DESIGN INTERIOR

Culoarea Pantone a anului 2023: de ce a fost aleasă Viva Magenta și cum o poți integra în amenajare

publicat pe 28 feb. 2023

  Viva Magenta a fost aleasă culoarea anului 2023. O alegere îndrăzneață care poate fi integrată într-un proiect de amenajare dacă ții cont de niște detalii importante. Am discutat cu un designer de interior despre acest aspect și am detaliat mai multe despre alegerea culorii în articol.

  Fiecare sfârșit de an aduce un anunț important pentru designerii de interior din întreaga lume și, poate, pentru fashioniștii de serviciu. Asta pentru că Pantone anunță culoarea dominantă a anului următor. Iar pentru 2023 alegerea a fost Viva Magenta, cu numele de cod 18-1750.

  „O nuanță neconvențională pentru o perioadă neconvențională”, a fost motivația cu care Pantone a ales culoarea anului 2023. Iar alegerea poate să fie cumva inspirată în contextul în care anii pandemici și umbrele unui război în estul Europei par că nu lasă loc de culoare în niciun aspect al vieții.

  Culoarea anului 2023: ce reprezintă Viva Magenta

  Culoarea reprezintă un aspect important al vieții umane. Prin urmare e la fel de important de înțeles de ce Viva Magenta a fost aleasă culoarea anului 2023.

  Viva Magenta își trage inspirația din culorii naturii. Este o nuanță hibridă de roșu animat cu tonuri de roz, care atinge ușor un echilibru între cald și rece. Dintr-un anume punct al psihologiei culorilor, roșul înseamnă pasiune, dragoste, vigoare și putere. În timp ce rozul este asociat romantismului, jocului, tinereții. Combinația unică și hibridă dă naștere unei nuanțe de forță și îndrăzneală.

  „În selectarea culorii anului încercăm să reproducem atitudinea, stilurile de viață și visele prezente în întreaga lume, la un moment dat”, explică Elley Chang, vicepreședinte și director general la Pantone.

  Culoarea anului 2023 Viva Magenta shutterstock
  Viva Magenta este un hibrid între roșu și roz, care ne aduce mai aproape de natură Foto: Shutterstock

  Reprezentații Pantone mai spun că Viva Magenta poate să fie o sursă de putere și curaj în ciuda unor vremuri neliniștite pe care le trăim. Totodată, poate să fie legătura noastră cu natura. De altfel, alegerea Viva Magenta drept culoarea anului 2023 are legătură și cu „includerea în casele noastre a mai multor plante, flori și pereți vii”.

  Unde se potrivește Viva Magenta în amenajarea interioară

  Laura Breabăn, designer de interior la Duende de Luna, propriul studio de design interior crede că „Viva Magenta Magenta vine ca o celebrare a exuberanței, socializării și entuziasmului după o perioadă în care cu toții am stat mai mult în case, separați, pe o zonă de introversiune și introspecție”.

  În ceea ce privește proiectele de amenajare interioară, Laura Breabăn crede că această nuanță s-ar potrivi de minune pe pereții unei băi. „Spre exemplu o baie de serviciu micuță în care să adăugăm un pendul oriental cu sticlă mozaic colorată, plin de personalitate. De asemenea ar putea fi potrivită și într-o baie cu cadă freestanding și plante verzi înalte, pentru o atmosferă intimă ca un SPA exotic”, explică designerul de interior.

  Pentru Laura, Viva Magenta înseamnă o zona orientală, moody, difuză, ușor neconvențională. „Culoarea este una bogată, savuroasă și mi se pare că are forță dacă e susținută de nuanțe închise sau puternice și dacă se merge spre un concept asumat statement”, punctează ea.

  Dacă vorbim de zona pieselor de mobilier tapițate sau de zona decorațiunilor, precum covoarele sau draperiile, Laura spune că Viva Magenta poate să fie inserată „numai dacă există finisaje din același registru profund și curajos, precum antracit, negru, lemn închis, verde cactus sau bleumarin prăfuit”.

  Recomandarea Laurei Breabăn ar fi ca Viva Magenta să nu fie combinată cu alb, crem sau cu un design minimalist. „Contrastul ar fi mult prea puternic și greu de asimilat de ochi, obositor”, încheie specialista.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Culoarea Pantone a anului 2023: de ce a fost aleasă Viva Magenta și cum o poț...