Case

Cu 23.000 euro și-au construit singuri o casă pe roți și plătesc doar 70 lei pentru utilități

    Nume: Deni și Alin Sîrb, fotografi
    Oraș: Cluj-Napoca
    Tip de locuință: Tiny house, casă pe roți
    Suprafață: 49 metri pătrați
    Stau aici: din decembrie 2020
    Împart casa cu: Matei, copilul lor

    În 2017, Deni și Alin Sîrb, un cuplu de fotografi din Cluj-Napoca, și-au cumpărat un teren de 1300 metri pătrați în zona Iris-Dâmbul Rotund de lângă oraș. La acea vreme locuiau în „buricul târgului”, într-o casă mare și spațioasă, iar gândurile despre construcția unui tiny house erau doar vise.

    Anii au trecut, orașul s-a aglomerat, iar în clipa în care au simțit din ce în ce mai tare „poluarea din aer” au luat decizia de a se apuca de treabă. Cu un buget de 27.000 euro, în iunie 2020, Deni și Alin au început să lucreze la căsuța lor. În decembrie 2020, erau deja mutați, cu mobila aproape gata și 23.000 euro cheltuiți în total.

    casa pe roti Cuplul a început construcția în iunie 2020, iar în decembrie 2020 era deja mutat
    Cuplul a început construcția în iunie 2020, iar în decembrie 2020 era deja mutat

    Casă pe roți în sălbăticie, dar lângă oraș

    Deni și Alin sunt împreună de peste zece ani și căsătoriți din 2017. Mereu și-au dorit să locuiască într-un tiny house, dar procesul mutării nu a fost unul ușor. Inițial nu aveau bani, dar aveau acest vis, iar când au avut bani nu găseau terenul potrivit. Alin își dorea foarte mult un teren în pantă, iar ambii voiau să aibă un view frumos. Lucrurile s-au legat după ce o cunoștință de-ale lor și-a cumpărat un teren în zona Iris-Dâmbul Rotund de lângă Cluj-Napoca. Au fost și ei să vadă despre ce e vorba, s-au îndrăgostit pe loc, iar a doua zi erau deja la notar.

    În prezent, casa e îngrădită pe 360 metri pătrați din cei 1300 metri pătrați disponibili, deoarece lui Alin nu-i plac terenurile mari. Sunt la câteva minute cu mașina de centrul orașului, dar de la geam văd zilnic căprioare, iepuri și vulpi, în jurul casei.

    Cum îți faci legal o casă mică pe roți

    Intenția de a-și construi un tiny house a apărut pentru prima oară în 2018, motiv pentru care cuplul a cerut informații de la primărie. „În mai 2020, după zeci de mailuri, telefoane și prezentări la primărie, încă nu le aveam. Până la urmă, cu puțin ajutor din partea unei avocate, am primit un răspuns oficial în iunie 2020”, își aduce aminte Deni.

    Ea spune că fiecare primărie poate avea și legi proprii, iar dacă ești pe roți, adică e vorba despre o casă mobilă, nu ai nevoie de autorizație de construcție. Cu toate astea, lor li s-a cerut autorizație de amplasare. Au fost la primărie, au discutat cu peste zece angajați, dar nimeni nu auzise de așa ceva. „Așa că noi considerăm că avem o rulotă parcată pe terenul propriu”, explică tinerii.

    Construcție și buget

    Alin și Deni au pornit la drum cu un buget aproximativ de 27.000 euro. După câteva calcule amănunțite, au ajuns la concluzia că se vor încadra în 18.000 de euro. Acum, la final, mutați în casă și cu mobila în proporție de 95% gata, au tras linie la 23.000 euro. Vor să mai investească în curte – să planteze copaci, flori și să-și facă o grădină cu legume -, dar nu mai mult de 3000 euro.

     În categoria de tiny house intră, potrivit Wikipedia, toate casele până-n 37 metri pătrați. Acest fenomen are și o soră mai mare, mișcarea small house, pentru casele până-n 93 metri pătrați. Asta la americani, căci în România ce e peste 70% metri pătrați e considerat spațiu generos.

    Suprafața casei în care locuiesc Alin și Deni este de 49 metri pătrați, dintre care amprenta la sol este de 38 metri pătrați, iar dormitorul de la etaj are 11 metri pătrați. La parter există bucătăria și livingul împreună, baia și camera lui Matei, băiețelul lor de 11 luni. Baia și camera copilului sunt identice ca dimensiuni și au 5.8 metri pătrați.

    În iunie 2020 s-au apucat de îngrădit și apoi de construcția în sine, dar au avut multe pauze în tot acest proces. S-au mutat definitiv pe 22 decembrie 2020, dar dacă ar fi lucrat constant, ei cred că ar fi terminat în două luni jumate.

    Alin a lucrat 75% singur la construcția casei, dar a cerut ajutorul unui structurist pe partea de rezistență. „Restul de 25% este meritul familiei, căreia îi mulțumim, deoarece nu eram în stare să fac niciodată singur”, spune el.

    Cei doi spun că mare parte din bani s-au dus pe materiale, iar manopera, în total, nu a depășit 1500 euro. Pentru a le alege pe cele mai bune, la prețuri decente, cuplul a discutat cu nașul lor, care tocmai terminase de construit o casă și avea informațiile la îndemână. El cunoștea deja cele mai bune oferte, studiase fiecare produs în parte și a știut unde să-i trimită pe cei doi pentru fiecare etapă. Casuța e din panouri sandwich pe structura metalică, izolată la interior cu vată bazaltică. Iar la exterior e îmbrăcată în tablă neagră.

    Panouri fotovoltaice și termoșemineu, două investiții excelente

    Casa lor pe roți are apă din fântână, iar Alin a montat o fosă septică ecologică. Electricitatea este asigurată de panouri fotovoltaice, luate de la Carpat Energy, de care tinerii sunt extrem de mulțumiți. „Avem toate electrocasnicele pe care le are o casă și fac față foarte bine. Dacă într-o săptămână avem o zi de soare e perfect, dacă nu, pornim câteva ore generatorul de backup”, spun ei.

    Căldura este asigurată de un termoșemineu care face față mai bine decât se așteptau – erau obișnuiți cu 20 de grade în casă, iar acum au constant 23 de grade. Pentru asta, însă, trebuie să mai pună noaptea lemne pe foc, dar și-au asumat pe deplin această decizie. Locuiam tot la casa dar la una normala si ceva mai mare. Când locuiau în centrul orașului cheltuielile erau cam cu 90-95% mai mari. Aici plătesc doar 70 lei pe butelia de gaz o dată la două luni. Plus factura la net. Atât.

    Arhitectură și design după placul inimii

    Alin și Deni descriu arhitectura casei ca fiind „personală.” Au ales câteva proiecte drept inspirație, dar au făcut ceva personalizat pentru dorințele lor. „Putem spune că se îndreaptă spre stilul nordic”, explică tinerii de 27 de ani.

    Tot singuri s-au ocupat și amenajarea interioră, dar nu spun nu la colaborarea cu un designer pe viitor. Mobila din bucătărie au făcut-o la comandă, iar pe cea din living o aveau și s-a potrivit la fix. „Dulapuri încă nu avem. Am găsit în Lidl un dulap perfect pentru dimensiunile băii noastre și cam atât momentan”, spune Deni. Mai au de făcut mobila pentru dormitor, patul, dar și camera copilului. Toată casa le-a ieșit fix așa cum și-au dorit, așa că nu au un colț preferat, dar le place cum se vede toată casa de sus atunci când se duc să-l culce pe cel mic la etaj.

    Viața pe deal și provocările traiului într-o casă pe roți

    Pentru cuplul nostru, cea mai mare provocare a fost obișnuința cu noul stil de viață. „Trebuie să băgăm pe foc, tăiem lemne, ne-a înghețat scurgerea de la chiuvetă, trebuie monitorizate puțin bateriile și curățate panourile când e zăpadă. Dar e mișto, nu ne plictisim. Pe lângă asta, facem curățenie zilnic, ceva e greșit cu noi”, glumește Alin despre lucrurile la care trebuie să aibă grijă.

    Stilul de viață nu li s-a schimbat foarte mult, deoarece ei lucrau de acasă și înainte de pandemie, mai puțin când călătoream. Acum nu mai călătoresc așa des, așa că au mai mult timp de petrecut în aer liber și curat. „Suntem ca la țară aici și ne simțim ca într-un lung concediu”, spune Deni. Sunt de puțin timp mutați pentru a vedea cât de tare li s-au redus cheltuielile per ansamblu, dar cert este că nu au credit și nicio factură de plată, mai puțin cea de la Netflix.

    casa pe roți Deni și Alin și-au asumat total noul stil de viață
    Deni și Alin și-au asumat total noul stil de viață

    Traiul lor este exact așa cum s-au așteptat să fie, deoarece au studiat mult stilul ăsta de viață, iar acum se bucură să-l pună în practică. „Depinde ce așteptări ai, ce viață vrei să duci. Noi ne-am asumat de la început și ni se pare totul superb”, mărturisesc ei.

    Familia și prietenii au fost reticenți la început cu decizia lor, deoarece, așa cum spune cuplul, în România nu este des întâlnit acest stil de viață. Dar în cele din urmă i-au sprijinit și i-au ajutat cu tot ceea ce au avut nevoie.

    Deni și Alin sunt fericiți de hotărârea lor și vor să dea curaj și celor din jur să facă un astfel de pas. „Go for it! Merită 100%. Se poate trăi o viață faină și fără credit și o casă mare. Avem tot confortul unei case normale și e tot ce ne puteam dori. E o experiență faină, așa că îndrăzniți”, concluzionează ei.

    Chestionar cu idei bune

    Stilul casei: Propriu și personal. Ceva între nordic și modern.

    Inspirație: Din videourile „Living big in a tiny house” de la două căsuțe. Una din Noua Zeelandă și una din SUA.

    Elementul preferat: Ca e un open space mare și oriunde stai în casă, suntem toți împreună.

    Cea mai mare provocare: Actele. Suntem într-o țară unde ți se cere, dar nu ți se poate da, chiar dacă îți dorești.

    Cel mai bun lucru iarna: Peisajul și faptul că nu e noroi.

    Cel mai mare răsfăț (în ceea ce privește mobila, pe ce ai dat cei mai mulți bani): Geamurile sunt una din cele mai mari investiții și nu ne pare rău. Când afară sunt -14 grade, dacă pui mâna pe sticlă e „caldă”. Nu simți rece deloc.

    Proiectul DIY pe care l-ați făcut pentru casa voastră: Proiectul casei, pe care l-am desenat noi de mână. Însă, până la urmă, a stat mai mult în mașină. Îl știam prea bine și nu am avut nevoie de el.

    Casa viastră în cinci cuvinte: confort, libertate, independență, natură, calm.

    Sfaturi despre cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Pune pe hârtie cele mai importante lucruri pentru tine dintr-o casă. Începe de acolo să gândești proiectul. Așa am făcut noi și casa are tot ceea ce ne dorim. Nu am vrea să schimbăm nimic.

    PS: Alin și-a documentat fiecare pas din procesul de construcție pe contul său de YouTube. Aici, în clipuri separate, a vorbit pe larg despre etapele importante, costuri și materialele alese.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

    Foto: Deni și Alin Sîrb

    Subscribe
    Notify of
    guest
    7 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Emil
    Emil
    3 years ago

    Unde sunt rotile , nu se vad ?

    Cezara Palade
    Admin
    3 years ago
    Reply to  Emil

    Bună, Emil. Roțile sunt sub casă, sunt două axe de Fiat Ducato de 3,5t bucata.

    unu
    unu
    3 years ago

    Absolut ilegal. Mai si ziceti ca v-ati mutat acolo sa scapati de poluare dar si voi la randul vostru POLUATI !!! In secolul 21 ii dam cu lemne furate din padure. Bravo !

    Cezara Palade
    Admin
    3 years ago
    Reply to  unu

    Salut, Unu’. Chiar responsabilii din primăria Cluj le-au zis că nu au nevoie de autorizație de construcție, iar de autorizație specială de amplasare pentru case mobile nu au auzit. Și terenul pe care au construit este în proprietatea lor, nu în pădure. Așa că nu e nimic ilegal. Mulțumim.

    Alin
    Alin
    2 years ago
    Reply to  unu

    Unu. Iti lipseste o bucata din creier? Lemn furat? De unde sti ca nu e cumparat din Dedeman si ca am avut ramasite de la constructie pe care din pacate nu am avut unde sa le ducem la reciclat. Fiecare bucatica de rest de constructie in rest a fost dusa la centre de reciclare. Legat de poluat. Sigur ca poluam dar suuuuper putin. Nu suntem legati la utilitati deloc. Avem energie verde deci gandeste inainte sa scri. Daca ai avea putin mai mult creier ai avea numele real! Stai jos, 2!

    Marius Balla
    Marius Balla
    3 years ago

    Va cred. Eu la fel. Insa cheltuielile cu deplasari madina….. Tel. Net. Tv. . Nu. Cred ca se incadreaza la 70 lei. Plus ca deplasarea cu masina pers. Din punct a la b i mai costisitoare. Eu sunt in cauza. Nimic nui usor felicitari orice economisim intr_o parte investim in alta la final. Iese la fel asai firea omeneasca.

    Alin
    Alin
    2 years ago
    Reply to  Marius Balla

    Suntem la 3 min de civilizatie si la 10 de centrul orasului. Va garantez ca facem economie la transport 😅. Tv nu avem. Numai internet platim 10 euro si cam atat acum. Deci se poate si e real 😊

    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Cu 23.000 euro și-au construit singuri o casă pe roți și plătesc doar 70 le...