșu. Amenajarea, care se duce într-o zonă contemporană cu accente glam, păstrează echilibrul între estetică și funcționalitate. Șantierul a durat zece luni și a venit la pachet cu numeroase provocări. Cel mai dificil lucru de gestionat a fost relația cu echipele care s-au ocupat de implementarea proiectului.

    Casa se află în zona de nord a Bucureștiului. Este o locuință triplex, cu o suprafață utilă de 135 metri pătrați și cu o terasă generoasă de 41 metri pătrați. Spațiul este dispus pe trei niveluri și are o compartimentare decomandată. La parter se află bucătăria și dining-ul, plus câteva spații tehnice și o zonă de acces către parcare. La etajul unu sunt zona de living și dormitorul matrimonial cu baie proprie. Etajul al doilea găzduiește două dormitoare, dintre care unul a fost transformat într-un dressing și o baie.

    Absența holului la intrare a fost destul de dificil de gestionat

    Cea mai mare provocare a șantierului a fost absența unei zone desemnate de hol. Practic, accesul principal în casă se face în parter, direct în zona de zi. A fost nevoie de o soluție custom care să rezolve problema funcționalității și care să se integreze cât mai discret în decorul elegant al dining-ului. Complicată a fost și relația cu echipa de șantier. Multe lucruri nu au ieșit perfect din prima și au fost necesare retușuri și intervenția altor persoane și a altor specialități pentru a obține rezultatul final.

    „Am avut o libertate de creație destul de mare. Nu am pornit cu niște solicitări particulare precise. Mai degrabă, ni s-au comunicat niște necesități funcționale generice și ni s-a acordat încrederea de a crea un cămin cu adevărat special”, spune arhitecta Mihaela Solon de la MiSo Architects, cea care a coordonat întregul proiect.

    Accentele de roșu definesc amenajarea primului nivel

    Zona de open-space, care se află la parterul casei, este compusă din bucătărie și dining. În bucătărie, spațiul de depozitare este generos, dar proiectat într-o manieră care să nu lase nimic la vedere. Un detaliu interesant aici: ușile de acces către încăperile de deservire sunt camuflate în mobilierul înalt până în tavan. Peninsula de bucătărie, marcată prin multiple accente prețioase și prin hota suspendată de mari dimensiuni, are linii simple, minimaliste și servește ca fundal discret pentru piesele de design folosite în amenajare.

    Din punct de vedere cromatic, accentele de roșu învăluie întreaga încăpere, fie că e vorba despre venatura placărilor ceramice, tapițeria scaunelor sau culoarea fructelor de pe masă. Lumina caldă și texturile contrastante definesc decorul. O piesă statement este corpul de iluminat spectaculos, amplasat deasupra mesei din dining.

    La etaj, verdele devine culoare dominantă

    În livingul amenajat la primul nivel, arhitecta Mihaela Solon a reușit să echilibreze perfect confortul și estetica spațiului. Principalul punct de atracție aici este placajul ceramic verde, din zona media. Ca funcționalitate, balanța înclină spre canapeaua de la Mille, cel mai costisitor obiect din casă, cu excepția mobilierului custom made.

    „În living, am schimbat registrul cromatic. Am încercat să introducem trimiteri naturale într-o casă în care plantele vii nu erau o opțiune (proprietarul plecat mare parte din an). Astfel, verdele devine dominant – prin placajul ceramic îndrăzneț de la zona TV, plante stabilizate în jardinieră și contrastul puternic asigurat de fotoliul roșu, ca un fruct copt într-un frunzis luxuriant”, spune arhitecta Mihaela Solon.

    Accentele de verde continuă și în decorul dormitorului matrimonial, situat la același nivel. Ceramica verde din spatele oglinzii este, ca și în living, un element spectaculos de design. Noptierele din marmură sau tapetul cu imprimeu vegetal sunt detalii care susțin, la rândul lor, cromatica propusă pentru această încăpere.

    Detaliile de arhitectură au influențat amenajarea la cel de-al doilea etaj

    La cel de-al doilea nivel al casei, arhitectura este punctul focal. Șarpanta expusă este evidențiată prin construcția unui panou de gips-carton cu un finisaj particular. Benzile led laterale au fost folosite pentru a amplifica înălțimea spațiului. La fel și o oglindă circulară mare ce reflectă spațiul ambiental. Fiind un dormitor de oaspeți, s-a mers pe o cromatică neutră, atenția fiind îndreptată pe elementele de arhitectură ale încăperii.

    Resurse:

    Masa rotundă este de la Eichholtz. Scaunele din dining / bar sunt de la Calligaris Annie și Ines. Suspensia din dining este Vibia Flamingo. Măsuța de cafea este de la Ferm living, iar fotoliul este de la Calligaris. Mobilierul custom este realizat de Movi Design și acoperă, din punct de vedere al costurilor, 30% din întreaga investiție. Bugetul amenajării depășește 1300 euro/mp.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Mihaela Solon

    • Break the beige – nu mai recurge exclusiv la bejuri și culori neutre pentru a crea un spațiu armonios.
    • Arhitectura locului dă tonul amenajării interioare – nu aș propune niciodată un interior cu accente clasice într-o clădire contemporană. E ideal dacă interiorul și exteriorul alcătuiesc un tot unitar.
    • Nu te teme de culori tari – acestea spun câte ceva despre oamenii care le aleg.
    • Fiecare casă (locuință privată) ar trebui să fie unică, să se potrivească precum o mănușă locuitorilor ei, și nu oricui.
    • Ceramica nu e doar pentru băi și bucătării. Experimentează impactul ei în zonele de zi sau de noapte și nu te va dezamăgi.

    Foto: Sabin Prodan (Trying to do art)

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de echipa MiSo Architects.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments