UTILE

Cât economisești cu panouri solare: calcul și factori de care să ții cont

publicat pe 14 feb. 2024

  Panourile solare îți pot garanta economii consistente la factură. Însă, acest tip de echipament trebuie să aibă parte de condiții ideale și de o producție pe măsură. Am aflat cât economisești cu panouri solare, ce factori influențează consumul și producția și la ce valori reale de reducere te poți aștepta. 

  Panourile solare reprezintă o soluție foarte bună pentru producerea de energie electrică dedicată necesarului unei case. Cu ajutorul acestui echipament poți să faci și economii dacă ajungi să produci mai mult curent decât consumi. Însă acest aspect este condiționat de o serie de factori. 

  Ca să știi cum și cât economisești grație instalării panourilor solare, atunci trebuie să ții cont de: 

  • cantitatea de curent pe care o consumi într-o lună; 
  • câtă energie electrică produc panourile solare; 
  • prețul curentului de la furnizor;
  • sezonalitate și amplasarea geografică a locuinței. 

  Cât economisești cu panouri solare: factori care influențează

  În România, consumul mediu lunar de energie electrică al unei case obișnuite este puțin peste 280 kWh. Acest consum include iluminatul și funcționarea și folosirea tuturor electronicelor și electrocasnicelor obișnuite. 

  Ca să știi exact cât curent consumi, poți face o medie cu ajutorul facturilor de pe ultimele 12 luni. Caută pe factură cantitatea de „energie activă”, care arată consumul tău. Adună și împarte cele 12 valori și astfel vei știi precis cât curent consumi. 

  Dat fiind consumul estimat, cuprins între 255 și 300 kWh/lună, prețul plafonat pentru clienții casnici se facturează la valoarea de maxim 1,3 lei/kWh. Măsura este valabilă până pe 31 martie 2025. 

  Ca să ajungi să faci economii după instalarea panourilor, trebuie să ajungi să produci mai mult decât consumi. De exemplul, pentru consumul mediu de curent de 280 kWh ai nevoie de un sistem care să producă 1,5 – 2 kWh, adică cinci sau șase panouri. 

  Cât economisești cu panouri solare: exemplu de calcul

  Luăm ca repede consumul mediu lunar al unei case, pe care îl rotunjim la valoarea de 300 kWh. Factura pentru furnizor va fi de 390 de lei. Iar panourile solare, ținând cont de producția medie, într-un scenariu ideal, pot aduce economii de 364 de lei. Astfel că suma finală de plătit furnizorul de energie electrică va fi de doar 26 de lei. 

  Dacă producția panourilor crește, atunci factura la curent va fi pe zero. Iar surplusul de energie poate fi livrat în rețeaua națională de distribuție, acțiune în urma căreia poți primi bani de la furnizor. Ai aici toate detaliile despre ce înseamnă să fii prosumator

  Cât economisești cu panouri solare: sfaturi de aplicat

  • panourile solare produc mai puțină energie electrică dacă sunt umbrite. Nu le amplasa lângă copaci, coșuri de bun sau lângă aparate de aer condiționat; 
  • optează pentru panourile care vin la pachet cu baterii sau acumulatori. Producția de curent este stocată și o poți folosi la nevoie fără costuri suplimentare; 
  • investiția inițială este destul de costisitoare, însă panourile solare se dovedesc a fi rentabile în timp. Investiția se amortizează, de regulă, în cinci ani, în funcție de dimensiunea sistemului și de cantitatea de energie produsă. În cele din urmă, energia solară poate să acopere mai mult de jumătate din consumul total al casei, iar pe timp de vară îl poate acoperi și 100%. 
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Cât economisești cu panouri solare: calcul și factori de care să ții cont