De la specialiști

15 greșeli de evitat atunci când îți amenajezi baia

Materiale proaste, prea multe finisaje de diferite dimensiuni sau ventilație slabă. Sunt câteva dintre cele mai frecvente greșeli în amenajarea băii pe care te învățăm cum să NU le faci.

Ca să îți fie mai ușor și să iei niște decizii bune, de care să te bucuri pe termen lung, i-am întrebat pe mai mulți designeri de interior care sunt cele mai des întâlnite probleme în amenajările băilor și care sunt soluțiile la acestea. 

1. Folosești materiale nepotrivite pentru piesele de mobilier

Alegerea mobilei este o etapă care s-ar putea să-ți mânânce niște timp, însă dacă vrei ca amenajarea băii să fie o investiție de lungă durată, nu lua decizii pripite. Materialele din care sunt realizate piesele de mobilier sunt foarte importante, mai ales pentru spațiile active din casă (adică în care ai diferențe succesive de temperatură și umiditate), cum sunt bucătăria sau baia. Dacă folosești PAL pentru dulapurile din baie, există riscul ca acestea să se deterioreze destul de repede. 

Soluția: designerul de interior Antonia Listarf de la Antonia Listarf Interior Design recomandă ca dulapul din baie să fie realizat din MDF și nu din PAL, indiferent dacă este făcut pe comandă sau gata cumpărat. „MDF-ul este un material mult mai rezistent în mediul umed față de PAL. În cazul în care mobilierul este făcut din PAL, acesta se va degrada foarte repede: se umflă materialul și se dezlipesc canturile, adică materialul care acoperă muchiile mobilei”, spune designerul.

2. Alegi gresie cu finisaj lucios

Chiar dacă îți place acest finisaj și ți-l dorești în baie, nu-l pune pe jos! Îți poți decora pereții cu finisaje lucioase, însă acestea nu sunt recomandate pentru pardoseală. În contact cu apa, devine foarte alunecoasă și te poți accidenta.

Soluția: alege o gresie cu finisaj mat. Aceasta asigura aderența și astfel scade riscul unei accidentări.

Gresia mată asigură aderenţă şi micşorează riscul de alunecare

3. Pui egal între un showroom și spațiul de acasă

Arhitecta Diana Ofițeru de la Diana Ofiteru Design Studio crede că spațiile de expunere a produselor din magazine pot da impresia clienților că obiectele vor arată la fel și la ei acasă. Ei văd în showroom-uri băi amenajate conform spațiului de acolo, cu cazi și dușuri mari, cu vas de toaletă și bideu, dar se întâmplă ca acestea să nu se potrivească foarte bine în spațiul de acasă. 

Soluția: nu încerca să înghesui și o cadă și un duș în aceeași baie dacă spațiul nu îți permite, doar de dragul de a le avea pe amandouă. „Mai bine să ai o baie funcțională și mai spațioasă, unde te poți desfășura în voie, decât una în care abia te poți mișca”, recomandă arhitecta.

4. Poziționezi greșit piesele principale

Majoritatea apartamentelor din România au băi mici, în care obiectele sanitare sunt așezate într-o anumită ordine, pentru a asigura un flux corect de folosire și un design funcțional. Dacă vrei să schimbi planul de mobilare a băii, ai grijă să nu reduci prea tare distanța dintre corpuri. Asta va duce la scăderea gradului de confort când le folosești.

Soluția: păstrează distanța minimă între piesele principale după cum urmează:

Sursa foto: Pinterest

5. Nu lași spațiu suficient în fața vasului de toaletă

Chiar dacă toaleta încape în locul pe care i l-ai alocat în baie, plasarea față de chiuvetă, pereți sau cadă e la limită, pe principiul „lasă că ne descurcăm noi după!”.

Soluția: Cristina Micu de la Cristina Micu Interior Design recomandă să ții cont de distanțe cât mai realist posibil. Respectă distanţa minimă de 76 cm în fata toaletei, o distanţă de care ar trebui să ţii cont şi în fata duşului sau a chiuvetei. Dacă spațiul din fața toaletei nu e suficient, poți lua un vas mai mic sau chiar să-i schimbi locul. 

5. Pierzi din vedere spațiul de depozitare

Designerul Diana Ofițeru atrage atenția că, dacă te concentrezi mai mult pe partea estetică decât pe funcționalitate pentru amenajarea băii, s-ar putea să pierzi din vedere spațiul de depozitare. La fel ca-n toate lucrurile pe care le faci, și-n cazul amenajării băii e important să găsești un echilibru între plăcut și util. Și, deși susținem minimalismul, asigură-te că ai suficiente spații de depozitare pentru lucrurile de care ai nevoie în baie: prosoape, produse de îngrijire personală sau halate. 

Soluția: Mai degrabă alege un dulap cu oglindă deasupra lavoarului decât o oglindă cu un design spectaculos. 

6. Omiți să incluzi lumina rece în baie

Când în restul camerelor folosești lumina caldă, ai tendința să o aduci și în baie. Aceasta este bine-venită atunci când este o sursă suplimentară, dar pentru o vizibilitate mai bună, alege un bec cu lumina rece.

Soluția: designerul Antonia Listarf îți recomandă să optezi pentru un corp de iluminat cu lumina rece la oglindă. Te va ajuta când te machiezi. Poziționează-l în lateralul oglinzii, ca să nu cadă umbra fix pe fața ta.

Amenajare din portofoliul designerului de interior Antonia Listarf

7. Pui faianță în loc de gresie

Ai găsit în sfârșit faianța perfectă și o vrei peste tot, însă nu e indicat să pui faianță pe jos în loc de gresie. Plăcile de faianță sunt mai puțin rezistente față de cele de gresie și se pot sparge foarte repede.

Soluția: alege produsele în funcție de scopul pentru care au fost create. Salutăm creativitatea și ideile out of the box pentru amenajarea băii, dar e un spațiu mult prea sensibil și expus riscurilor ca să faci rabat de la regulile de funcționalitate.

8. Folosești finisaje netratate pentru mediul umed

Concomitent cu tendința de a neglija amenajarea băii, există și aceea de a o transforma într-un decor spectaculos. Când optezi pentru cea de-a doua variantă, nu pune direct pe pereții și pardoseală băii materiale care se folosesc, de fapt, în living sau în dormitor, atrage atenția designerul Antonia Listarf

Soluția: dacă vrei să introduci tapet sau vopsea decorativă în baie, tratează-le înainte, astfel încât ele să fie pregătite pentru mediul umed. 

apartament piața romană
 În acest apartament din Piața Romană, proprietarul – designer de produs – și-a dorit parchet în toată casa, inclusiv în baie și bucătărie.  

9. Investești prea puțin în ventilație

O altă greșeală sesizată de specialiști e ventilația foarte slabă în baie sau chiar lipsa ei. Baia este o încăpere cu umiditate crescută, iar atunci când este prost ventilată, poate apărea mucegaiul.

Soluția: dacă nu ai o fereastră la baie, investește într-un ventilator performant care să aerisească bine spațiul și să nu aducă mirosurile de la vecini.

10. Cumperi produse slab calitative

Chiar credem că se poate și ieftin, și bun. Însă de multe ori  produsele care sunt mai accesibile fianciar nu oferă calitatea de care ai nevoie în baie, pentru a asigura funcționalitatea pe termen lung. Dacă ai ales o baterie foarte ieftină, e posibil ca ea să se strice foarte repede și să fii nevoit să investești într-o a doua.

Soluția: înainte de începerea proiectului de amenajare, stabilește-ți bugetul și felul în care îl distribui în amenajare. Anumite elemente precum sanitarele, bateriile și accesoriile trebuie atent alese și nu la cel mai mic preț. Acestea se pot strica repede, iar costul reparațiilor ulterioare poate fi unul mult mai mare decât dacă acestea erau corect alese inițial, explică designerul Antonia Listarf.

11. Nu respecți pașii principali înainte de a începe șantierul

Dacă e primul tău proiect de acest fel, s-ar putea să amesteci un pic etapele și fie să cumperi anumite produse înaintea altora, fie să te trezești că ai dat banii pe un element inutil. De aceea, i-am întrebat pe specialiști care e ordinea firească a lucrurilor atunci când plănuiești o amenajare. Iată care sunt etapele pe care ar trebui să le urmezi: 

  • calcularea bugetului;
  • stabilirea rețelelor electrice și sanitare dacă este cazul;
  • luarea în calcul a zonelor funcționale și întocmirea exactă a necesităților spațiului prin spații de depozitare;
  • definirea stilului de amenajare și compoziția cromatică;
  • stabilirea materialelor și calculul cantităților;
  • atenție acordată echipei de muncitori care se va ocupă de implementarea proiectului;
  • comandarea și implementarea finisajelor, pieselor de mobilier, sanitare și în final decorațiunile.

12. Folosești o rigolă fără o pantă de scurgere corectă

Sunt la modă cabinele de duș personalizate, realizate cu ajutorul unei rigole de tip walk-în shower (tip de scurgere care nu presupune existența unei cădițe de duș). Dar, dacă ai luat în calcul doar acest element, e foarte posibil să vezi că apa se împrăștie necontrolat.

Soluția: ia în calcul construirea unei pante de scurgere speciale, astfel încât apa să nu treacă mai departe de zona de duș.

Baie din portofoliul designerului de interior Antonia Listarf

14. Alegi muncitori care nu sunt familiarizaţi cu finisajele

Designerul Cristina Micu povestește despre cazuri în care planurile de îmbinare a finisajelor nu corespundeau cu realitatea, iar rosturile atrăgeau atenţia în mod inestetic şi îngroşau pereţii inutil.

Soluția: ca să eviţi un aspect neplăcut dat de rosturile prea îngroşate (porţiunile umplute cu chit care lipesc plăcile între ele), contactează muncitori cu experienţă în amenajarea băii, familiarizaţi cu materialele pe care vrei să le pui în baie.

15. Folosești prea multe culori și texturi

Acest tip de greșeală des întâlnită ține strict de partea estetică și vine din dorința de a avea o baie la fel de atractivă precum restul casei.

Soluția: pentru a crea un ambient plăcut și echilibrat, foloseștie maxim de trei tipuri de finisaje. De asemenea, designerii de interior recomandă să folosești plăci ceramice de doar două mărimi.

Planifică totul, inclusiv paleta cromatică, înainte să începi cumpărăturile

Amenajarea băii nu este un proces ușor și nici rapid, iar înainte să te apuci de treabă decide care sunt stilul pe care vrei să-l urmezi, paleta cromatică și tipurile de materiale.

 

 

 

 

 

 

Spune-ți părerea

avatar
  Subscribe  
Notify of
ULTIMELE ARTICOLE