Cât costă un proiect de casă, ce opțiuni include și cum îți faci bugetul pentru un astfel de serviciu
publicat pe 08 feb. 2021Aproape zilnic îți prezentăm amenajări gândite și realizate de designeri și arhitecți și totul poate părea idilic, dar intangibil, nu-i așa? Însă nu-i neapărat. Iată cât costă un proiect de casă, dacă vrei să lucrezi și tu cu un designer pentru amenajarea locuinței și rezultatul să arate „ca în reviste”.
Fie pentru că nu ai cunoștințe în domeniu, fie pentru că nu ai timp sau răbdare, ori poate chiar nu ai idei de amenajare pentru casa ta, s-ar putea să îți vină la îndemână să apelezi la serviciile unui designer de interior. Dar întrebarea care vine întotdeauna înainte de a lua decizia este „Îmi permit un designer de interior?”.
Și chiar dacă majoritatea celor pe care îi întrebi ți-ar răspunde că depinde de mulți factori, există câteva metode de calcul să afli cât costă un proiect de casă dacă lucrezi cu un designer sau cu un arhitect. Iată, în linii mari, cam la ce sume poți ajunge.
Cât costă un proiect de casă și de ce depinde prețul
Sunt mai mulți factori de care depinde prețul unui proiect. În primul rând, ca să afli cât costă un proiect de casă, trebuie ții cont de suprafața pe care vrei să o amenajezi. Unii arhitecți și designeri fac prețul la metru pătrat, iar așa îți poate fi mai simplu să faci o estimare. „În funcție de așteptările voastre și de cerințele adresate designerilor, prețurile unui serviciu de design interior variază, în medie, între 25-60 euro pe metru pătrat”, spune Raluca Sînziana Căținaș, arhitectă de interior la Vivico.
Asta nu înseamnă că dacă vrei, de exemplu, să-ți amenajezi doar o baie de patru metri pătrați, proiectul te va costa 100 euro. „Cu cât suprafața este mai mică, cu atât prețul crește”, atenționează Raluca. Conform arhitectei, suprafața unei singure camere de câțiva metri pătrați nu va fi taxată ca cea a unei case de 200 metri pătrați, de exemplu.
În plus, nu toți designerii și arhitecții tarifează lucrările în funcție de suprafață. „Costul unui proiect se stabilește în funcție de dificultatea stilului, de dificultatea proiectului, de orele de execuție în șantier, orele de project management pentru implementare și, nu în ultimul rând, de gradul de detaliere a prezentărilor, randărilor 3D, planșelor de tip moodboard, schițelor tehnice, prezentărilor, simulărilor etc.”, explică arhitectul Sergiu Califar de la Pure-Mess Design.
O altă metodă de calcul folosită de designeri și arhitecți este cea a procentajului. Conform Patriciei Opincariu, designer de interior la Pibo Projects, în cazul investițiilor de până în 200.000 euro, prețul serviciului de design de interior poate ajunge să varieze între 10 și 20 la sută din prețul final și este invers proporțional cu dimensiunea și bugetul proiectului.
Ce intră în prețul unui proiect de casă când lucrezi cu un designer sau arhitect de interior
În funcție de bugetul pe care îl ai, poți calcula cât costă un proiect de casă și în funcție de serviciile pe care ți le dorești. Dacă ai un buget limitat, poți plăti serviciile unui decorator. Diferența dintre un decorator, un designer și un arhitect este că decoratorul nu are competențe tehnice și se ocupă doar de aspectele de suprafață ale amenajărilor interioare. Mai exact, nu îți va sugera modificări de structură sau compartimentare, ci îți va face doar o consiliere pentru paleta cromatică și texturi.
Pe de altă parte, dacă ai nevoie de cineva care să gestioneze amenajarea casei tale de la un capăt la altul, apelezi la un designer sau arhitect de interior. Acesta îți poate propune un proiect care nu doar arată bine, ci îți optimizează și spațiul în funcție de nevoi. Însă și aici pot apărea diferențe de preț.
De exemplu, pachetul de servicii poate include o modelare 3D personalizată, ceea ce i-ar putea ridica prețul. Dacă ai un buget mai puțin generos, poți opta pentru un pachet fără modelare 3D, dar cu planșe de tip moodboard.
Apoi, după ce ai căzut de acord asupra designului final împreună cu arhitectul sau designerul, urmează să primești devizul – lista de produse cu detalii specifice, de la dimensiuni, la cantități, la furnizori și, în final, la prețul pe care urmează să-l investești în fiecare cameră.
Bineînțeles, și aici poți opta să iei toate aceste responsabilități în regie proprie. „Putem oferi un pachet ce include primele două etape (modelare 3D și proiect tehnic, n.r.), fără consultanță, ceea ce înseamnă că pașii următori referitori la lista de cumpărături, partea de execuție și punerea în operă a lucrării îți revine în totalitate”, spune Raluca Sînziana Căținaș.
Ultima etapă este implementarea la cheie. „Reprezintă serviciul premium de executare a proiectului, în care arhitectul sau designerul ia rolul unui diriginte de șantier”, explică arhitecta. Mai exact, lași totul în sarcina arhitectului și la final primești spațiul complet mobilat și finisat.
Cum calculezi o sumă totală aproximativă la care ai putea ajunge cu proiectul
După ce ai hotărât cam ce ți-ai dori de la un designer sau arhitect de interior, e momentul să pui pe foaie un cost aproximativ, ca să-ți dai seama cât ar trebui să plătești la final. Poți face un calcul estimativ dacă știi cât costă fiecare serviciu.
De exemplu, să zicem că vrei să renovezi un apartament cu două camere și 55 metri pătrați. La Vivico, dacă vrei să incluzi în pachet o randare 3D, te va costa 900 euro. Pentru un proiect fără randare, dar cu un colaj foto, te costă 500 euro. Aduni asta la etapa de proiect tehnic (planuri mobilate, planuri electrice, sanitare, detaliere și deviz), care costă 400 euro, ajungi la un total de maximum 1.800 euro. Dacă vrei și consultanță, te mai costă 700 euro, deci ajungi la un maximum de 2.000 euro.
„Într-un pachet complet, un apartament cu trei camere cu o suprafață de 75 metri pătrați poate ajunge și la 2.500 euro, în timp ce o casă de 100 metri pătrați, la 3.000 euro”, spune Raluca. Adică, dacă reiei calculul de la începutul articolului, cu un spațiu de 75 metri pătrați, ajungi la un preț de aproximativ 34 euro pe metru pătrat.
Și dacă nu te-ai convins că merită să plătești atât cât costă un proiect de casă, citește articolul nostru despre ce face, mai exact, un designer de interior, sau află de aici de ce merită să lucrezi cu un designer.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]
-
hotnews
Casă cu etaj sau fără? Ce trebuie să știi înainte de a face alegerea
Sunt o mulțime de factori care dictează alegerea uneia sau alteia.
-
UTILE
Cu ce se curăță geamurile cel mai bine ca să fie curate lună. Trucuri și ingrediente banale care le scapă de pete
Important e să le cureți cum trebuie.