CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Zece soluții cu care poți să cureți rășina de brad de pe haine, de la acetonă și până la albuș de ou

  Cu ce se curăță rășina de brad de pe haine este o întrebare comună în rândul celor care petrec mult timp în natură. De altfel, timpul petrecut în natură și activitățile în aer liber sunt benefice atât pentru sănătate, cât și pentru starea de spirit. Dar dacă mergi într-o zone de munte, de exemplu, există șanse mari să te întorci acasă cu pete de rășină pe haine.

  Rășina de brad este o substanță lipicioasă care aderă și pătrunde în țesături și se întinde dacă o freci în încercarea de a o scoate. Dar dacă vrei să știi cum scapi de rășină de pe textile fără să afectezi țesătura, avem pentru tine zece trucuri simple.

  Cu ce se curăță rășina de brad de pe haine: lucruri de care să ții cont înainte să treci la treabă

  Înainte de-a începe să îndepărtezi petele de rășină de pe haine, recomandarea noastră este să ții cont de câteva lucruri, pentru că unele dintre metodele pe care le vom prezenta mai jos pot fi prea puternice pentru anumite materiale textile.

  În primul rând, este important să știi că cu cât treci la fapte mai repede, cu atât șansele să elimini complet rășina de pe haine cresc. Dacă a trecut totuși mai mult timp de la producerea petelor, poți repeta procesul de curățare pentru rezultate mai bune. Este posibil ca pata să nu dispară complet, dar să fie aproape insesizabilă dacă o cureți cum trebuie.

  Cum se elimină petele de rășină în funcție de tipul de țesătură

  Atunci când cureți pete de rășină, rețetele făcute în casă pot fi prea dure pentru anumite țesături. Bumbacul, poliesterul și cașmirul sunt materiale sensibile la metodele de curățare care implică alcool și produse profesionale sau industriale pentru îndepărtarea petelor. Înainte de curățare, verifică întotdeauna eticheta hainelor și testează soluția pe o parte care nu este vizibilă.

  Vom prezenta aceste tehnici și rețete în funcție de dificultatea lor de punere în aplicare, de la cea mai simplă metodă, la cea mai complicată.

  1. Cum scapi de rășina de pe textile cu ajutorul uscătorului de păr sau al fierului de călcat încins

  Dacă te hotărăști asupra acestei metode trebuie să știi că cele mai bune rezultate se produc dacă o aplici rapid, în primele minute după ce haina a fost pătată, pentru că rășina este încă proaspătă și nu s-a întărit.

  Folosește un uscător de păr și folosește-l, setat pe aer cald, direct pe pată, dar de la distanță pentru a încălzi rășina. Ai grijă să nu arzi materialul. Când observi că rășina se topește, folosește niște bumbac înmuiat în acetonă pentru a o îndepărta. Pentru încălzirea petei poți să folosești și un fier de călcat fierbinte, dar nu fără să apeși pata.

  2. Cum se elimină petele de rășină cu apă fierbinte

  Încălzește puțină apă într-un recipient și, când este pe cale să fiarbă, umple o cană de dimensiuni generoase și pune-o peste zona pătată până se dizolvă. Înainte ca materialul să se răcească folosește un burete sau o perie pentru a freca pata până când aceasta dispare.

  3. Cum scapi de rășină de pe textile cu gheață

  Aceasta este o tehnică foarte simplă. Trebuie să pui puțină gheață peste pată până când rășina îngheață și să răzuiești apoi rășina cu un cuțit până o îndepărtezi complet. Mai târziu, spală haina în mașina de spălat.

  4. Cum scapi de rășina de pe textilele colorate cu bicarbonat de sodiu

  Această soluție este recomandată pentru hainele de culoare deschisă – bicarbonatul poate lăsa urme pe hainele în culori închise.

  E foarte simplu de realizat acasă: tot ce trebuie să faci este să creezi o pastă amestecând bicarbonat de sodiu cu apă călduță. Aplică amestecul cu ajutorul unui tampon și lasă-l să acționeze timp de o oră. Verifică pata și aplică din nou, apoi spală piesa de îmbrăcăminte.

  5. Cu ce se curăță rășina de brad de pe haine: soluție chimică de îndepărtare pentru lipici și solvenți

  Aplică soluția doar pe pată. Las-o să acționeze aproximativ 5-10 minute și spală hainele afectate în mașina de spălat, la program normal.

  Dacă rășina nu a intrat deja în material, haina ar trebui să arate bine după spălare.

  6. Cum scapi de rășina de pe haine folosind alcool

  Umezești o lavetă moale de bumbac cu alcool și să freci ușor pata până când observi că dispare complet. Aplică alcoolul doar pe pată și spală la final haina.

  7. Folosește ouă pentru a îndepărta petele de pe lână sau mătase

  O soluție simplă și ieftină este folosirea albușului de ou dacă ai avut ghinionul să pătezi cu rășină haine din lână sau mătase sau alte fibre delicate.

  Mai întâi, separă gălbenușul de albuș. Aplică albușul direct pe pată și lăsă-l câteva minute, apoi pune haina la spălat .

  8. Cum să scapi de rășină de pe textile albe

  Deși este un lichid de curățare pentru uz casnic, aveți grijă, clorul poate fi dăunător atunci când este pus în contact direct cu pielea și țesăturile colorate, pe care le poate distruge. De aceea este indicat doar pentru hainele albe.

  Umezește un tampon cu clor și aplică-l direct pe pată. Dacă pata nu iese, diluează puțin clor în apă și pune haina la înmuiat pentru câteva ore. Spală-o apoi cu detergent de rufe.

  9. Cum se elimină petele de rășină cu dizolvant pentru ojă sau acetonă

  Soluția care curăță lacul de unghii funcționează bine pentru îndepărtarea petelor de rășină.

  Înmoaie un tampon sau puțin bumbac în dizolvat sau acetonă și aplică-l direct pe pată. Acest solvent agresiv poate decolora hainele, motiv pentru care utilizarea lui este recomandată doar pentru hainele albe. Testează o parte care nu-i vizibilă atunci când porți hainele în cauză și vezi care sunt efectele.

  10. Cu ce se curăță rășina de brad de pe haine: ulei de măsline poate fi util

  Acoperă pata cu ulei de măsline și lasă-l să acționeze timp de câteva minute. Mai târziu, răzuiește-o pata cu o spatulă până când rășina se desprinde de materialul textil. Apoi pune hainele la mașina de spălat rufe.

  EXTRA TIP: pe lângă faptul că te protejează împotriva razelor UV, crema de protecție solară îți poate salva haine pătate cu rășină. Aplic-o direct pe pată cu un tampon și freacă ușor până când pata pare că a dispărut. Clătește și îndepărtează reziduurile. Repetă procesul dacă acest lucru este necesar.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Zece soluții cu care poți să cureți rășina de brad de pe haine, de la acet...