Baie

Amenajarea băii: 15 greșeli de evitat atunci când treci la treabă și ce ar trebui să știi înainte să alegi faianța în baie

    Materiale de proastă calitate, finisaje de diferite dimensiuni, modele și ventilație slabă. Sunt câteva dintre cele mai frecvente greșeli în amenajarea băii pe care te învățăm cum să NU le faci.

    Ca să îți fie mai ușor și să iei niște decizii bune, alegeri de care să te bucuri pe termen lung, am întrebat mai mulți designeri de interior care sunt problemele des întâlnite în amenajarea băii și ce soluții există pentru acestea.

    1. Folosești materiale nepotrivite pentru piesele de mobilier

    Alegerea mobilei este o etapă care s-ar putea ia ceva timp, însă dacă vrei ca amenajarea băii să fie o investiție de lungă durată, nu lua decizii pripite. Materialele din care sunt realizate piesele de mobilier sunt foarte importante, mai ales pentru spațiile active din casă și pentru cele în care există schimbări dese de temperatură și umiditate, cum sunt bucătăria și baia. Dacă folosești PAL pentru dulapurile din baie, există riscul ca acestea să se deterioreze destul de repede. 

    Soluția: designerul de interior Antonia Listarf de la Antonia Listarf Interior Design recomandă ca dulapul din baie să fie realizat din MDF și nu din PAL, indiferent dacă este făcut pe comandă sau gata cumpărat. „MDF-ul este un material mult mai rezistent în mediul umed față de PAL. În cazul în care mobilierul este făcut din PAL, acesta se va degrada foarte repede: se umflă materialul și se dezlipesc canturile, adică materialul care acoperă muchiile mobilei”, spune designerul.

    2. Alegi gresie cu finisaj lucios

    Chiar dacă îți place acest finisaj și ți-l dorești în baie, nu-l pune pe jos. Îți poți decora pereții cu finisaje lucioase, însă acestea nu sunt recomandate pentru pardoseală. În contact cu apa, devin foarte alunecoasă și te poți accidenta.

    Soluția: alege gresie cu finisaj mat. Aceasta asigura aderența și astfel scade riscul unei accidentări.

    Gresia mată asigură aderenţă şi micşorează riscul de alunecare

    3. Pui egal între showroom și spațiul de acasă

    Arhitecta Diana Ofițeru de la Diana Ofiteru Design Studio crede că spațiile de expunere a produselor din magazine pot da impresia clienților că obiectele vor arată la fel și la ei acasă. Poate vezi în showroom-uri băi amenajate cu cazi și dușuri mari, cu vas de toaletă și bideu, dar se întâmplă ca acestea să nu se potrivească foarte bine în spațiul tău de acasă. 

    Soluția: nu încerca să înghesui și o cadă și un duș în aceeași baie dacă spațiul nu îți permite, doar de dragul de a le avea pe amândouă. „Este mai bine să ai o baie funcțională și spațioasă, unde te poți desfășura în voie, decât una în care abia te poți mișca”, recomandă arhitecta.

    4. Poziționezi greșit piesele principale

    Majoritatea apartamentelor din România au băi mici, în care obiectele sanitare sunt așezate într-o anumită ordine, pentru a asigura un flux corect de folosire și un design funcțional. Dacă vrei să schimbi planul pentru amenajarea băii, ai grijă să nu reduci prea tare distanța dintre corpuri. Asta va duce la scăderea gradului de confort când le folosești.

    Soluția: păstrează distanța minimă între piesele principale după cum urmează:

    Sursa foto: Pinterest

    5. Nu lași spațiu suficient în fața vasului de toaletă

    Chiar dacă toaleta încape în locul pe care i l-ai alocat în baie, plasarea față de chiuvetă, pereți sau cadă e la limită, pe principiul „lasă că ne descurcăm noi după”.

    Soluția: Cristina Micu de la Cristina Micu Interior Design recomandă să ții cont de distanțe cât mai realist posibil. Respectă distanţa minimă de 76 cm în fata toaletei, o distanţă de care ar trebui să ţii cont şi în fata duşului sau a chiuvetei. Dacă spațiul din fața toaletei nu e suficient, poți lua un vas mai mic sau chiar să-i schimbi locul. 

    5. Pierzi din vedere spațiul de depozitare

    Designerul Diana Ofițeru atrage atenția că, dacă te concentrezi mai mult pe partea estetică decât pe funcționalitate pentru amenajarea băii, s-ar putea să pierzi din vedere spațiul de depozitare. Recomandat este să găsești un echilibru între plăcut și util. Asigură-te că ai suficiente spații de depozitare pentru lucrurile de care ai nevoie în baie: prosoape, produse de îngrijire personală sau halate. 

    Soluția: Alege un dulap cu oglindă deasupra lavoarului în locul unei oglinzi cu un design spectaculos. 

    6. Omiți să incluzi lumina rece în baie

    Când în restul camerelor folosești lumina caldă, ai tendința să o aduci și în baie. Aceasta este bine-venită atunci când este o sursă suplimentară, dar pentru o vizibilitate mai bună, alege un bec cu lumina rece.

    Soluția: designerul Antonia Listarf îți recomandă să optezi pentru un corp de iluminat cu lumina rece la oglindă. Îți va fi util în timpul ritualurilor de îngrijire și atunci când te machiezi. Poziționează-l în lateralul oglinzii, ca să nu cadă umbra fix pe fața ta.

    Amenajare din portofoliul designerului de interior Antonia Listarf

    7. Pui faianță în loc de gresie

    Ai găsit în sfârșit faianța perfectă și o vrei peste tot, însă nu e indicat să pui faianță pe jos în loc de gresie. Plăcile de faianță sunt mai puțin rezistente față de cele de gresie și se pot sparge foarte repede.

    Soluția: alege produsele în funcție de scopul pentru care au fost create. Salutăm creativitatea și ideile out of the box pentru amenajarea băii, dar e un spațiu mult prea sensibil și expus riscurilor ca să faci rabat de la regulile de funcționalitate.

    8. Folosești finisaje netratate pentru mediul umed

    Concomitent cu tendința de a neglija amenajarea băii, există și aceea de a o transforma într-un decor spectaculos. Când optezi pentru cea de-a doua variantă, nu pune direct pe pereții și pardoseală băii materiale care se folosesc, de fapt, în living sau în dormitor, atrage atenția designerul Antonia Listarf

    Soluția: dacă vrei să introduci tapet sau vopsea decorativă în baie, tratează-le înainte, astfel încât ele să fie pregătite pentru mediul umed, sau un tapet special pentru baie și o vopsea cu aceeași întrebuințare.

    apartament piața romană
     În acest apartament din Piața Romană, proprietarul – designer de produs – și-a dorit parchet în toată casa, inclusiv în baie și bucătărie.  

    9. Investești prea puțin în ventilație

    O altă greșeală sesizată de specialiști e ventilația foarte slabă în baie sau chiar lipsa ei. Baia este o încăpere cu umiditate crescută, iar atunci când este prost ventilată, poate apărea mucegaiul.

    Soluția: dacă nu ai o fereastră la baie, investește într-un ventilator performant care să aerisească bine spațiul și să nu aducă mirosurile de la vecini.

    10. Cumperi produse slab calitative

    Chiar credem că se poate și ieftin, și bun. Însă de multe ori  produsele care sunt mai accesibile financiar nu oferă calitatea de care ai nevoie în baie pentru a asigura funcționalitatea pe termen lung. Dacă ai ales o baterie foarte ieftină, e posibil ca ea să se strice foarte repede și să fii nevoit să investești într-o a doua.

    Soluția: înainte de începerea proiectului de amenajare, stabilește-ți bugetul și felul în care îl distribui în amenajare. Anumite elemente, precum sanitarele, bateriile și accesoriile trebuie atent alese și nu la cel mai mic preț. Acestea se pot strica repede, iar costul reparațiilor ulterioare poate fi unul mult mai mare decât dacă acestea erau corect alese inițial, explică designerul Antonia Listarf.

    11. Nu respecți pașii principali înainte de a începe șantierul

    Dacă e primul tău proiect de acest fel, s-ar putea să amesteci un pic etapele și fie să cumperi anumite produse înaintea altora, fie să te trezești că ai dat banii pe un element inutil. De aceea, i-am întrebat pe specialiști care e ordinea firească a lucrurilor atunci când plănuiești o amenajare. Iată care sunt etapele pe care ar trebui să le urmezi: 

    • calcularea bugetului;
    • stabilirea rețelelor electrice și sanitare dacă este cazul;
    • luarea în calcul a zonelor funcționale și întocmirea exactă a necesităților spațiului prin spații de depozitare;
    • definirea stilului de amenajare și compoziția cromatică;
    • stabilirea materialelor și calculul cantităților;
    • atenție acordată echipei de muncitori care se va ocupă de implementarea proiectului;
    • comandarea și implementarea finisajelor, pieselor de mobilier, sanitare și în final decorațiunile.

    12. Folosești o rigolă fără o pantă de scurgere corectă

    Sunt la modă cabinele de duș personalizate, realizate cu ajutorul unei rigole de tip walk-în shower (tip de scurgere care nu presupune existența unei cădițe de duș). Dar, dacă ai luat în calcul doar acest element, e foarte posibil să vezi că apa se împrăștie necontrolat.

    Soluția: ia în calcul construirea unei pante de scurgere speciale, astfel încât apa să nu treacă mai departe de zona de duș.

    Baie din portofoliul designerului de interior Antonia Listarf

    14. Alegi muncitori care nu sunt familiarizaţi cu finisajele

    Designerul Cristina Micu povestește despre cazuri în care planurile de îmbinare a finisajelor nu corespundeau cu realitatea, iar rosturile atrăgeau atenţia în mod inestetic şi îngroşau inutil pereţii.

    Soluția: ca să eviţi un aspect neplăcut dat de rosturile îngroşate (porţiunile umplute cu chit care lipesc plăcile între ele), contactează muncitori cu experienţă în amenajarea băii, familiarizaţi cu materialele pe care vrei să le pui în baie.

    15. Folosești prea multe culori și texturi

    Acest tip de greșeală des întâlnită ține strict de partea estetică și vine din dorința de a avea o baie la fel de atractivă precum restul casei.

    Soluția: pentru a crea un ambient plăcut și echilibrat, folosește maximum trei tipuri de finisaje. De asemenea, designerii de interior recomandă să folosești plăci ceramice de doar două mărimi.

    Planifică totul, inclusiv paleta cromatică, înainte să începi cumpărăturile

    Amenajarea băii nu este un proces ușor și nici rapid, iar înainte să te apuci de treabă decide care este stilul pe care vrei să-l urmezi, paleta cromatică și tipurile de materiale.

    Trendurile se schimbă constant, dar sunt în aceleași timp ciclice. Însă în amenajări, trendurile ar trebui ignorate sau folosite doar ca inspirație. Îți dorești un decor de care să nu te plictisești odată ce-i trece vremea în luminile reflectoare, ci să faci o investiție de care să te bucuri o lungă perioadă de timp.

    Se mai poartă faianța în toată baia? Cum arată o baie modernă?

    Faianța are, în primul rând, un rol practic, de protecție, fiind un materiale care se comportă foarte bine într-un mediu umed, dar calitatea ei estetică este, de asemenea, importantă. De preferat este însă ca aceasta să nu fie folosită în toată baia – poate încărca vizual spațiul dacă ai o baie mică sau îi poate da un aspect steril, rece, dacă nu alegi modelul sau elementele de decor potrivite. Așadar, efectul vizual al faianței este puternic influențat de restul amenajării.

    Dacă ești în pană de idei, suntem aici pentru tine. Îți prezentăm câteva modele de faianță pentru baie și câteva moduri în care poți să le folosești pentru o baie mereu la modă.

    Faianța din ceramică și porțelan pentru o baie îndrăzneață

    Faianța cu model nu este, probabil, cea mai bună idee pentru o baie mică, pe care ar trebui să o păstrezi luminoasă și cât mai puțin aglomerată vizual prin alegerea unor finisaje simple. Dar poate fi o alegere îndrăzneață și valoroasă dacă o folosești cum trebuie. Alege obiecte sanitare cât mai simple și încorporează subtil în încăpere nuanțele regăsite în tipul de faianță ales. Plăcile din ceramică și porțelan vin într-o multitudine de modele.

    placi ceramica cu model baie

    Plăcile de ciment, perfecte pentru o baie minimalistă

    Plăcile de ciment, deși închise la culoare, aplicate în toată camera, atât pe pereți, cât și pe tavan și pardoseală, sunt ușor de curățat și întreținut, iar aspectul lor nefinisat poate fi sofisticat și elegant dacă restul pieselor funcționale și de decor sunt alese frumos. Un sfat? Optează pentru un design interior minimalist în baie.

    baie cu placi de ciment decor

    Se mai poartă faianța în toată baia? Plăcile de faianță albe, o alegere care nu-și va pierde vreodată farmecul

    Păstrează baia luminoasă și simplă cu ajutorul aplicării unor plăci de faianță albe. Simplitatea lor îți permite să te joci cu elementele de decor și cu piesele sanitare. O baie albă poate fi, practic, pânza pentru toate ideile tale creative. Se potrivește perfect cu o pardoseală din lemn sau, dacă te întrebi ce gresie se pune în baie, poți alege un tip de gresie mată, care imită lemnul.

    baie mica alba

    Faianța tip piatră, pentru o baie cu aspect natural

    Faianța care imită piatra poate fi o alegere excelentă pentru tine dacă îți dorești un aspect organic, natural pentru baia ta. Poți alege o chiuvetă din granit, care se va încadra de minune în decor. Îți recomandăm să alegi elementele de feronerie mate, nu lucioase, și o paletă de culori în armonie cu nuanța faianței.

    placi faianta care imita piatra

    Ce gresie se pune în baie? Cum alegi corect gresia

    O baie bine pusă la punct joacă un rol important când vine vorba de confort. Însă amenajarea băii este destul de restrictivă din cauza apei și umezelii, precum și a păstrării curățeniei – baia trebuie să fie mereu curată pentru a ține la distanță musafiri neplăcuți, precum germenii, bacteriile sau mucegaiul.

    Deși procesul este încă dificil, astăzi avem multe opțiuni când vine vorba de finisaje pentru baie, iar răspunsul la întrebarea ce faianță și ce gresie se pune în baie este cât de simplu, când vine vorba de aspectul practic, pe atât de complicat dacă ne gândim la paleta largă de opțiuni atractive estetic. Deși gresia, cu excepția plăcilor de dimensiuni mari și mate, nu mai este o alegere la fel de populară ca în trecut, există alternative.

    Îți prezentăm câteva opțiuni de finisaje pentru baie rezistente, practice și plăcute din punct de vedere vizual.

    Gresia din porțelan este un exemplu rafinat și durabil. Vine într-o varietate de culori, modele și texturi și poate imita cu succes o mulțime de alte materiale, de la marmură, la cărămidă industrială.

    Plăcile de marmură au un cost ridicat și sunt o alegere îndrăzneață, însă eleganța lor este greu de replicat. Schimbă complet aspectul camerei și îi conferă o profunzime aparte. Este rezistentă, însă trebuie îngrijită corespunzător, pentru a nu se păta în timp din cauza naturii sale poroase.

    Plăcile de granit se folosesc atât pentru blaturile de bucătărie, cât și pentru pardoseală, fiind potrivite pentru baie. Granitul este un material mai tare și mai rezistent decât marmura, fiind predispus într-o măsură mai mică la crăpături. Alegerea unui astfel de finisaj este însă destul de costisitoare.

    Marmura și granitul nu sunt singurele opțiuni de piatră naturală potrivite pentru baie. Ardezia, calcarul, travertinul și anumite modele de gresie sunt materiale poroase, prin urmare trebuie tratate în mod regulat pentru a fi protejate împotriva petelor și decolorării.

     

     

     

     

     

     

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Amenajarea băii: 15 greșeli de evitat atunci când treci la treabă și ce ar ...