Cum a reușit designerul de interior să aducă lumină într-un apartament întunecos și cu puține ferestre
publicat pe 19 iun. 2023Amenajarea semnată de arhitecta Iustina Rangu de la AIR Design a pornit de la ideea de multifuncționalitate a spațiilor. Apartamentul de 60 metri pătrați, situat într-un bloc nou din Cluj-Napoca, a fost achiziționat ca investiție. Iustina a încercat să adapteze interiorul cât mai multor posibile scenarii de locuire, având în vedere faptul că proprietarii nu știu încă sigur care va fi destinația spațiului respectiv.
Apartamentul are o suprafață de 60 metri pătrați, plus terasă. Livingul și sufrageria alcătuiesc o zonă de zi deschisă, cu trecere spre dormitor. Terasa amplă, gândită ca loc de refugiu în mijlocul orașului aglomerat, este accesibilă din ambele încăperi ale locuinței. Pentru Iustina, o mare provocare a fost să reușească să dea impresia de spațiu luminos și aerisit, deși configurația apartamentului n-o ajuta prea tare. În living, de exemplu, iluminatul și aerisirea naturală se rezumă la ușa către balcon, nici e foarte mare, în raport cu suprafața încăperii. Balconul parțial acoperit, tip logie, a accentuat și mai mult problema.
„Ventilarea spațiului a fost rezolvată prin utilizarea de aparate de ventilație cu recuperare de căldură, poziționate în ambele camere. Pentru a aduce lumină pe toată suprafața zonei de zi, am apelat la un sistem de iluminat liniar, pe șine cu spoturi, care merge șerpuitor pe toată adâncimea spațiului. Un alt mod de a amplifica lumina a fost paleta cromatică, cu suprafețe în general albe sau foarte deschise și suprafețele reflectorizante – oglinzile din hol”, explică Iustina.
Amenajarea a ținut cont de funcționalitatea spațiului
Zona de zi, alcătuită din bucătărie și living, pune accent pe funcționalitate, fără a da senzația de aglomerare. Mobilierul general este realizat pe comandă pentru a utiliza la maxim spațiul disponibil și a fost furnizat de Geometriq. Iustina a optat pentru linii simple și moderne, mânere ascunse sau cu aspect discret și inserții din lemn, menite să aducă un plus de căldură decorului minimalist. A folosit pentru contrast iluminatul tehnic, care are și rol decorativ.
Depozitările sunt închise, în marea lor majoritate, pentru a păstra interiorul cât mai curat din punct de vedere estetic. Canapeaua este extensibilă pentru a suplimenta spațiul pentru dormit, la nevoie. O piesă statement în living este comoda TV din lemn de stejar, de la Kave Home, care atrage atenția prin materiale și liniile ușor rotunjite, în contrast cu restul pieselor din încăpere.
„Apartamentul este amenajat în stil contemporan, cu înclinație spre minimalism. Forma finală a acestui proiect rezonează foarte mult cu propriile preferințe în materie de design, iar faptul ca proiectul inițial se regăsește în implementare îmi aduce mare bucurie. Motto-ul AIR Design este estetic, funcțional, confortabil. Pun mare preț pe primarea funcțiunii și a utilitarului. Direcția proiectelor mele este spre simplitate, utilitate, confort, lumină și natural. Pornind de la un funcțional corect, care îndeplinește cerințele de utilizare a spațiului, putem apoi gestiona preferințele de ordin estetic și stilistic”, spune Iustina.
Soluție ingenioasă pentru mascarea unei grinzi în dormitor
În dormitor, grinda de deasupra intrării, poziționată pe un rost al clădirii, a influențat conceptul de amenajare. Zona a fost îmbrăcată în rigips și scoasă în evidență ca o „ramă” care încadrează un perete decorativ îmbracat în plăci de plută – iluminat prin spoturi orientabile pe șina magnetică. Iustina a folosit aceeași plută pe peretele cu biroul, pentru un plus textural, dar și ca material fonoabsorbant. Proprietarii nu au vrut covoare, ca să nu afecteze eficiența încălzirii prin pardoseală. Materialul fonoabsorbant are și rolul de a genera mai mult confort acustic în încăpere. Pornind de la ideea de spațiu multifuncțional, Iustina a proiectat și o mică zonă de birou, în continuarea dressingului. Patul din lemn masiv este piesa de rezistență din dormitor. Este, de altfel, și cel mai mare răsfăț al întregii amenajări.
50.000 euro, bugetul amenajării
Baia este cea mai colorată încăpere din tot apartamentul. Iustina nu a neglijat nici aici principiul funcționalității, incluzând depozitări închise, care să nu atragă atenția. Gresia terazzo și faianța uni, albastru intens, fac ca spațiul să prindă viață. Este, în schimb, reluată ideea de mobilier alb cu accent de metal negru, ca lait motiv al restului casei.
Amenajarea a durat 10 luni și a dispus de un buget de aproximativ 50.000 euro.
Resurse:
Mobilierul pe comandă este realizat de firma Geometriq. Sitemul de iluminat tehnic de la Arelux a fost furnizat de Prima Lighting. Comoda tv din living este de la Kave Home. Același brand îl regăsim și în cazul fotoliilor din lemn de salcâm de pe terasă. Plăcile ceramice sunt de la ITILES, iar parchetul de la Kronotex, furnizat de Top Casa. Patul floating din lemn masiv de stejar, de la Cioata.
Tips&tricks pentru amenajare de la Iustina Rangu
- În încăperile cu funcțiuni multiple, de tip open-space, recomand o separare vizuală a zonelor, prin piese de mobilier care generează în același timp fluxuri de circulație.
- Spațiile cu lumină naturală insuficientă au de câștigat prin utilizarea culorilor deschise, a suprafețelor reflectorizante, a unui sistem de iluminat liniar, care aduce lumină în toate colțurile încăperii.
- Decorul este primordial în obținerea unei atmosfere personalizate. Câteva texturi suplimentare, tablouri, plante, vor schimba total impactul amenajării.
- Dacă ai norocul unui apartament cu terasă în aglomerația orașului, profită de ea în lunile calde. O zonă cu fotolii confortabile, texturi naturale, un strop de vegetație, și vei obține o „cameră” în plus pe timpul verii.
Foto prin Air Design
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajarea aerisită a unui apartament de două camere din București a durat doar două luni
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
Pentru o grădină de toamnă plină de flori colorate și texturi vibrante.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.