ECO

Crăciun ecologic: 4 moduri în care poți proteja mediul în perioada Sărbătorilor

  Ambalajele jucăriilor, sucurilor și alimentelor de care te bucuri în perioada Sărbătorilor pot ajunge să dăuneze mediului după ce le arunci. Dar poți face câteva lucruri care să îți asigure un Crăciun ecologic. 

  Cei de la The Spruce au adunat patru moduri în care care obiceiurile noastre din perioada Crăciunului pot dăuna mediului și tot atâtea soluții pentru cum poți să sărbătorești mai verde anul acesta. 

  1. Folosește decorațiuni din materiale reciclabile

  Iarna, magazinele sunt pline cu diferite decorațiuni pentru casă și brad, care mai de care mai strălucitoare și frumoase. Și oricâte globuri ai acasă, tot te tentează să cumperi un set nou. Dar cu fiecare glob nou aduni mai mult plastic în casă. Și ce se întâmplă cu ele când nu le mai folosești?

  Soluția: Cumpără decorațiuni din materiale naturale și ușor reciclabile, cum sunt lemnul, hârtia și materialele textile. Iar dacă ai unele pe care nu mai vrei să le folosești, donează-le sau folosește-le în proiecte DIY

  1. Renunță la ambalajele din plastic

  Înainte să oferi un cadou, cumperi o pungă colorată (din plastic, de multe ori) fără de care pachetul nu pare complet. Poate că cel care o primește va oferi un cadou în ea, la rândul lui. Dar la un moment dat, punga va ajunge la gunoi și va deveni un factor poluant. 

  Soluția: Asigură circuitul pungii de cadou în natură și folosește-le pe cele primite de la oamenii dragi de-a lungul anului, în loc să cumperi unele noi. Sau și mai sustenabil, oferă cadouri într-un ambalaj simplu din hârtie reciclată, în locul pungii.

  1. Reglează temperatura

  Da, e frig și îți dorești să fie cald în casă, dar conform Agenției de Protecție a Mediului, consumul de energie folosit la încălzirea sau răcirea locuinței crește emisiile de gaze de seră de două ori mai mult decât o face un automobil. 

  Soluția: Dacă ai centrală proprie și pleci de acasă în perioada Sărbătorilor, setează termostatul la minim. Poți face și dacă ai caloriferele racordate la sistemul central de încălzire, cât timp au robineți de reglare a temperaturii. 

  1. Consumă mai puțin

  De Crăciun cumperi mai multe alimente și jucării și aproape toate vin în ambalaje de plastic care apoi se transformă în deșeuri care cel mai probabil nu vor fi reciclate. 

  Dar și deșeurile organice (cum ar fi zațul de cafea și resturile alimentare) pe care le arunci la gunoi, ajung în natură unde se descompun și produc metan, un gaz de seră de 26 de ori mai potent decât dioxidul de carbon

  Soluția: Cumpără mai puțin din hipermarket și mai mult de la producători locali, din piețe. Iar resturile organice le poți composta

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Crăciun ecologic: 4 moduri în care poți proteja mediul în perioada Sărbăto...