
Ce fel de lumină să folosești în baie pentru un ambient plăcut și funcțional, potrivit în orice situație
publicat pe 02 mart. 2025Iluminatul este unul dintre elementele care pot fie să strice amenajarea băii, fie să lege armonios toate elementele. De aceea, e important să alegi tipul potrivit de lumină. Iată ce lumină se pune în baie și un truc simplu care să-ți asigure ambientul potrivit pentru orice situație – și pentru activitățile zilnice, și pentru momentele de relaxare.
Ce lumină se pune în baie
Alegerea unui sistem de iluminat potrivit poate îmbunătăți vizibilitatea în timpul activităților zilnice și poate transforma baia într-un spațiu plăcut și practic. Trebuie să iei în considerare temperatura culorii, intensitatea și distribuția luminii, astfel încât să beneficiezi de un iluminat uniform, adaptat activităților zilnice. O soluție la îndemână este folosirea tehnologiei LED, care oferă performanțe ridicate și un consum redus de energie.
Este important să iei în calcul faptul că alegerea iluminatului adecvat influențează atât aspectul practic, cât și cel estetic al băii. Întrebarea frecvent întâlnită rămâne: ce lumină se pune în baie pentru a se potrivi atât cu necesitățile tale, cât și cu stilul amenajării? Designerii recomandă ca întotdeauna în baie să folosești lumină rece.
De exemplu, designerul Antonia Listarf consideră că este o greșeală să folosești lumina caldă în baie, însă are un sfat util pentru persoanele cărora lumina rece li se pare prea dură: folosește un corp de iluminat cu lumina rece doar la oglindă, să-ți asigure vizibilitate bună pentru machiat, bărbierit și alte operațiuni cosmetice. Pentru a evita formarea umbrelor pe zona feței, sfatul ei este să-l poziționezi în lateralul oglinzii.

Ce corpuri de iluminat se folosesc în baie
„Corpurile trebuie să aibă factor de protecție la umezeală reprezentat de un cod, IP (International Protection Marking), care aradă gradul de etanșeitate”, explică arhitecta Andra Marinescu.
De exemplu, corpurile de iluminat cu factor IP 44 sunt protejate împotriva apei care stropește în toate direcțiile, cele cu factor IP 45 sunt protejate împotriva curentului de apă cu presiune joasă din toate direcțiile și cele cu IP 46 sunt protejate împotriva inundării temporare cu apă, conform unui ghid realizat de experții Luminam.ro. Oricare dintre aceste tipuri de corpuri de iluminat sunt potrivite și pentru baie, fiindcă rezistă la un mediu cu umiditate crescută.
Câte surse de lumină este bine să ai în baie
O iluminare eficientă presupune utilizarea unui număr adecvat de surse de lumină. Gândește-te la rolul fiecărui corp de iluminat, pentru a asigura o distribuție uniformă a luminii. Îți recomandăm să folosești cel puțin două surse de lumină: una principală pentru iluminatul general și una suplimentară pentru zonele care necesită claritate sporită – precum zona oglinzii.
Contează și zona când alegi ce lumină se pune în baie. De exemplu, lângă oglindă este recomandat să instalezi o lumină concentrată, care să îți faciliteze activitățile de igienă personală, fără a genera umbre nedorite.
În același timp, iluminatul ambiental contribuie la crearea unei atmosfere relaxante, echilibrând funcționalitatea cu estetica spațiului. În funcție de dimensiunea spațiului și de preferințele personale, poți alege între diverse configurații. Poți folosi lumina principală din tavan sau de pe peretele cu oglinda ca lumină funcțională, iar în zonele îndepărtate de oglindă poți folosi surse de lumină ambientală integrate în mobilier (rafturi de depozitare cu LED-uri, lămpi colorate și altele).
Soluții de iluminat pentru o baie fără ferestre

Iluminatul adecvat devine o provocare în absența ferestrelor, dar soluțiile existente îți pot oferi un ambient plăcut și practic. Poți opta pentru o configurație cu multiple surse de lumină, care să-ți asigure o încăpere iluminată uniform, fără colțuri umbrite. Combinarea iluminatului ambiental cu cel focalizat va reda un efect natural, similar expunerii la lumina zilei.
Soluțiile de iluminat pot include benzi LED, plafoniere și spoturi reglabile, fiecare având un rol specific în amenajarea băii. Într-o baie fără ferestre, e recomandat să alegi surse de lumină cu o temperatură a culorii apropiată de cea a luminii naturale, pentru a menține un echilibru vizual și a evita senzația de spațiu prea rece. De asemenea, asigură-te că intensitatea luminii poate fi ajustată în funcție de activitatea desfășurată, pentru a crea un mediu optim în orice moment al zilei.
Un sistem de iluminat bine gândit îți poate transforma baia într-un spațiu practic și plăcut estetic. Analizează cu atenție opțiunile disponibile și alege soluțiile care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale, având la bază recomandările experților. Testează mai multe variante pentru a afla ce lumină se pune în baie atât în funcție de activitățile tale zilnice, cât și de atmosfera generală pe care ți-o dorești în spațiu.
-
UTILE
De ce crapă pereții la o casă nouă? Cauze și soluții pentru a repara fisurile
Graba strică treaba, iar asta se aplică și în cazul construirii unei case.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
De ce nu miros hainele a balsam după spălare. Greșeli pe care să le eviți
De la dozarea incorectă a balsamului și până la folosirea unui detergent prea puternic, iată posibile explicații.
-
Grădină
Tăierea trandafirilor primăvara: când, cum și de ce e necesar s-o faci
Pentru plante sănătoase cu o abundență de flori.