LIFE

Recomandările arhitectei Eliza Yokina la RDW 2023 vorbesc despre mai puțin formalism și mai multă autenticitate în designul interior

publicat pe 08 apr. 2023

    În luna mai, Bucureștiul devine Capitala designului românesc. Asta datorită Romanian Design Week, cel mai mare festival dedicat industriilor creative din țară. Am vorbit cu arhitecta Eliza Yokina despre proiectele de design interior expuse anul acesta și ne-a spus nu doar ce recomandă să nu ratezi în cadrul expoziției, ci și câteva insights din lumea creativă, despre design, despre viitor și despre relația dintre inovație și tradiție.

    Eliza Yokina este membru fondator al Asociației „De-a Arhitectura” ce aduce cultura mediului construit în școli – iar în trecut a fondat Biroul de arhitectură SYAA, în prezent e senior partner in Cummulus. Arhitecta a făcut parte din echipa de curatori care a făcut selecția de lucrări de design interior din cadrul expoziției centrale a RDW 2023, eveniment organizat de Primăria Sectorului 1, împreună cu The Institute, care va avea loc în perioada 12 – 28 mai.

    Lucrări fresh, surprinzătoare, pline de poveste și cu siguranță centrate în jurul autenticității, astfel încât să aibă o identitate și o poveste, nu se rezume numai la estetică. Pe asta s-a concentrat Eliza în procesul de curatoriere care, spune ea, a avut o influență aparte și asupra propriului său proces de creație. „Numai faptul că pot vedea mai multe proiecte la un loc, că a trebuit să caut un mesaj care să se adreseze creatorilor, mă pune și pe mine în poziția de a reevalua lucrările și inputul meu în domeniul designului interior”, explică arhitecta.

    „Am apreciat abordări simple, care reușesc să construiască o emoție sau o poveste”

    Printre proiectele din expoziția centrală de anul acesta se numără și spații comerciale, și spații de locuit, iar cu toatele au abordări simple și deschise. „Am urmărit atât funcționalitatea, cât și o abordare integrată, care ia în calcul mai multe dimensiuni de exprimare și nu caută doar expresia decorativă. Am apreciat abordări simple, care reușesc să construiască o emoție sau o poveste”, punctează Eliza.

    De exemplu, unul dintre proiectele care au ajuns în lista de preferate a arrhitectei, apartamentul Brick Lofts amenajat de Fabrica de Arhitectură, spune o poveste pitorească. Stilul industrial este transpus în arhitectura contemporană: lemnul și cărămida amintesc de vatră, vegetația către care este deschis te plimbă cu gândul prin grădina bunicilor, iar metalul negru te readuce în contemporan.

    Pentru a contura mai bine direcția de curatoriere, Eliza a avut ca invitat o arhitectă cu o abordare inovatoare. „Am vrut să dau o o direcție care să ofere deschidere și o evaluare a inputului pe care îl aduce fiecare designer în proiectele sale. De aceea, am ales să o invit pe Nikoline Dyrup de la Spacon&X – un birou de design multidisciplinar ce are o abordare destul de holistică și reușește să combine diverse domenii creative – pentru a da răspuns acestei provocări”, explică arhitecta.

    Diversitatea în idei și practici se remarcă în lucrările expuse la RDW 2023

    proiecte RDW 2023 oblic studio laboratorio
    Proiectul Laboratorio realizat de Oblic Studio va fi expus la RDW 2023. Foto: Vlad Patru

    A fost atentă la spiritul inovator, la realizarea proiectelor, la ideile încapsulate în ele, la tot ceea ce înseamnă design bun, nu doar design frumos. „În principal, realizarea, detaliile, ideile, uneori curajul – pe unele dintre ele le-am găsit fresh și surprinzătoare”, subliniază ea.

    Însă nu e suficient să aduci noul în proiecte, căci tradiția are în continuare rolul și valoarea ei. „Inovația face parte din cotidian și, dacă ne păstrăm simțul de observație, bucuria experimentului și curiozitatea vie, găsim loc pentru a fi inovativi. În schimb, o înțelegere și apreciere a tradiției necesită mai mult timp și aplecare. Ele ne pot oferi o bază solidă de pornire, o apartenență și sens în ceea ce avem de oferit”, atenționează Eliza.

    Iar judecând după tendințele observate la designerii participanți, perspectiva asupra viitorului designului și arhitecturii de interior în România este una promițătoare. „Designul a început să se dezbrace de formalism și să caute autenticitate și emoție”, crede arhitecta.

    Eliza a apreciat curajul și inovația în proiectele selectate și chiar a putut numi câteva care i-au atras atenția. „Am selectat mai multe lucrări care s-au făcut remarcate, le puteți vedea pe toate în expoziție. Aș menționa doar câteva dintre ele, care mi s-au părut mai deschise ca abordare: EH Upgrade, M7 Penthouse, Laboratorio, On the top floor, Batthyaneum, Brick Lofts, Japan Pavilion, Creative Improve Jam Session, Nood, ALTRNTV SHOP și altele”, enumeră arhitecta.

    Sustenabilitatea este despre responsabilitate în design

    Un subiect din ce în ce mai prezent în industria designului și arhitecturii și, până la urmă, în majoritatea industriilor producătoare, este sustenabilitatea. „Pentru mine este o folosire responsabilă a resurselor, o dozare a intervenției și o zgârcenie în a produce”, spune Eliza.

    altrntv shop rdw 2023 oblic studio
    ALTRNTV Shop este un proiect Oblic Studio expus la RDW 2023. Foto: Raluca Bobaru

    Este și principiul care a stat la baza uneia dintre lucrările expuse la RDW 2023, ALTRNTV Shop, realizat de Oblic Studio. Nu doar magazinul are sustenabilitatea drept concept central, ci și amenajarea sa. Alfa în fostul lobby al cinematografului Cinema București, spațiul a fost îmbrăcat în materiale reutilizate, reciclate sau cu amprentă mică de carbon, iar acțiunile de construcție efectuate au fost gestionate cu grijă, astfel încât să aibă un impact redus asupra mediului. Piesa care reprezintă un fel de statement al acestei responsabilități aplicate în proiect este travertinul găsit la fața locului, care a fost păstrat, curățat și utilizat în concept.

    „Găsesc sustenabil demersul de a căuta să ne folosim și să readucem la viață și în discuție spații, obiecte, clădiri. Prefer materiale eco, naturale, ce provin și se întorc în natură, fie ele tradiționale sau moderne și tehnologice”, accentuează Eliza.

    Tocmai de aceea, arhitecta pune preț pe aceste principii inclusiv în proiectele pe care le coordonează: „Caut să ne adaptăm situației, locului și posibilităților cu care putem construi. Echilibrul în care trăim este unul foarte fragil și numai de noi depinde de ce parte înclinăm balanța și cât de conștient acționăm atunci când creăm.”

    Un design bun poate afecta pozitiv calitatea vieții

    Eliza este de părere că un design bun poate crește standardul de calitate a vieții. Însă pentru asta, este nevoie de mai mult decât de cunoștințe. „Cu o abordare cât se poate de deschisă către idei noi, practici, colaborări, domeniile creative se pot potența unul pe altul, creând o bază comună de creștere. Pentru asta, un rol foarte mare îl joacă The Institute, prin Romanian Design Week”, accentuează arhitecta.

    Evenimentul nu doar că strânge laolaltă un public educat – public de care designul bun are nevoie pentru a fi încurajat – ci și transmite mai departe un set de principii și bune practici în rândul designerilor și artiștilor. „În design contează foarte mult și priceperea cu care este gândit și realizat un proiect, dar în principiu aș vrea să nu văd proiecte desuete, fără scop, care doar utilizează resurse, fără a propune o valoare sau un beneficiu la schimb”, concluzionează Eliza.

    romanian design week 2023
    RDW Exhibiton are loc în Piața Amzei, în perioada 12 – 28 mai

    Romanian Design Week este un proiect The Institute, prezentat de UniCredit Bank.

    • Parteneri: IQOS, Cemacon, Kozel, Electrolux, Globalworth, Urban Monkey, Fru-Fru, Jidvei
    • Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii
    • Cu sprijinul: Primăria Municipiului București, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
    • Parteneri culturali: Primăria Sectorului 1, Institutul Cultural Român, British Council
    • Parteneri media strategici: Pro TV, Rock FM, Hotnews, Euromedia, YOOH
    • Parteneri media: Radio România Cultural, Igloo, Revista Zeppelin, Arhitext, Designist, Molecule F, Modernism, Lovedeco, B365.ro, aiciastat.ro, feeder.ro, munteanurecomandă.ro, Revista Atelierul, IQAds, Zile și Nopți, The Woman, Inspirationist, Contemporary Lynx, World Architecture Community, Glamour
    • Partener comunicare: Black Rhino Radio
    • Echipa de creație: Radu Manelici, Claudia Draghia, Sebastian Pren
    • Partener monitorizare: MediaTrust

    Foto principală: Proiect M7 Penthouse realizat de VINKLU, fotografii de Vlad Albu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments