CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE

Cu ce se curăță betadina de pe haine: substanțe cu efect imediat și pași de urmat

  Urmele de betadină de pe haine pot să devină permanente dacă nu sunt curățate cu substanțele potrivite. Contează și timpul de reacție, dar și felul în care cureți haina afectată. Iată cu ce se curăță betadina de pe haine, ce soluții ai și cum să acționezi eficient și corect. 

  Betadina este o soluție care conține iod, substanța care pătează. Servește drept agent antiseptic și acționează împotriva bacteriilor, virusurilor sau fungilor. Este folosită, de exemplu, pentru dezinfectarea pielii înaintea diverselor operațiuni medicale.

  Cu ce se curăță betadina de pe haine

  Petele de betadină de pe haine pot să fie foarte greu de îndepărtat dacă nu acționezi imediat. Betanina pătrunde rapid în țesătură, iar pata poate să devină permanentă. În continuare, îți arătăm cu ce soluții poți să cureți betadina de pe haine și cum să acționezi. 

  Folosește apă pentru a scoate betadina din țesătură

  Petele de betadină pot să fie mai ușor de îndepărtat dacă clătești haina afectată cu apă rece. E necesar să faci acest lucru imediat după ce haina s-a pătat. Nu spăla haina cu apă fierbinte. Altfel riști ca pata să nu mai poată să fie scoasă dacă intră în contact cu apa caldă. 

  Dacă nu ai apă rece la îndemână, atunci încearcă să absorbi cât mai mult din excesul de betadină de pe haine. Folosește un prosop de hârtie, de exemplu, dar nu freca zona afectată. Dacă reușești să diminuezi pata cauzată de betadină, atunci pune rapid haina la spălat, conform indicațiilor de pe etichetă. 

  Dacă e vorba de un articol mai special, cum ar fi o pilotă, un palton sau un covor, atunci apelează la serviciile unei curățătorii profesioniste. 

  Folosește apă oxigenată

  Apa oxigenată acționează rapid și eficient imediat ce este aplicată pe o pată de betadină. Foarte important, apa oxigenată trebuie aplicată înainte ca pata de betadină să se usuce. Lasă apa oxigenată să acționeze timp de câteva minute și nu freca zona hainei. 

  Pata de betadină va fi estompată de efectul apei oxigenate. Haina poate fi spălată apoi la un ciclu normal al mașinii de spălat. 

  Amoniacul poate curăța betadina de pe haine

  O soluție la fel de eficientă, însă care necesită o grijă în plus. O să ai nevoie de doar câteva picături de amoniac și de apă caldă. Amestecă apa cu amoniacul și pune peste pata de betanidă. 

  De data aceasta, freacă viguros până când pata nu mai este atât de vizibilă. Nu uita să folosești mânuși de protecție. Pune apoi haina la ciclul dedicat al mașinii de spălat

  Atenție: amoniacul este o substanță foarte puternică. Nu depăși cele câteva picături. Altfel, haina se poate deteriora. 

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cu ce se curăță betadina de pe haine: substanțe cu efect imediat și pași d...