UTILE

Ce se întâmplă dacă nu faci revizia la gaze: procedura, riscuri și acte necesare

publicat pe 20 iun. 2024

    Revizia instalației de gaze naturale trebuie să fie făcută periodic, fără întârzieri. Riscurile la care te supui dacă nu faci această operațiune sunt foarte mari, iar amenzile pe măsură. Îți explicăm ce se întâmplă dacă nu faci revizia la gaze la timp, ce implică procedura, ce acte sunt necesare și care sunt costurile. Ai toate detaliile în articol. 

    Revizia la gaze îți protejează instalația în fața eventualelor defecțiuni, garantează un consum eficient și ține echipamentele consumatoare viabile în timp. Dar, mai important, revizia păstrează un grad ridicat de siguranță al locuinței. 

    Ce este revizia la gaze și de ce trebuie făcută

    Denumită popular „revizie la gaze”, revizia instalației de gaz reprezintă o operațiune făcută din motive de siguranță. De asemenea, acest tip de revizie este obligatorie prin lege. Practic, revizia are ca scop verificarea stării tehnice a instalației, identificarea defecțiunilor și scurgerilor și aplicarea soluțiilor rapide pentru remediere. 

    Verificarea tehnică periodică a instalației de gaze naturale este obligatorie conform Ordinului 179/2015 aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și publicat în Monitorul Oficial. 

    Se aplică tuturor instalațiilor de utilizare a gazelor naturale care funcționează în regim de medie, redusă sau joasă presiune. Are în vedere formarea unui cadru legal pentru ca instalațiile de gaze să funcționeze în cele mai bune condiții și pentru a se evita pericolele unor defecțiuni.

    Cine face revizia la gaze

    Conform legii în vigoare, revizia la gaze se face o dată la maxim doi ani sau ori de câte ori se solicită acest serviciu. Revizia se face obligatoriu de către o firmă autorizată ANRE. 

    Prin revizie se verifică etanșeitatea conductelor, starea robinetelor sau a arzătoarelor și aparatelor consumatoare. Se face analiza gazelor arse și se reglează aparatele consumatoare pentru o ardere completă și eficientă. Toate acestea constituie măsuri de siguranță obligatorii. 

    Conform legii în vigoare, revizia la gaze se face o dată la maxim doi ani sau ori de câte ori se solicită acest serviciu. Revizia se face obligatoriu de către o firmă autorizată ANRE și ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). 

    Pentru instalațiile comune din condominii, revizia instalației se face la maxim patru ani. 

    Revizie sau verificare

    Se face distincția între revizia sau verificare tehnică periodică și revizia anuală. 

    În primul caz, revizia instalației de gaze naturale are legătură cu elementele de siguranță ale centralei. Acestea trebuie să fie conforme cu normele de funcționare. 

    În schimb, revizia anuală are legătură cu starea tehnică a elementelor de funcționare. Acestea trebuie să își îndeplinească rolul și să fie conforme. 

    Acte și costuri pentru revizie

    Prețul pentru verificare instalației de gaze naturale nu este unul fix. Ci este stabilit în funcție de puterea centralei, de exemplu, de verificările de bază sau de cele suplimentare ori de reparații implicate. 

    O verificare de bază începe de la 100 de lei și poate ajunge, în funcție de tipul instalației, la 300 sau 500 de lei. 

    În ceea ce privește actele, iată ce ai nevoie pentru revizie: 

    • notificarea scrisă, primită de la distribuitorul de gaze naturale;
    • proiectul instalației de gaze;
    • documentele care atestă instalarea legală a instalației de gaze;
    • documente din care să rezulte că a fost efectuată în termen verificarea tehnică periodică a centralei termice și/sau a altor aparate consumatoare de combustibili gazoși existente;
    • documente care atestă curățarea coșului și a canalelor de evacuare a gazelor arse;
    • ultima factură ce atestă consumul de gaze.

    Riscuri la care te supui dacă nu faci revizia la gaze

    Riscurile sunt ridicate, atât pentru siguranța ta, cât și pentru integritatea celor din jur. La riscuri se adaugă și amenzile pe care le poți lua dacă se constată că nu ai efectuat revizia la timp. Iată cele mai mari riscuri: 

    Scurgeri și explozii: dacă există o conductă care nu este etanșă, atunci, în timp, se pot acumula scurgeri lente de gaz. Odată adunate în cantități mari, scurgerile pot provoca explozii la contactul cu o sursă de aprindere; 

    Intoxicații: instalațiile defecte pot elibera monoxid de carbon, un gaz toxic, fără miros care poate provoca intoxicații grave; 

    Costuri ridicate: aparatele pot să consume ineficient gazele naturale dacă nu sunt verificate la timp. Lucru care se traduce prin costuri mari; 

    Probleme frecvente: dacă instalația nu este verificată la timp, problemele tehnice vor apărea constant, reparațiile fiind destul de costisitoare; 

    Blocarea instalației: compania furnizoare de gaze poate bloca alimentarea pentru a preveni accidentele nedorite. 

    Nu în ultimul rând, lipsa reviziei la gaze sau depășirea termenului alocat se sancționează cu amenzi. Persoanele fizice pot să fie amendate cu maxim 1.500 de lei, asociațiile de proprietari pot să primească amendă în valoare de 8.000 sau 10.000 de lei, iar societățile comerciale pot să fie sancționate cu amendă de la 20.000 la 30.000 de lei. 

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments