DESIGN INTERIOR

7 motive să apelezi la serviciile unui designer sau arhitect de interior

publicat pe 03 aug. 2020

    De ce să plătești un designer de interior când ai inspirație și o mulțime de tutoriale pe internet? Ei bine, iată exact de ce.

    Cu atâtea site-uri de inspirație și o resursă aproape interminabilă de amenajări pe Pinterest, mulți aleg să se ocupe singuri de renovarea și decorarea casei. Uneori, descoperă pe parcurs la ce s-au „înhămat” de fapt. În caz că nu te-ai hotărât încă dacă să iei treaba în propriile mâini sau să apelezi la un designer de interior, uite ce ai putea avea de câștigat dacă alegi a doua variantă.

    1. Te ajută să afli ce îți place și cum poți aplica la tine acasă

    Ai salvat câteva amenajări care ți-au plăcut, ai „ochit” niște piese de mobilier într-un stil plăcut ție, însă nu știi cum să le combini. Un designer sau arhitect de interior poate face magie cu elementele alese de tine, ori îți poate sugera combinații și mai reușite, pe gustul tău.

    E întocmai motivul pentru care Aleka și soțul ei au apelat la un designer. „Voiam să ne ajute sa găsim un design care sa ne placa atât mie cât și soțului meu, amândoi având gusturi diferite pe ici pe colo”, povestește Aleka.

    „A rezultat ceva închegat, armonios, plus faptul că am primit multe soluții pentru dorințele noastre și in ceea ce privește furnizorii”, spune ea.

    c

    Iar dacă nimic din ce ai văzut până acum nu te-a inspirat pentru amenajarea locuinței tale, cu atât mai mult ar trebui să apelezi la un specialist. „Dacă nu știi ce îți place, poți afla împreună cu specialistul și vei avea siguranța unei direcții clare, alături de un om calificat”, explică arhitecta de interior Raluca Sînziana Căținaș, de la Vivico.

    2. „Dirijează” și supraveghează șantierul

    Chiar și dacă știi deja ce ți-ai dori în casă și ai încredere că poți face totul să funcționeze armonios, planul trebuie pus în practică. Iar pe șantier, lucrurile s-ar putea să nu vină atât de simplu pe cât credeai. „Mereu asimilez arhitectul cu dirijorul, toți știu să «cânte», însă fără coordonare de specialitate, iese haos”, explică arhitecta de interior Andra Marinescu, de la Paradigma Studio.

    a

    Implicarea unui designer de interior în etapa șantierului constă în urmărirea și coordonarea tuturor executanților, de la momentul demolării, până la decorare, spune Andra. În plus, te poate scuti de greșelile care pot apărea pe parcurs, și, mai mult decât atât, „pe lângă beneficiile estetice, un arhitect de interior se ocupă și de partea tehnică și practică a proiectului: plan electric, plan mobilat, desfășurare, stereotomii, detalieri”, explică Raluca.

    3. Poate veni cu o organizare mai eficienta spațiului, în special dacă e mic

    Cu cât spațiul de locuit e mai mic, cu atât intervenția unui designer de interior este mai valoroasă. „Putem recompartimenta o casă sau un apartament, putem transforma garsoniera într-un apartament cu două camere și un apartament cu două camere într-unul cu trei camere, dacă spațiul ne permite”, explică arhitecta Raluca Sînziana Căținaș.

    b

    Specialistul va ști exact ce pereți are voie să demoleze și ce pereți are nevoie să păstreze pentru ca structura casei să rămână la fel de solidă, dar spațiul să pară mai mare. Și te îndrumă și să obții autorizațiile necesare.

    4. Te ajută să eviți cheltuieli inutile

    Greșelile pe șantier costă, așa că dacă le observi înainte să se întâmple, economisești niște bani. Iar asta nu este singura cheltuială pe care te poate ajuta un designer să o eviți. „Costurile ne-angajării unui specialist, culmea, sunt mai mari, raportându-ne la faptul că mereu poate exista surpriza ca două obiecte perfecte separat pot fi un total eșec alăturate”, explică Andra Marinescu.

    Ori culorile nu se vor potrivi, ori texturile, ori pur și simplu design-ul celor două nu e compatibil. Aici, opinia unui specialist te poate salva de la achiziții neinspirate.

    5. Poate veni cu recomandări de meseriași cu experiență

    „Un portofoliu de amenajări vine și cu un pachet de echipe ce pot fi recomandate, echipe ce cunosc stilul de lucru și gândirea arhitectului și pot înțelege și executa mult mai ușor elemente tehnice ale proiectului”, spune arhitecta Andra Marinescu.

    Cu alte cuvinte, dacă nu cunoști o echipă bună de meseriași, arhitectul sau designerul de interior poate veni cu propriile sale recomandări.

    6. Ai certitudinea că rezultatul final este pe gustul tău

    Astfel, toți factorii cumulați duc la o concluzie clară: rezultatul final va fi cu siguranță pe gustul tău și nu vei avea parte de surprize neplăcute. „Un designer reușește să ocolească anumite probleme, sincope, erori inevitabile în desfășurarea unei amenajări de interior”, explică Andra. De exemplu, dacă meseriașii spun că un anume lucru pe care ți-l doresc nu este realizabil, arhitectul te poate îndruma să obții un rezultat asemănător. În plus, te ajută să te încadrezi în bugetul pe care îl ai la dispoziție și să obții look-ul pe care ți-l dorești cu el.

    7. Îți crește valoarea locuinței

    „Valoarea locuinței crește cu 25% atunci când o amenajezi cu un arhitect de interior profesionist”, explică Raluca Sînziana Căținaș. Dacă te gândești să o vinzi sau să o dai în chirie la scurt timp după finalizarea lucrărilor, vei avea de câștigat.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    2 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Mira
    Mira
    4 years ago

    Si la cat ajunge plata arhitectului, designerului de interior? Stiu ca sunt factori variabili, dar ceva linii orientative macar?!
    Bugetul pe care il prezentati in articole e doar pt piese.
    Plata echipei de șantier … separat
    Dar daca esti din provincie, alte costuri, mai ales la o lucrare de durata…